Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα New Compass, το κείμενο ήταν χαιρετισμός στη συνάντηση για το Δημοκρατικό Συνομοσπονδισμό, στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Οκτωβρίου 2017. H Nesrin Abdullah είναι διοικήτρια και εκπρόσωπος τύπου του YPJ (Yekîneyên Parastina Jinê), είναι πρώην ανεξάρτητη δημοσιογράφος. Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας.

 

 

Η ανθρωπότητα σε όλο το κόσμο βιώνει μια σοβαρή κρίση, τόσο στην ανατολή και όσο και στη δύση. Τα συμπτώματα αυτής της κρίσης είναι ορατά στη Μέση Ανατολή. Οι κρίσεις έχουν βγάζουν ρίζες λόγο της έλλειψης δικαιοσύνης, της έλλειψης δημοκρατίας και όταν ποδοπατηθούν οι ηθικές αξίες των λαών. Στο τέλος διχάζουν την κοινωνία, μέσα στην οποία οι γυναίκες και τα παιδιά επηρεάζονται πιο πολύ.

Οι δυνάμεις που ηγούνται του κόσμου, παρά το ότι έχουν την επιρροής για να βρουν και να υλοποιήσουν μια λύση, συνεισφέραν στην εμβάθυνση αυτών των κρίσεων και προκάλεσαν νέες καταστροφές στο όνομα των πολιτικών ισορροπιών και των καπιταλιστικών συμφερόντων. Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, εκατομμύρια των ανθρώπων εκτοπίζονται και εκατομμύρια έχουν σκοτωθεί. Ξανά, οι γυναίκες έχουν πληρώσει το βαρύτερο τίμημα.

Χρησιμοποιώντας θρησκευτικές διαφορές και σεχταρισμούς , το καπιταλιστικό σύστημα οδήγησε σε μια κατάσταση όπου οι λαοί άρχισαν να έρχονται αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλον. Ήταν ήδη κρίσιμη η κατάσταση προτού στρατοί που έρθουν αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλον, στον 21ο αιώνα όμως οι λαοί του κόσμου βρέθηκαν αντιμέτωποι. Βασισμένη στο υψηλό επίπεδο άγνοιας, η διεθνής τρομοκρατία έχει προωθηθεί πάνω στη θρησκεία, και άλλους παράγοντες, και οι τρομοκρατικές ομάδες χρησιμοποιήθηκαν για να προκαλέσουν τις επιπλέον κρίσεις. Σήμερα ένα μέρος που υποφέρει για αυτούς τους λόγους, είναι η Συρία. Η Συρία που περιελάβανε πολλά διαφορετικές εθνικότητες σήμερα έχει μετατραπεί σε έρημο, μέσα στην οποία είναι πλέον αδύνατο να ζήσεις ελεύθερα.

Απολυταρχικές εξουσίες στα τελευταία 5.000 έτη έχουν αξιοποιήσει πολλές μεθόδους στο όνομα της φυλής, της θρησκείας, της επιστήμης, της φιλοσοφίας, για να προστατεύσουν την εξουσία τους πάνω στους λαούς, έτσι σήμερα η ανθρωπότητα απειλείται με μια κολοσσιαία δυστυχία. Η λύση, εντούτοις, παραμένει στους λαούς που αποφασίζουν οι ίδιοι πώς θα συνεχίσουν τις ζωές τους.

Για τους λόγους αυτούς, πολλά συστήματα κατέρρευσαν και προκάλεσαν μεγάλη καταστροφή. Ο δημοκρατικός συνομοσπονδισμός έχει αναδυθεί ως ένα λογικό και αντικειμενικό πρόγραμμα για το λαό. Είναι μια εναλλακτική λύση στην οποία οι άνθρωποι οργανώνονται και αποφασίζουν οι ίδιοι για το πεπρωμένο τους, αυτή η εναλλακτική λύση προσφέρει δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα. Εγγυάται επίσης την αδελφοσύνη των λαών, και τους κρατούν ενωμένους παρά τις προσπάθειες των εχθρικών παραγόντων να τους διαιρέσουν και να προκαλέσουν αιματοχυσία.

