Άρθρο δημοσιεύτηκε στο Z Magazine, Ιούνιος 2017 Vol. 30, Issue 6. Η Lane Windham είναι συγγραφέας, καθηγήτρια Εργασιακών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και ακτιβίστρια με έμφαση στα εργασιακά, τη φυλή, το φύλο και τη τάξη. Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας.

 

 

Κρατώντας σφιχτά ένα πανό που έγραφε «Πυροσβέστες για τα δικαιώματα και την ισότητα των γυναικών» στην Πορεία των Γυναικών στην Ουάσιγκτον, μια ομάδα γυναικών που έγραψε ιστορία ως οι πρώτες γυναίκες πυροσβέστες της πόλης της Νέας Υόρκης ανέβαιναν την Λεωφόρο Ανεξαρτησίας. Εκεί ενώθηκαν με μια νέα γενιά εργαζόμενων ακτιβιστών: εργαζόμενες και εργαζόμενους σε σχολεία, σε νοσοκομεία, σε κρατικές υπηρεσίες, στη πρόνοια, στις επικοινωνίες και χιλιάδες άλλους άνδρες και γυναίκες της εργατικής τάξης που βγήκαν για να διαμαρτυρηθούν για την ορκωμοσία του Donald Trump, στην ίσως μεγαλύτερη πολιτική κινητοποίηση στην παγκόσμια ιστορία. Οι γυναίκες συνέχισαν να διαδηλώνουν, να συγκεντρώνονται, να απεργούν και να οργανώνονται εναντίον του Trump από τον Ιανουάριο, ανάμεσά τους ένα πλήθος νεαρών εργαζόμενων γυναικών. Είναι πιθανή η δημιουργία ενός αρκετά δυνατού λαϊκού κινήματος από γυναίκες – ανάμεσά τους και αυτές της εργατικής τάξης – που να μπορεί υπερνικήσει τον Trump;

Δεν είναι άμεσα ορατό πως ένα νέο γυναικείο κίνημα θα οδηγήσει στην πτώση του Donald. Ο εταιρικός φεμινισμός που προβάλλεται στα μέσα είναι μοιάζει εξαιρετικά αδύναμη βάση για αντιπολίτευση. Αν το σαπούνι Dove, το στέλεχος του Facebook Sheryl Sandberg και η Ivanka Trump είναι τα είδωλα του φεμινισμού σήμερα τότε υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες πως το γυναικείο κίνημα θα μπορέσει να γίνει διαταξικό οργανωτικό εργαλείο. Ακόμη και πολλοί προοδευτικοί αμφιβάλλουν για την δύναμη των γυναικείων θεμάτων να μεταμορφώσουν το πολιτικό παρόν, μερικοί για παράδειγμα, βάφτισαν το κάλεσμα των γυναικών σε διαδήλωση στις 8 Μαρτίου ως ελιτίστικο.

Ο φεμινισμός πολύ συχνά προσδιορίζεται ως ιδιοκτησία της γυναικείας ελίτ που στο νου τους έχουν το βλέμμα στραμμένο σε αυτά που εμποδίζουν την επαγγελματική ανέλιξη στα ανώτερα κλιμάκια. Ο φεμινισμός της εργατικής τάξης όμως πάντοτε ήταν ικανό κίνημα για τη διεκδίκηση της προόδου των γυναικών και το δεύτερο κύμα του φεμινισμού στα 1970 είχε βαθιές διαταξικές ρίζες. Στη νυχτερινή συνάντηση στο δωμάτιο της Betsy Friedman που ήταν το έναυσμα για την National Organization of Women (NOW) συμμετείχαν μέλη συνδικάτων μεταξύ τους η Caroline Davis και η Dorothy Haener του United Auto Workers και η Catherine Conroy του Communications Workers of America. Τα ιδρυτικά στελέχη της NOW είχαν κουραστεί με την άρνηση της Επιτροπής για Ίσες Ευκαιρίες Απασχόλησης να ασχοληθεί με το τις διακρίσεις βάση φύλου κατά την εφαρμογή του Άρθρου VII Νόμου των Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964.

