Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα openDemocracy. Η Guilaine Kinouani είναι διαθεματική φεμινίστρια, σύμβουλος σε θέματα ισότητας, ψυχαναλύτρια και συγγραφέας. Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας.

 

Ενώ πληθαίνουν οι αποδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης μαύρων γυναικών και κοριτσιών από κυανόκρανους του ΟΗΕ, η δημοσιογραφική έρευνα και παρουσίαση τα αντιμετωπίζει ως «σεξουαλική συναλλαγή», μέσα από μια καθαρά αποικιοκρατική αντίληψη.

Μερικούς μήνες πριν, η ενημερωτική καμπάνια #predatorypeacekeepers1 άρχισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ξεκίνησε έπειτα από τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης από μια Καναδική φιλανθρωπική οργάνωση για το AIDS όπου κατηγορούσε στρατιώτες της Γαλλίας και των Ηνωμένων Εθνών για την σεξουαλική κακοποίηση2 τουλάχιστον 98 κοριτσιών στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ). Η καταδικαστική αναφορά ανέφερε πως τρία κορίτσια είχαν δεθεί και εξαναγκασθεί σε σεξουαλική συνεύρεση με σκύλο, πως ένα από τα θύματα στην συνέχεια πέθανε και πως πολλές από τις κακοποιήσεις είχαν οργανωθεί από ένα Γάλλο στρατηγό. Από την στιγμή της δημοσιοποίησης της έκθεσης, και άλλα θύματα έχουν βγει μπροστά και μίλησαν. Πολλές από τις γυναίκες έχουν μιλήσει για υποτιμητικές σεξουαλικές πράξεις, μεταξύ των οποίων στρατιώτες που ουρούσαν πάνω στο σώμα των θυμάτων ή στο στόμα τους.

Κατηγορίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά από στρατιώτες του ΟΗΕ έχει καταγραφεί3 στις περισσότερες χώρες που υπάρχουν ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Αυτό που προκαλεί εντύπωση στην ΚΑΔ είναι η αναφορά σε εμπλοκή ανώτερων αξιωματικών και η ηλικία των θυμάτων. Τον Δεκέμβριο του 2015, μια Ανεξάρτητη Επιτροπή4 παρουσίασε τρομακτικά στοιχεία στον τρόπο με τον οποίο ο ΟΗΕ αντέδρασε στις κατηγορίες στην ΚΑΔ. Έδειξε την συστηματική ανεπάρκεια και ανέδειξε μια κουλτούρα ατιμωρησίας, ανεπαρκών διερευνητικών μηχανισμών και απογοητευτικές δομές για την υποστήριξη των θυμάτων. Δεν υπάρχει καμία δημόσια ενημέρωση από πλευράς ΟΗΕ για την πρόοδο που έχει γίνει για την εφαρμογή των προτάσεων της Επιτροπής. Οι λίγες διώξεις έχουν στοχεύσει αποκλειστικά (μαύρους) Αφρικανούς κυανόκρανους5. Οι λευκοί θύτες, πρακτικά απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη.

 

«Σεξουαλική συναλλαγή» κι η λανθασμένη αντίληψη της συγκατάθεσης

 

Ο κοινωνικός και ο νομικός ορισμός του βιασμού επικεντρώνονται, έστω και εν μέρει, στην συγκατάθεση. Ένας τρόπος για να ακυρωθεί ο βιασμός είναι με την απόδειξη συγκατάθεσης ή με την επαρκή αμφισβήτηση των ορίων της. Αυτό επιτυγχάνεται όσον αφορά τα θύματα των κυανόκρανων δραστών, όταν οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ των μαύρων γυναικών της Αφρικής και των στρατιωτών του ΟΗΕ περιγράφονται σαν αποτέλεσμα συναλλαγής. Στην «σεξουαλική συναλλαγή», το ένα μέρος αποκτά πρόσβαση στο σώμα του άλλου ατόμου με αντάλλαγμα δώρα ή και άλλα αγαθά. Επειδή υπάρχει υλικό όφελος (συνήθως για τις γυναίκες) η συναίνεση θεωρείται έτσι δεδομένη. Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο δείχνει πως τα μέσα είναι γεμάτα με επικεφαλίδες για σεξουαλικές συναλλαγές.

