Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα openDemocracy 50.50. Η Shaunagh Connaire είναι βραβευμένη δημοσιογράφος και κινηματογραφίστρια. Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας.

 

Τα καλά κορίτσια στην Ιρλανδία δεν κάνουν σεξ. Αυτό είναι που έχω καταλάβει μεγαλώνοντας ως νεαρή γυναίκα στην Ιρλανδία, στο σχολείο στο τοπικό μοναστήρι στο Λόνγκφορντ και στο πανεπιστήμιο στο Δουβλίνο. Αν έρθεις σε σεξουαλική επαφή, πρέπει να είσαι σε μακροχρόνια σχέση. Ακόμα και τότε, θα αγωνιστείς για να έχεις πρόσβαση σε αντισυλληπτικά χάπια επειδή αυτό θα περιλαμβάνει το να παραδεχτείς σε έναν άγνωστο πως έχεις σεξουαλικές επαφές εκτός γάμου.

Μπορεί να πούμε με σιγουριά πως ο φόβος της εγκυμοσύνης ήταν πάντα εκεί – αυτό, και η μετάδοση ενός αφροδίσιου που θα σε αφήσει στείρα για όλη σου τη ζωή. Γιατί; Επειδή το σεξ είναι κακό. Αυτό μαθαίνεις στη τάξη σεξουαλικής εκπαίδευσης στο σχολείο. Αν το «κάνατε» και έμενες έγκυος, ο μόνος που φταίει είσαι εσύ. Όσο για την έκτρωση, αυτή είναι η μεγαλύτερη αμαρτία όλων.

Δεν έκανα ποτέ έκτρωση, αλλά στα 20 μου μια πολύ αγαπημένη φίλη χρειάστηκε μια. Μιλήσαμε για τις επιλογές της σε μια μυστική συνάντηση ένα σκοτεινό δρόμο του Δουβλίνου. Ήταν στην έκτη εβδομάδα κύησης και αποφάσισε το τερματισμό της. Έκλεισε εισιτήρια για την Αγγλία, πήρε δυο μέρες άδεια από τη δουλειά και δε ξαναμιλήσαμε για αυτό για 12 χρόνια.

Κοιτώντας πίσω, αυτή ήταν η στιγμή που έγινα άνευ όρων και απόλυτα υπέρ του δικαιώματος της επιλογής. Μπορεί να μην ήξερα ποια τροπολογία του ιρλανδικού συντάγματος ανάγκασε τη φίλη μου να ανέβη στο αεροπλάνο εκείνη τη μέρα, ήξερα όμως πως κάτι ήταν πολύ λάθος στο τρόπο που η χώρα μας συμπεριφέρονταν σε αυτό το «καλό κορίτσι», τη φίλη μου, που έκανε μια πολύ δύσκολη επιλογή.

Δεν είχε βιαστεί, δεν είχε μάθει ότι το έμβρυο δεν θα επιζούσε έξω από τη μήτρα. Δεν ήταν έτοιμη να γίνει μητέρα. Σαν κάτοχος του σώματος της, και υπεύθυνη για τη ζωής της, η απόφαση ήταν δικαιωματικά δική της. Εγκαταλείφθηκε όμως, εξοστρακισμένη, και νιώθοντας πως είχε γίνει μια από τις εξαγωγές ντροπής της Ιρλανδίας.

Η Ιρλανδία θα πάει στις κάλπες στις 25 Μαΐου για να επιλέξει αν πρέπει να ακυρώσει την 8η τροπολογία, η οποία απαγορεύει σε μια γυναίκα να προχωρήσει σε έκτρωση στην Ιρλανδία εκτός και αν η ζωή της είναι σε άμεσο κίνδυνο. Μια γυναίκα που τερματίζει μια εγκυμοσύνη βρίσκεται απέναντι σε 14 χρόνια φυλακής1, ακόμη και για περιπτώσεις βιασμού ή όταν το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο.

Είναι μερικοί από τους πιο δρακόντειους νόμους για την έκτρωση στον κόσμο2. Η ακύρωση της 8ης τροπολογίας είναι ένα θέμα για το οποίο μιλώ συχνά στα ιρλανδούς συγγενείς και φίλους. Λίγοι άνθρωποι με τους οποίους είμαι κοντά τολμούν να πουν πως η έκτρωση δεν πρέπει να επιτρέπεται σε «εξαιρετικές» περιπτώσεις αλλά είναι κάπως διστακτικοί όταν πάμε σε «κανονικές» εκτρώσεις.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Φοβάμαι πως φταίει εκείνη η βρώμικη λέξη πάλι: σεξ.