Οι εργαζόμενες γυναίκες ακτιβίστριες δημιούργησαν περισσότερους από δώδεκα οργανισμούς για να βελτιώσουν στις συνθήκες στις δουλειές του «ροζ κολάρου» στους χώρους γραφείων στη δεκαετία του 1970. Το «Women Employed» στο Σικάγο και το «9to5» στη Βοστώνη κατέρριψαν τα στερεότυπα πως οι γραμματείς υπάρχουν για να φροντίζουν και να φέρνουν καφέ στα αρσενικά αφεντικά τους. Γυναίκες σαν εκείνες στην πυροσβεστική της Νέας Υόρκης που πολέμησαν να μπουν στους ανδροκρατούμενους θύλακες του «μπλε κολάρου» στη δεκαετία του 1970 και του 1980 κάνοντας μηνύσεις και απαιτώντας σεβασμό. Σήμερα οι γυναίκες ηγούνται ξανά ενός κύματος εργατικών και ταξικών οργανισμών και όλες μαζί αυτές οι ομάδες αποτελούν την νέα εκδοχή του φεμινισμού της εργατικής τάξης. Γυναίκες βρίσκονται στη πρώτη γραμμή των νέων εργατικών οργανώσεων όπως το Restaurant Opportunity Centers, το National Domestic Workers Alliance, το National Taxi Workers’ Alliance και όλες τις ακτιβίστριες της διαδήλωσης των γυναικών στην Ουάσιγκτον. Οι γυναίκες έχουν θέσεις κλειδιά και στα παραδοσιακά συνδικάτα. Τρία από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας – η American Federation of Teachers, η National Education Association και η Service Employees International Union –  έχουν γυναίκες προέδρους και οι γυναίκες θα αποτελούν την πλειοψηφία των μελών των αμερικάνικων σωματείων μέχρι το έτος 2023. Οι γυναίκες είναι πιθανότερο σε σχέση με τους άνδρες να απασχολούνται σε έκτακτες και μειωμένου ωραρίου δουλειές (στμ στο αρχικό κείμενο αναφέρονται ως McJobs) που γίνονται ο κανόνας στην οικονομία και αντεπιτίθενται από το τιμόνι της εκστρατείας Fight for 15.

Η ανάλυση του κινήματος Black Lives Matter περιλαμβάνει ένα έξυπνο μείγμα τάξης και φυλής, οι τρεις ιδρυτές του είναι όλοι γυναίκες. Πράγματι οι ακτιβιστές του Black Lives Matter διαδήλωσαν δίπλα στους εργαζόμενους που ηγούνταν του Fight for 15 στις 4 Απριλίου την επέτειο της δολοφονίας του Martin Luther King Jr. Η δύναμη του κινήματος για τα δικαιώματα των μεταναστών αντλείται σε μεγάλο βαθμό από νεαρές γυναίκες, ωστόσο κανένας δεν σκέφτηκε να βαφτίσει την απεργία της Ημέρας Δίχως Μετανάστες ως ελιτίστικη. Μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του ακτιβισμού του 1970 και του 2010 έχει να κάνει με την οικονομία. Όταν εκείνες οι πυροσβέστριες και οι γραμματείς πολέμησαν για την ενσωμάτωση τους πριν από 40 χρόνια, απαίτησαν πρόσβαση σε μια οικονομία που χαρακτηριζόταν από ευρεία ευημερία. Το μερίδιο της πίτας που αναλογούσε στους εργαζόμενους μεγάλωνε για δεκαετίες, και δεν έβλεπαν κανένα λόγο γιατί δεν θα συνεχίζονταν αυτό.