 • Γυναίκες στην Αϊτή και την Λιβερία πουλάνε σεξ στους κυανόκρανους του ΟΗΕ με αντάλλαγμα βοήθεια και ανέσεις όπως τηλέφωνα και παπούτσια για την εκκλησία6
 • Κυανόκρανοι του ΟΗΕ ανταλλάσσουν σεξ με αγαθά7
 • Μια ανθρωπιστική αποστολή καταλήγει καταστροφή: Έκθεση υπό δημοσίευση καταγράφει εργαζόμενους των Ηνωμένων Εθνών να ανταλλάσσουν ανθρωπιστική βοήθεια για σεξ8
 • Ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ και σεξουαλικές συναλλαγές9

Περιγράφοντας το σεξ σε αντάλλαγμα για αγαθά και αγαθά πολυτελείας ή και κινητά τηλέφωνα συγκεκριμένα, κάνει κάτι περισσότερο από το να υπονοεί συγκατάθεση. Προκαλεί την δημόσια επίκριση αναφορικά με την ηθική των θυμάτων και αναπαράγει την μισογυνιστική-φυλετική (ΣτΜ στο πρωτότυπο ο όρος είναι misogynoirist) συσχέτιση μεταξύ των μαύρων γυναικών και του υλισμού. Η αντίληψη αυτή τροφοδοτείται από τις έμφυτες προκαταλήψεις και τάσεις και υποβαθμίζει την γνωστική ασυμφωνία. Η τελευταία παραπομπή πιο πάνω, από την Washington Post, αναφέρεται σε μια έρευνα10 που πραγματοποιήθηκε το 2012 σχετικά με την συχνότητα των λεγόμενων «σεξουαλικών δοσοληψιών» στην Μονρόβια (στην Λιβερία) κατά τον εμφύλιο πόλεμο. Η μελέτη εκτιμά πως 58000 γυναίκες μεταξύ 18 και 30 είχαν εμπλακεί σε «σεξουαλικές συναλλαγές» με το προσωπικό του ΟΗΕ κάποια στιγμή και πως περισσότερες από τις μισές ήταν κάτω των 18 την πρώτη φορά. Παρόλα αυτά, οι λέξεις βιασμός και συγκατάθεση απουσιάζουν εντελώς από το δημοσιογραφικό κείμενο. Παρομοίως, κατηγορίες στην Αϊτή εμπλέκουν και παιδιά αλλά ξανά τα μέσα γράφουν για «σεξουαλικές συναλλαγές», χωρίς να στέκονται στην προϋπόθεση της συγκατάθεσης.

Η διαφορά της ηλικίας είναι βασική πηγή της διαφοράς εξουσίας, αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα σεξουαλικά εγκλήματα εναντίον ανηλίκων εξειδικεύονται στους περισσότερους ποινικούς κώδικες. Με δεδομένο πως τέτοια εγκλήματα υπάρχουν στα περισσότερα κράτη είναι εκπληκτικό γεγονός ότι τέτοιες πράξεις μπορεί να είναι σεξουαλική κακοποίηση παιδιών θίγεται σπάνια. Επιπλέον της ηλικίας, μια σειρά από πρακτικές πιέσεις μπορούν να μας οδηγήσουν στην αμφισβήτηση της εγκυρότητας της συγκατάθεσης.