Εμείς, ως μέλη της Επανάστασης της Ροζάβα, επιλέξαμε το δημοκρατικό συνομοσπονδισμό ως το καλύτερο σχέδιο για το μέλλον μας, ο αγώνας μας συνεχίζεται στο ίδιο πλαίσιο. Σήμερα στη Ροζάβα και τη βόρεια Συρία, η κοινωνία αυτοοργανώνεται, με τον άνδρα και τη γυναίκα να ηγούνται και να παίρνουν αποφάσεις από κοινού. Σε πολιτικό, κοινωνικό και αμυντικό επίπεδο, αυτός ο τρόπος ζωής είχε θετικά αποτελέσματα.

Στον τομέα της αυτοάμυνας, ως Αμυντικές Μονάδες των Γυναικών (YPJ), συμφωνήσαμε στην ίδρυση των μονάδων μας. Γιατί γνωρίζαμε πως εάν θέλουμε να χτίσουμε μια δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία στην οποία οι γυναίκες προστατεύονται, και ο αγώνας να χτιστούν η νέα γυναίκα και ο νέος άνδρας ολοκληρωθεί, πρέπει να οργανωθούμε οι ίδιες. Τα κύρια καθήκοντά μας είναι να προστατεύσουμε το λαό μας και να εγκαθιδρύσουμε ένα δημοκρατικό σύστημα στη γη μας. Και επίσης για να δημιουργήσουμε μια πρωτοποριακή γυναικεία δύναμη που θα εγγυηθεί τη νίκη της επανάστασης.

Με βάση αυτό, σήμερα βρισκόμαστε σε μια αδιάκοπη προσπάθεια για να ελευθερώσουμε τους καταπιεσμένους, και βρισκόμαστε στη Ράκκα. Επίσης οι YPJ έχει μετατραπεί σε ελπίδα για να προστατευθούν όλες οι γυναίκες στη γη μας. Πιστεύουμε ότι πάντα πρέπει να υπάρχουν δυνάμεις αυτοάμυνας, λαϊκές και γυναικείες, όχι μόνο στρατιωτικές, αλλά και με μια διανοητική, ψυχολογική και πνευματική μορφή. Λέμε: «Γνώρισε τον εαυτό σου, υπερασπίσου τον εαυτό σου».

Εάν η πρωτεύουσα του ISIS στη Ράκκα απελευθερωθεί, δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα τελειώσει – τα αποτελέσματα της τρομοκρατίας παραμένουν. Επομένως πρέπει να δούμε τις ρίζες του προβλήματος, και να ενώσουμε τις προσπάθειες μας για μια δημοκρατική λύση στη περιοχή μας, με εκείνες για ολόκληρο το κόσμο. Μια από τις λύσεις είναι να επιλυθούν τα προβλήματα των λαών – εφ’ όσον υπάρχει μια βάση για την τρομοκρατία, θα υπάρχει κρίση. Από αυτά τα ζητήματα, ο Κουρδικός λαός και η προσπάθειά του για τα δικαιώματά του είναι ένα από τους προφανέστερα.

Σαν YPJ – γυναίκες, που από την αρχή της επανάστασης έχουμε ζήσει σύμφωνα με τη γραμμή της αυτοάμυνας και της ειρήνης – θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μια φιλοσοφία που απορρίπτει τη κατοχή και το δεσποτισμό, αλλά εργάζεται για να χτίσει μια δημοκρατική κοινωνία, και ενθαρρύνει πραγματικά την γυναίκα και τον άνδρα να ζήσουν με ισότητα. Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί μέχρι, όχι μόνο τα εδάφη μας, αλλά και η κοινωνία μας να απελευθερωθεί από όλες τις παραδοσιακές μορφές καταπίεσης. Μέχρι τότε, θα σηκώσουμε τη σημαία του αγώνα σε κάθε βήμα μας και καλούμε τις γυναίκες να ενωθούν μαζί μας σε αυτό τον αγώνα για ελευθερία.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s