Από τότε οι προοπτικές της εργατικής τάξης θάμπωσαν και οι μισθοί τους καθηλώθηκαν, στις Ηνωμένες Πολιτείες σε γενικές γραμμές ανταλλάχθηκαν κατασκευαστικές θέσεις εργασίας με χαμηλόμισθες, έκτακτες θέσεις παροχής υπηρεσιών. Σήμερα οι φεμινίστριες της εργατικής τάξης πρέπει να πολεμήσουν όχι μόνο για την οικονομική τους ενσωμάτωση αλλά και για την οικονομική μεταμόρφωσή ζητώντας μια οικονομία που να δουλεύει για όλους. Οι γυναίκες αντιστοιχούν στους τέσσερις στους δέκα τροφοδότες των αμερικάνικων οικογενειών και όμως εξακολουθούν να κερδίζουν λιγότερα από τους άντρες αλλά και απασχολούνται στις χειρότερες δουλειές της αναδυόμενης επισφαλούς οικονομίας. Οι κύριες ανησυχίες για τις εργαζόμενες γυναίκες περιλαμβάνουν μια καλή οικογενειακή άδεια, ένα αξιοπρεπή μισθό, δίκαιο ωράριο και πρόγραμμα και πληρωμένες άδειες ασθενείας, αυτά τα ζητήματα αποτελούν πιθανό παράγοντα ρήξης ανάμεσα στους συμμάχους του Trump στην εργατική τάξη. Πολλές γυναίκες εξάλλου ψήφισαν τον Trump. Αν και η πλειοψηφία των γυναικών ψήφισαν τη Clinton, ένα ισχυρό 61 τις εκατό των λευκών γυναικών δίχως πτυχίο κολλεγίου μπήκαν στο παραβάν και μάρκαραν το κουτάκι δίπλα στο όνομα ενός άντρα που περηφανευόταν πως πιάνει τις γυναίκες από τα γεννητικά όργανα δίχως τη συγκατάθεση τους. Το εύρος της στήριξης στο Trump από τις λευκές γυναίκες της εργατικής τάξης ήταν ένας από τις πολλές εκπλήξεις των εκλογών του 2016 που το προβληματικό εκλογικό σύστημα απέτυχε να προβλέψει.

Όσο οι αναλυτές συζητούν επί μακρόν το τρόπο σκέψης των ψηφοφόρων αυτών, είναι ξεκάθαρο πως πολλές από αυτές τις γυναίκες μοιράζονται το ίδιο συναίσθημα αποξένωσης και απελπισίας που οδήγησε τις ψήφους των λευκών ανδρών της εργατικής τάξης.  Οικονομικές λύσεις, που βασίζονται στη κοινή λογική, για τις γυναίκες θα είναι το κλειδί ώστε να επιστρέψουν οι ψήφοι αυτοί σε προοδευτικούς υποψήφιους από το 2020 και μετά. Αυτός είναι ο λόγος που ο δυνατός φεμινισμός της εργατικής εξουσίας που φουσκώνει μεταξύ των γυναικών, ειδικά μεταξύ νέων εργαζόμενων γυναικών και γυναίκες από τις μειονότητες, έχει τη δύναμη να επανακαθορίσουν το οικονομικό και πολιτικό τοπίο της χώρας. Νέες γυναίκες ηγούνται των πιο δυνατών και συναρπαστικών πτυχών του προοδευτικού κινήματος του 21ου αιώνα και βρίσκονται στις θέσεις αυτές εδώ και καιρό – πολύ πριν η προσοχή του κόσμου καθηλωθεί από τη θάλασσα των καπέλων με τα ροζ αυτιά γάτας. Οι προοδευτικοί που επιδιώκουν την αποκαθήλωση του Trump πρέπει να καλλιεργήσουν και στηρίξουν τον φεμινισμό της εργατικής τάξης, που κάθε άλλο είναι παρά ελιτιστικός μιλάει σε τόσες πολλές Αμερικανίδες που μπορεί να είναι το κλειδί για μια μακροχρόνια αλλαγή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s