Η διαφορά εξουσίας – σε κοινωνικό, νομικό, θεσμικό, ακόμη και σε συμβολικό – ανάμεσα των μαύρων γυναικών της Αφρικής και των στρατιωτών του ΟΗΕ δημιουργεί μια σειρά από εμπόδια στο να δώσουν ουσιαστική συγκατάθεση. Οι διαφορές στην «κοινωνική τάξη» και την γεωπολιτική τοποθέτηση, στη φυλή και στην συναισθηματική αδυναμία – μη ξεχνάμε πως μιλάμε για γυναίκες σε εμπόλεμες ή με άλλο τρόπο ασταθείς ζώνες – το κράτημα ή η πρόσβαση των στρατιωτών σε βαριά όπλα, το καθένα από αυτά και όλα μαζί αθροιστικά κάνουν  την ελεύθερη συγκατάθεση αδύνατη. Για τους λόγους αυτούς ο ΟΗΕ είναι πιθανώς, που ο ΟΗΕ απαγόρεψε στους κυανόκρανους του να εμπλέκονται σε «σεξουαλικές συναλλαγές»11.

 

Λευκότητα και βιασιμότητα των μαύρων κοριτσιών και γυναικών της Αφρικής

 

Μια διαθεματική προσέγγιση είναι απαραίτητη για να συλλάβουμε την συγκεκριμένη σεξουαλική υποδούλωση των μαύρων γυναικών της Αφρικής από δυτικούς άνδρες ή άνδρες σταλμένους από δυτικούς, και την εμφανή προσήλωση των μέσων να τους αποδώσουν συναίνεση. Μια τέτοια προσέγγιση αποφεύγει και την εκτός πλαισίου ανάλυση που ακούσια αναπαράγει τη βία με τρόπο που είναι κεντρικός στην λευκή πατριαρχική και αποικιοκρατική τάξη: η Αφρικανή και Μαύρη γυναίκα εμφανίζεται ως κατώτερη και υποταγμένη, η υποταγή αυτή όμως καθίσταται αόρατη. Η διαδικασία αυτή κανονικοποιεί την έμφυλη και φυλετική βία, ενώ κάνει αδύνατο να κατονομαστεί η λευκότητα ως η καίρια υποκείμενη αιτία.

Η λευκότητα όμως υπάρχει. Υπάρχει στην δομική αφάνεια των μαύρων, αφρικανών θυμάτων και στον μη καταλογισμό ευθυνών στους λευκούς δράστες. Υπάρχει στην παρουσίαση του μαύρου σώματος ως έδαφος για την λευκή έκφραση του σαδισμού και της σεξουαλικής διαστροφής, και στην αναπαραγωγή των έμφυλων, φυλετικών ιεραρχιών. Η κοινωνικά κατασκευασμένη απεικόνιση της σεξουαλικότητας των Μαύρων γυναικών ως «ανήθικης» και φαύλης έχει μακρά αποικιακή ιστορία που εξακολουθεί να οδηγεί σε μια απροθυμία, συνειδητή ή μη, να προστατέψουν τα κορμιά των μαύρων γυναικών και κοριτσιών από σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς.

Στον πυρήνα της υποτιθέμενης καταλληλόλητας μας για βίαιη σεξουαλική κατανάλωση ή βιασιμότητα, δεν είναι μόνο η κατασκευασμένη υπερσεξουαλικότητα αλλά και ιδέες περί βρωμιάς και ανηθικότητας – δείκτες φυσικά της υπάνθρωπης φύσης μας – που επιτρέπουν τα θύματα των αρπακτικών κυανόκρανων να  υποστούν διεστραμμένες σεξουαλικές πράξεις και να λεκιαστούν (με ούρα) αφού τα σώματά τους θεωρούνται ακάθαρτα. Η έμμεση αυτή ευθύνη είναι τόσο η αιτία και το αποτέλεσμα της ευτέλειας τους. Έτσι η σεξουαλική επαφή με άνδρες που έχουν παρουσιαστεί ως ανώτεροι, ευγενείς σωτήρες πρόθυμους να αγγίξουν το μαύρο σώμα, δεν μπορεί να είναι βίαιοι. Ο βιασμός σχεδόν καταλήγει να απεικονίζεται ως δώρο, το οποίο πρέπει να γίνει δεκτό με ευγνωμοσύνη. Αυτή η δυναμική συμβολίζεται και υλοποιείται με κάθε μια από αυτές τις δήθεν «συναλλαγές». Κάποιος μπορεί ακόμα και να αναρωτηθεί, αν δεν υπήρχαν χυδαίες πράξεις βίας ή καμία αναφορά σε γυναίκες και κορίτσια να έχουν δεθεί, αν ο όρος βιασμός έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στην ΚΑΔ.

