Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Salon. Ο Chauncey DeVega είναι πολιτικός αρθρογράφος στο Salon.com. Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας.

 

 

 

Ο Donald Trump είναι φασίστας και ρατσιστής. Για πολλά χρόνια προσπαθούσα να προειδοποιήσω τους αναγνώστες μου στο Salon και όσους ακούν την δικτυακή εκπομπή μου για αυτό. Ο Trump έδειχνε τις βασικές του αρχές προς τα έξω σε κάθε ευκαιρία. Παρόλα αυτά, πολλοί Αμερικάνοι μοιάζουν να έχουν εγκλωβιστεί σε μια συνεχή και καθημερινή έκπληξη για την συμπεριφορά του. Είναι λυπηρό να το βλέπεις. Γιατί να αποτελεί οτιδήποτε από αυτά έκπληξη; Ο Trump είναι άξεστος. Ποτέ του δεν ήταν συγκρατημένος σε ότι αφορά την εξωτερίκευση των αρχών και των πεποιθήσεων του.

Για παράδειγμα, ο Trump έδωσε τις πρώτες ενδείξεις των προεδρικών φιλοδοξιών του με το να κατηγορεί τον Barrack Obama πως ήταν ένας μαύρος σφετεριστής που γεννήθηκε σε άλλη χώρα. Ίσως πιο προσβλητικό για τον Barack Obama – και κατ’ επέκταση στην Μαύρη Αμερική – ήταν πως ο Trump τόλμησε να υπονοήσει πως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν απατεώνας του οποίου τα επιτεύγματα και νοημοσύνη ήταν το αποτέλεσμα φανταστικών και άδικων πλεονεκτημάτων που με κάποιο τρόπο (παρά τα εμπειρικά στοιχεία που δείχνουν το ίδιο) έχουν παραχωρηθεί στο μαύρο πληθυσμό της Αμερικής. Ο Donald Trump ουσιαστικά είπε σε ένα μαύρο άνθρωπο στον 21ο αιώνα, «δείξε μου τα χαρτιά σου», σαν ο τελευταίος να ήταν σκλάβος και ο Trump να είναι κυνηγός σκλάβων, σε κάποιο σκονισμένο δρόμο στον προπολεμικό Νότο στις αρχές του 19ου αιώνα.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 και τώρα ως πρόεδρος, ο Donald Trump έχει συμπληρώσει όλα τα κριτήρια ενός φασίστα ηγέτη, προσαρμοσμένου στα μέτρα της αμερικάνικης κοινωνίας.

 • Περιφρονεί τους δημοκρατικούς κανόνες και διαδικασίες, και τους υπονομεύει επανειλημμένα.
 • Έχει απειλήσει με βία τους πολιτικούς του αντιπάλους.
 • Ασπάζεται τον μαχητικό εθνικισμό.
 • Είναι πατριαρχικός, φαλλοκράτης και μισογύνης.
 • Χρησιμοποιεί το ρατσισμό, εθνοκεντρισμό και τη μισαλλοδοξία για να επιτύχει τους στόχους του.
 • Λέει συνεχώς ψέματα για να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα κατά το δοκούν και να σαγηνεύσει τους υποστηρικτές του.
 • Ενθαρρύνει την αίσθηση μιας φυλετικής δυσαρέσκειας και θυματοποίησης των ψηφοφόρων του.
 • Δρα χωρίς με πλήρη αδιαφορία και περιφρόνηση για το νόμο.
 • Χρησιμοποιεί την θέση του ως προέδρου για να τον προσωπικό του πλουτισμό, όπως και της οικογένειας και των πολιτικών συμμάχων του.
 • Θαυμάζει ανοιχτά τους απολυταρχικούς ηγέτες άλλων χωρών.
 • Με την καταπίεση της ψήφου και άλλα μέσα, προσπαθεί να επιτύχει μια μόνιμη πλειοψηφία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και ένα de facto μονοκομματικό κράτος.
 • Πιστεύει στο ρατσισμό τύπου «αίμα και γή1».
 • Προσπαθεί να καταργήσει κάθε κανονισμό ή άλλου τύπου περιορισμούς στις μεγάλες επιχειρήσεις.
 • Είναι νάρκισσος σε βαθμό κακοήθειας που πιστεύει ότι είναι υπεράνω του νόμου.
 • Αμνηστεύει τους πολιτικούς του συμμάχους.
 • Περιφρονεί απόλυτα την ελευθερία του τύπου και την έννοια της διάκρισης των εξουσιών.
 • Ενθαρρύνει την αστυνομία και άλλες παραστρατιωτικές οργανώσεις να κακοποιούν φυλετικές και εθνικές μειονότητες.
 • Έχει αναγνωριστεί από λευκούς σοβινιστές και άλλους δεξιούς φασίστες ως ο αρχηγός τους

Την Τετάρτη, ο Trump έδειξε τις φασιστικές του πεποιθήσεις ξανά. Σε συνέντευξη τύπου στο Οβάλ Γραφείο με τον Καναδό πρωθυπουργό Justin Trudeau, είπε:

«Είναι πραγματικά αηδιαστικός ο τρόπος με τον οποίο ο τύπος μπορεί και γράφει ότι θέλει, και πρέπει να το κοιτάξουμε2»

Θα υπάρξει, ξανά, η συνηθισμένη αντίδραση από τα ειδησεογραφικά μέσα, τους αναλυτές, τους αρθρογράφους και τους δημοσιογράφους. Δημοκρατικοί και ίσως κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι θα εμφανιστούν σε βραδινά ενημερωτικά προγράμματα και θα αναφέρουν τις ανησυχίες τους για το ύφος και τη συμπεριφορά του Trump. Η τρομερή «λέξη από Φ» όμως δεν θα ακουστεί.

Με δεδομένα τα προφανή στοιχεία, πως εξηγούμε αυτή τη διστακτικότητα να αποκαλέσουμε τον Trump φασίστα;

Με διάφορους τρόπους, τόσο οι προοδευτικοί όσο και οι συντηρητικοί πιστεύουν ακόμη στον «Αμερικάνικο εξαιρετισμό3», και κρατιόνται σφιχτά από την φαντασίωση πως οι δημοκρατικοί κανόνες και θεσμοί της χώρας θα μπορέσουν να αντισταθούν στον Trump και το κίνημα του. Η υπόθεση πως ο φασισμός – μια φιλοσοφία που πολλοί Αμερικάνοι βλέπουν σαν ανάθεμα προς την ιστορία της χώρας και την καλύτερη αντίληψη του εαυτού της – θα μπορούσε να ριζώσει εδώ είναι κάτι αδιανόητο. Επιπλέον, αν οι κορυφαίες δημοσιογραφικές φωνές της Αμερικής, το Κογκρέσο και άλλοι χαρακτήριζαν τον Donald Trump φασίστα, τότε κατά συνέπεια θα γεννιόντουσαν και άλλα ερωτήματα.

Το ερώτημα είναι απλό: αν ο Trump είναι όντως φασίστας, τότε ποιες είναι οι δικές μας ευθύνες για να τον σταματήσουμε; Η απάντηση απαιτεί ένα είδος ενεργής πολιτικής συμμετοχής και γενναίας ηγεσίας που δεν είναι συχνή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι και το συντηρητικό κίνημα όμως αντιμετωπίζει ιδιαίτερη δυσκολία στο πως θα μιλήσει για τον Donald Trump και την φασιστική του συμπεριφορά. Παρά την εμμονή των μεγάλων δικτύων με την υποτιθέμενη, δίχως προηγούμενο, αντισυμβατική του φήμη, ο Donald Trump είναι Ρεπουμπλικάνος. Η συμπεριφορά του και η πολιτική του ατζέντα δεν είναι «ριζοσπαστική». Είναι η λογική εξέλιξη του δεξιού εξτρεμισμού και πόλωσης στην Αμερική, στη διάρκεια πολλών δεκαετιών.

Οι πολιτικές του Trump έχουν αναπτυχθεί από δεξιά think-tank και ομάδες συμφερόντων. Ο ρατσισμός του, ο μισογυνισμός και η μισαλλοδοξία του αντανακλούν αυτά του ίδιου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ως σύνολο. Ο Trump συνεχίζει να έχει 81 τις εκατό αποδοχή μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων. Περισσότερο ανησυχητικό είναι αυτά που προμηνύονται για το μέλλον της αμερικάνικης δημοκρατίας, κοινωνικοί επιστήμονες και άλλοι έχουν καταγράψει μια πραγματική αυξητική τάση της αποδοχής, μέσα στο πέρασμα δεκαετιών, απολυταρχικών αξιών μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων.

Τις σπάνιες περιπτώσεις που οι Ρεπουμπλικάνοι και άλλοι συντηρητικοί χρησιμοποιούν τη λέξη φασισμό, είναι για να περιπαίξουν και να χλευάσουν τους επικριτές του Trump ως υστερικούς και παράλογους.

Εντέλει, για τους Ρεπουμπλικάνους να αποκαλέσουν δημόσια τον Trump φασίστα σημαίνει πως πρέπει να αναγνωρίσουν δύο πράγματα. Πρώτα πως η σημερινή εκδοχή του αμερικάνικου συντηρητισμού είναι εξαιρετικά απολυταρχική και δεύτερο, πως οι αξίες του Trump δεν διαφέρουν και τόσο από του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος συνολικά. Ως θέμα πρακτικής πολιτικής και προσωπικής αρχής, αυτό είναι κάτι τρομακτικά δύσκολο για τους περισσότερους ρεπουμπλικάνους και συντηρητικούς να κάνουν.

 

 

 

 1. https://en.wikipedia.org/wiki/Blood_and_Soil
 2. http://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/donald-trump-media-war-us-journalists-press-fake-news-freedom-of-expression-first-amendment-a7995971.html
 3. https://el.wikipedia.org/wiki/Αμερικανικός_εξαιρετισμός

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s