Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Alternet. Ο Vijay Prashad είναι καθηγητής διεθνών σπουδών στο Trinity College στο Χαρτφορντ, έχει γράψει 18 βιβλία, άρθρα του δημοσιεύονται στο Alternet, στο Frontline, την BirGün, τον Guardian και αλλού. Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας.

 

 

Πριν από ένα χρόνο στις 9 Αυγούστου 2016 η πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας βομβάρδισε το Διεθνές Αεροδρόμιο της Σανά στην Υεμένη. Ο βομβαρδισμός ήρθε ως μέρος μιας ευρύτερης επίθεσης στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανά που οι Σαουδάραβες βομβαρδίζουν από το 2015. Το Κίνημα Ansarullah, ο ευρύτερος συνασπισμός που κυριαρχείται από τους Houthi, κρατά την Σανά. Την επόμενη ημέρα των σαουδαραβικών βομβαρδισμών, ο Saleh al-Samad, που ηγείται του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Ansarullah, είπε πως τα χτυπήματα των Σαουδαραβών θα προκαλούσαν καταστροφή. Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Σανά πρόσφερε μια ουσιώδη γραμμή ζωής για το πληθυσμό στην βόρεια Υεμένη. Τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες περνούσαν από το αεροδρόμιο. Τώρα αυτές θα σταματούσαν εξαιτίας του βομβαρδισμού.

Ένα χρόνο αργότερα, 15 ανθρωπιστικές οργανώσεις ενώθηκαν για καταδικάσουν την καταστροφή του αεροδρομίου. «Το επίσημο κλείσιμο του αεροδρομίου της Σανά» σημειώνουν, «ουσιαστικά παγιδεύει εκατομμύρια Υεμένιους και λειτουργεί σαν εμπόδιο στην ελεύθερη μετακίνηση εμπορικών και ανθρωπιστικών αγαθών». Το Υπουργείο Υγείας της Υεμένης υπολογίζει πως τουλάχιστον 10000 Υεμένιοι πέθαναν από την έλλειψη πρόσβασης στην διεθνή ιατρική φροντίδα που αναζητούσαν. Κάθε χρόνο, πριν την σύγκρουση, 7000 Υεμένιοι ταξίδευαν στο εξωτερικό ετησίως για ιατρική φροντίδα. Πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούσαν το Διεθνές Αεροδρόμιο της Σανά ως σημείο αναχώρησης. Τώρα έχουν παγιδευτεί για να πεθάνουν.

Οι 15 ανθρωπιστικές οργανώσεις σημειώνουν πως περισσότεροι άνθρωποι έχουν πεθάνει από μη πρόσβαση στην διεθνή ιατρική φροντίδα από όσους σκοτώθηκαν στις μάχες. Τα νούμερα αυτά, τονίζουν, δείχνουν τα «κρυφά θύματα της σύγκρουσης στην Υεμένη».

Ένα από τα κρυφά θύματα είναι ο πατέρας του Mutasin Hamdan, ο διευθυντής του παρατήματος του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων στην Υεμένη. Ο ανθρωπιστικός αυτός οργανισμός ήταν ένας από τους 15 που υπέγραψαν την επιστολή. Ο πατέρας του Hamdan, ο Mohammed χρειαζόταν επείγουσα ιατρική φροντίδα που δεν ήταν διαθέσιμη στην διαλυμένη από το πόλεμο χώρα. «Ο μόνος τρόπος για να σωθεί η ζωή του πατέρα μου ήταν να τον πάμε στο εξωτερικό» μας είπε ο Mutasin Hamdan. Ταξίδεψαν οδικώς για 24 ώρες στο αεροδρόμιο της Σέιγιουν, ανατολικά της Σανά. «Οι γιατροί είπαν πως είναι επικίνδυνο να ταξιδέψει μέχρι εκεί, πως μπορεί να πεθάνει στο δρόμο, αλλά ήταν η μόνη μας επιλογή». Λιγότερο από μια μέρα μετά πριν επιβιβαστεί στη πτήση και έπειτα από το απαίσιο ταξίδι, ο Mohammed Hamdan πέθανε. «Το ταξίδι ήταν πάρα πολύ για το πατέρα μου», είπε ο γιός του.

Ο Wael Ibrahim της Διεθνούς Φροντίδας, μιας άλλης οργάνωσης που υπογράφει [την επιστολή], είπε πως ο αποκλεισμός είναι «συλλογική τιμωρία για το λαό της Υεμένης». Ο Ibrahim τόνισε πως το ταξίδι στα άλλα αεροδρόμια είναι επικίνδυνα, με ένοπλους άντρες σε μπλόκα και τα αεροπλάνα των Σαουδαραβών να είναι υπεύθυνα για το βομβαρδισμό πολιτών στα αυτοκίνητά τους. «Είναι δύσκολο ταξίδι» είπε Γιατί παρέμεινε κλειστό το αεροδρόμιο πέρσι; «Δεν υπάρχει δικαιολογία για το κλείσιμο του αεροδρομίου», μας είπε ο Ibrahim.

Τα πράγματα είναι σοβαρά. Η Υεμένη είναι λίγο πριν τον μαζικό θάνατο των πολιτών της λόγω χολέρας και λιμού. Υπάρχει ελάχιστη κάλυψη της θηριωδίας αυτής στα δυτικά μέσα. Ο Δρ. Homer Venters των Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε πως η Υεμένη είναι η πρώτη γραμμή της «οπλοποίησης της ασθένειας». Τα εγκλήματα πολέμου αφθονούν.