Η Ιρλανδία έχει μια άβολη σχέση με το σεξ – ιδιαίτερα με τις γυναίκες που έχουν σεξουαλική επαφή έξω από το γάμο. Οι εκτός Ιρλανδίας αναγνώστες συγχωρούνται να νομίζουν ότι είμαστε μια προοδευτική μικρή χώρα, ήμασταν εξάλλου η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε το γάμο ομόφυλων ζευγαριών με λαϊκή ψήφο3. Έχουμε όμως ακόμα πολύ δρόμο.

Θυμάμαι ξεκάθαρα τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά μεταξύ των ανδρών και των γυναικών στο πανεπιστήμιο. Πολλοί νέοι άνδρες επιδίδονται με χαρά σε περιστασιακό σεξ, όμως αντιστέκονται με πάθος στην ιδέα να πάνε ένα από αυτά τα κορίτσια στην Ιρλανδή μητέρα τους. Θα ήταν πιο σωστό να πάνε στο σπίτι ένα «καλό κορίτσι», γυνα΄΄ικα για σπίτι που με περηφάνια θα πάνε μαζί στην εκκλησία την Κυριακή.

Η σεξουαλική ελευθεριότητα μεταξύ των γυναικών στην Ιρλανδία, εν τω μεταξύ, είναι αντικείμενο περιφρόνησης. Αν μπορώ να το πω, αυτές οι «ανήθικες γυναίκες» ήταν θύματα slut-shamming ακόμη και από μερικούς από τους πιο αντιπαθητικούς νεαρούς στο πανεπιστήμιο. Αυτή ήταν η κανονικότητα μας.

Το δημοψήφισμα που έρχεται έχει να κάνει και με το πως βλέπει η Ιρλανδία τις γυναίκες, το σεξ και την αναπαραγωγή. Ιστορικά, η Ιρλανδία έχει ένα αποτρόπαιο ιστορικό σε αυτούς τους τομείς. Έτσι φτάνουμε ξανά στο ίδιο σημείο, στον 21ο αιώνα, να συζητάμε πως θα ελέγξουμε νομικά τα σώματα των Ιρλανδών γυναικών.

Και ακόμα και αν η 8η τροπολογία ακυρωθεί, πρέπει να ανατραπεί η νοοτροπία πως τα «καλά κορίτσια νοοτροπία στην Ιρλανδία δεν έχουν σεξουαλικές επαφές» αν θέλουμε οι γυναίκες να απολαμβάνουν πλήρως τα αναπαραγωγικά δικαιώματά τους. Υπάρχουν παραδείγματα, αναμεσά τους και από την Ιταλία, όπου η έκτρωση έχει νομιμοποιηθεί εδώ και χρόνια αλλά μπορεί ακόμα να είναι δύσκολη η πρόσβαση σε αυτή, λόγω της διαδεδομένης «αντίρρησης για λόγους συνείδησης4» από το ιατρικό προσωπικό.

Το κρυφό ψιθύρισμά μου, σε εκείνο το σκοτεινό δρομάκι στο Δουβλίνο πριν από πολλά χρόνια, μου δίδαξε ότι το σεξ, η εγκυμοσύνη και η έκτρωση δεν πρέπει να είναι τα βρώμικα μυστικά μας. Δεν είμαστε τόσο συντηρητικοί όσο ήμασταν κάποτε, και πολύ από εμάς σίγουρα δεν είμαστε θρήσκοι. Εάν είναι οι γυναίκες της Ιρλανδίας να αντιμετωπίζονται ως ανθρώπινα όντα με ίσα δικαιώματα, η 8η τοπολογία πρέπει με κάθε κατηγορηματικότητα να αποσυρθεί.

Δεν θα ψηφίσω στο δημοψήφισμα δεδομένου ότι έχασα το δικαίωμα ψήφου μου όταν έγινα κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου. Εντούτοις θα εξετάσω, θα διερευνήσω και θα παρατηρώ τη μικρή χώρα μας από μακριά, καθώς θα λαμβάνει τη μεγαλύτερη απόφαση της όσο για όσο θυμάμαι.

 

Διαβάστε: Ανακοίνωση της αναρχικής οργάνωσης Workers Solidarity Movement (WSM) για τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα της 25ης Μαϊου

 

  1. https://www.citizensassembly.ie/en/Meetings/-Art-40-3-3-and-the-law-on-abortion-a-history-Eoin-Carolan.pdf
  2. https://www.amnesty.org.uk/abortion-ireland-facts-crime
  3. https://www.irishtimes.com/news/politics/ireland-becomes-first-country-to-approve-same-sex-marriage-by-popular-vote-1.2223646
  4. https://opendemocracy.net/5050/claudia-torrisi/abortion-italy-conscientious-objection

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s