Άρθρο δημοσιεύτηκε στο Toward Freedom (2016.05.03). Ο Benjamin Dangl είναι διευθυντής του TowardFreedom.com και έχει γράψει άρθρα για έντυπα όπως ο Guardian, το CounterPunch, το Alternet, το Z Magazine κλπ. Έχει γράψει το βιβλίο «The Price of Fire: Resource Wars and Social Movements in Bolivia» (AK Press 2007). Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας

 

 

Τώρα που είναι κοινή γνώση πως η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατασκοπεύει εδώ και καιρό τις καθημερινές δραστηριότητες και επικοινωνία στο διαδίκτυο εκατομμυρίων ανθρώπων σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη και αλλού, πως έχει επηρεάσει το γεγονός αυτό τον τρόπο που οι άνθρωποι μιλάνε, σκέφτονται, επικοινωνούν ή ακόμα και πως ονειρεύονται; Η εξουσία και ο φόβος απλώνονται με απροσδόκητους και ευμετάβλητους τρόπους, οι άνθρωποι, ακόμη και υποσυνείδητα, προσαρμόζουν το λεξιλόγιο τους γνωρίζοντας πως η κυβέρνηση μπορεί να ακούει.

Πράγματι μια πρόσφατη έρευνα από την Οξφόρδη1 προσφέρει εμπειρικά στοιχεία για να αποδείξει το γεγονός πως το κράτος επιτηρητής υπάρχει και διαδίδει συμμόρφωση και δουλοπρέπεια. Η μελέτη εξετάζει πως μετά τις αποκαλύψεις του Edward Snowden το 2013 για την κατασκοπεία των Ηνωμένων Πολιτειών, υπήρξε μια «μείωση 20 τις εκατό στις προβολές σελίδων στα άρθρα της Wikipedia που αφορούσαν την τρομοκρατία, συμπεριβαλομένων αυτών που ανέφεραν την Αλ-Κάιντα, βόμβες σε αυτοκίνητο, ή Ταλιμπάν.

Ο συγγραφέας της έρευνας της Οξφόρδης, ο John Penney αναφέρει μέσα στην έρευνα: «Αν οι άνθρωποι τρομάζουν ή αποθαρρύνονται από την ενημέρωση για σημαντικά θέματα πολιτικών όπως η τρομοκρατία και η εθνική ασφάλεια, αυτό είναι μια πραγματική απειλή στο σωστό δημοκρατικό διάλογο». Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι πολλά και δείχνουν τη θανάσιμη απειλή που αποτελεί το κράτος-επιτηρητής στο δικαίωμα των ανθρώπων στην ιδιωτικότητα.

Ο δημοσιογράφος και ερευνητής Glenn Greenwald με την στήριξη του Snowden έχει εργαστεί ακούραστα για να ρίξει φως στη φύση και στην έκταση των αμερικάνικων δικτύων παρακολούθησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε μια παρουσίαση στο TED talk του 20142 μίλησε για το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα: «Ουσιώδες στο τι σημαίνει να είναι κάποιος ελεύθερο και ολοκληρωμένο ανθρώπινο ον είναι το να έχει ένα μέρος που να μπορεί να πάει και να είναι ελεύθερος από το κριτικό βλέμμα των άλλων». Δικαίωμα σαν αυτό δέχεται εδώ και καιρό την επίθεση από το πανταχού παρόν βλέμμα της Ουάσινγκτον.

Η αυτολογοκρισία που καλλιεργείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες θυμίζει το Πανοπτικό, ένα μοντέλο φυλακών, σχεδιασμένο από τον Jeremy Bentham3 στα τέλη του 18ου αιώνα, που επέτρεπε την συνεχή παρακολούθηση ώστε να επιβάλλει την υπακοή. Το Πανοπτικό, γράφει ο Greenwald4, δείχνει πως «η συμπεριφορά μεγάλων ομάδων ανθρώπων μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά μέσα από αρχιτεκτονικά μοντέλα που προσφέρουν την δυνατότητα να μπορούν να παρατηρηθούν ανά πάσα στιγμή ακόμη και αν δεν μπορούν να γνωρίζουν οι ίδιοι αν όντως παρακολουθούνται, αναγκάζοντάς τους έτσι να συμπεριφέρονται σαν να είναι υπό παρακολούθηση συνεχώς»

Με το τρόπο αυτό, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να εγκρίνει όνειρα και να κατασκευάσει συγκατάθεση. Δεν είναι απλά για τον έλεγχο ανατρεπτικών συμπεριφορών και λόγων. Είναι για το πως η φυσική δημιουργικότητα και η ελευθερία της σκέψης μπορεί να διαμορφωθεί από την επίγνωση μια πραγματικής ή φανταστικής κρατικής παρακολούθησης.

Μια γενική αντίληψη του κράτους ως οντότητας που βλέπει τα πάντα και ο φόβος και η συναίνεση που αυτό προκαλεί, μπορεί να μεταμορφώσει την κοινωνία. Για το λόγο αυτό με κάποιο τρόπο το να ονειρεύεσαι, να μιλάς, να δρας, να δημιουργείς ελεύθερα και αυτόνομα έξω από αυτή την επιρροή είναι μια πράξη αντίστασης.

 

 

  1. http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2769645
  2. https://www.ted.com/talks/glenn_greenwald_why_privacy_matters/transcript?language=en
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Jeremy_Bentham
  4. https://theintercept.com/2016/04/28/new-study-shows-mass-surveillance-breeds-meekness-fear-and-self-censorship/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s