 

Μεσαιωνική πολιορκία

 

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει σιωπηλό για την μεσαιωνική πολιορκία που στραγγαλίζει τις ζωές των ανθρώπων της Υεμένης. Ο ΟΗΕ έχει περάσει αρκετά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας , αλλά κανένα δεν καταδικάζει την Σαουδική Αραβία για τον πόλεμο και το εμπάργκο της, που ουσιαστικά σπρώχνει την Υεμένη σε γενοκτονία. Μόνο τον Ιούνιο του 2017 ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας – ο πρέσβης της Βολιβίας Sacha Sergio Llorenty Soliz – στήριξε την τοποθέτηση των γερανών στο λιμάνι της Αλ Χοντέιντα (που βομβαρδίστηκε από την Σαουδική Αραβία) και το άνοιγμα του Διεθνούς Αεροδρομίου της Σανά. Δεν υπήρχε αναφορά πως το εμπάργκο ενάντια στο λαό της Υεμένης είναι παράβαση της ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων (άρθρο 13 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Τον Ιανουάριο του 2016, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon είπε για την κατάσταση στη Συρία, «Η χρήση του υποσιτισμού ως όπλο είναι έγκλημα πολέμου» Δεν έχει γίνει τέτοια δήλωση ενάντια στην πολιορκία της Σαουδικής Αραβίας.

Ο συντονιστής της ανθρωπιστικής προσπάθειας του ΟΗΕ στην Υεμένη, Jami McGoldrick, είπε πρόσφατα πως βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και τους συμμάχους της στην Υεμένη. Ζήτησε προσωπικά από την Σαουδική πλευρά να επιτρέψουν το πλήρες άνοιγμα του αεροδρομίου (για την ώρα μόνο λίγες πτήσεις επιτρέπονται στο αεροδρόμιο). Ο ΟΗΕ ζήτησε από τους Σαουδάραβες να επιτρέψουν σε μία ή δυο ανθρωπιστικές πτήσεις να φεύγουν από τη Σανά κάθε εβδομάδα. Η αερογέφυρα θα μπορούσε να διέρχεται από την Σαουδική Αραβία, επιτρέποντας στις υπηρεσίες ασφαλείας του βασιλείου να ελέγχουν τους επιβάτες. Ακόμα και αυτό ήταν πολύ για την Σαουδική Αραβία. Δεν επιτράπηκε. «Έχουν παγιδευτεί σε μια αμυντική συμπεριφορά» είπε ο McGoldrick. «Έχει γίνει πολεμική τακτική και πιστεύω πως είναι άδικο». Αλλά είναι περισσότερο από άδικο: είναι έγκλημα πολέμου.

Τον Μάρτιο η πρέσβης Michele Sison, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, που είναι στέλεχος καριέρας του Υπουργείου Εξωτερικών, έδειξε ξεκάθαρα τον πόλεμο και την πολιορκία ως τις αιτίες θανάτου των πολιτών και την επικείμενη χολέρα και τον λιμό. «Περιορισμοί στην πρόσβαση» μέσω του λιμανιού της Χοντέιντα και του Διεθνούς Αεροδρομίου της Σανά, «συμβάλουν στον κίνδυνο λιμού. Το κλείσιμο του αεροδρομίου της Σανά, μαζί με τα μπλόκα στο έδαφος, περιπλέκουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες ακόμα περισσότερο. Τα εμπόδια στην βοήθεια στην Υεμένη πρέπει να αρθούν».

Είναι πολύ ωραίο να λέγονται αυτά. Αλλά τι γίνεται μετά; Θα πιέσουν ανοιχτά οι Ηνωμένες Πολιτείες τους Σαουδάραβες  να επιτρέψουν ανθρωπιστικές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Σανά; Θα αρνηθούν τον ανεφοδιασμό της Σαουδικής Αραβίας οι ΗΠΑ όσο αυτή συνεχίζει να σφυροκοπά το αεροδρόμιο της Σανά και το λιμάνι της Αλ Χοντέιντα; Τι σημαίνει να αναγνωρίζεις πως η πολιορκία είναι έγκλημα πολέμου ή τουλάχιστον «άδικο»;

Είναι απίθανο πως οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να στηρίζουν ενεργά των πόλεμο των Σαουδαράβων . η παράνοια για το ρόλο του Ιράν στην Υεμένη παγώνει τα χέρια της κυβέρνησης Trump έχει παγιδευτεί στη μονοδιάστατη οπτική της στο θέμα του Ιράν. Η εντυπωσιακή επιχείρηση των Σαουδαράβων και των στηριζόμενων από τα ΗΑΕ τοπικών δυνάμεων στη Υεμένη έδωσε νέα παράταση ζωής. Είναι σαν οι στηριζόμενες από την Σαουδική Αραβία πολεμάνε όχι μόνο την Αλ Κάιντα στην Υεμένη αλλά και το Ιράν. Ο Trump – που παραδόξως πιστεύει πως το Ιράν και η Αλ Κάιντα είναι στην ίδια πλευρά – πρέπει να το βλέπει αυτό με ευχαρίστηση. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτή την εκτίμηση. Η Σαουδική Αραβία θα γλιτώσει χωρίς επιπτώσεις. Ο κτηνώδης θυμός των όπλων δεν θα σταματήσει ποτέ.

 

Διαβάστε την έκθεση του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για την Υεμένη: https://www.hrw.org/world-report/2017/country-chapters/yemen

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s