Κατά την αποικιοκρατική περίοδο, τα παιδιά και οι γυναίκες στην Αφρική, στερούνταν τη παιδικότητα και τη θηλυκότητα τους με επιθετικό τρόπο, ως τμήμα της συνειδητής προσπάθειας να τους αφαιρεθεί η ανθρώπινη υπόστασή. Απομεινάρια αυτού του συστήματος καταπίεσης, συνεχίζει να διαμορφώνει την μεταχείριση των μαύρων ανθρώπων σήμερα, με αυτούς που είναι στο πάτο της μαύρης ιεραρχίας να είναι οι πιο αναλώσιμοι. Πράγματι, η ατιμωρησία που συνοδεύει την κακοποίηση από δυτικούς άνδρες των μαύρων σωμάτων του τρίτου κόσμου το δείχνει ξεκάθαρα. Έτσι μιλώντας για «σεξουαλικές συναλλαγές», είναι και ένας τρόπος για να επιβιώσουν παλιές αποικιοκρατικές αντιλήψεις, αλλά και τρόπος για τους κυανόκρανους βιαστές να μην καταστούν υπεύθυνοι για το βιασμούς και την σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και ευπαθών γυναικών. Όμως, με δεδομένα τα πρόσφατα στοιχεία12 που δείχνουν πως σχεδόν ο μισός βρετανικός πληθυσμός βλέπει την αποικιοκρατία ως κάτι για το οποίο πρέπει να είναι υπερήφανος και πως περίπου το ένα τρίτο πιστεύει «μιλάμε πολύ για τη σκληρότητα και το ρατσισμό στην αυτοκρατορία, και αγνοούμε το καλό που έκανε», τότε δίχως αμφιβολία οι μαζικοί φόνοι και ακρωτηριασμοί μπορούν να αντισταθμιστούν από οποιοδήποτε «οικονομική ανάπτυξη13» με την λογική αυτή, ίσως το δόσιμο ενός κινητού συνιστά συναίνεση και ο βιασμός μπορεί να αντισταθμιστεί από «ανέσεις14».

 

 

 1. https://twitter.com/search?q=%23predatorypeacekeepers
 2. http://www.telegraph.co.uk/women/politics/the-vile-sex-abuse-by-un-peacekeepers-is-leaving-the-united-nati/
 3. https://mediadiversified.org/2016/04/12/the-uns-good-vs-bad-narrative-clears-the-way-for-sexual-violence-and-impunity/
 4. http://www.un.org/News/dh/infocus/centafricrepub/Independent-Review-Report.pdf
 5. http://www.aljazeera.com/news/2016/04/peacekeepers-trial-sex-abuse-car-160405040318812.html
 6. http://jezebel.com/un-peacekeepers-having-transactional-sex-with-locals-is-1710590278
 7. http://www.bbc.co.uk/news/world-33089662
 8. http://www.theatlantic.com/international/archive/2015/06/un-peacekeeping-transactional-sex-haiti/395654/
 9. https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2015/06/16/u-n-peacekeeping-and-transactional-sex/?tid=article_nextstory
 10. http://www.nyu.edu/projects/beber/files/Beber_Gilligan_Guardado_Karim_TS.pdf
 11. https://cdu.unlb.org/Portals/0/PdfFiles/PolicyDocC.pdf
 12. https://d25d2506sfb94s.cloudfront.net/cumulus_uploads/document/95euxfgway/InternalResults_160118_BritishEmpire_Website.pdf
 13. https://www.theguardian.com/politics/shortcuts/2016/jan/20/empire-state-of-mind-why-do-so-many-people-think-colonialism-was-a-good-thing
 14. http://www.reuters.com/article/us-un-peacekeepers-abuse-idUSKBN0OQ2CP20150610

 

 

 

 

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Guilaine Kinouani: Αφού σου έδωσα κινητό δεν είναι βιασμός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s