Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Mother Earth Vol. VI, No 10, Δεκέμβριος 1911. Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας (πρώτη δημοσίευση provo.gr)

Οι McNamara δήλωσαν ένοχοι. Ολόκληρη η χώρα σαρώνεται από ένα ανεμοστρόβιλο κατηγοριών. Από τον καπιταλιστή ως τον ηγέτη του συνδικάτου, από τον αστυνομικό ως τον Victor Berger, ολόκληρο το ευσεβές πλήρωμα φωνάζει, «Δεν πιστεύουμε στη βία. Κρεμάστε τους!»

Όχι τόσο γρήγορα, κύριοι. Όλοι σας δηλώνετε ανοιχτά πιστοί του νόμου και της τάξης, που θεωρητικά αντιπροσωπεύουν όλα όσα είναι καλά και όμορφα. Με τον καθένα σας τόσο ένθερμους υπερασπιστές της αλήθειας και της δικαιοσύνης, οι ζωές σας δίχως αμφιβολία αντιπροσωπεύουν τις ευγενικές σας αρχές. Ευτυχισμένη είναι η χώρα με τέτοιους πολίτες· οι πολιτικές του είναι αγνές και ευγενικές· τα δικαστήρια του είναι το απόγειο της δικαιοσύνης· οι τράπεζες του είναι τα αποθετήρια της εντιμότητας· οι επιχειρήσεις του είναι η έκφραση της ακεραιότητας· και τα ιδρύματά του είναι ο θρίαμβος της υψηλότερης κοινωνικής μέριμνας.

Με τον καθένα από εσάς, να είναι εραστής της ειρήνης και της καλής διάθεσης προς τον άνθρωπο, ο πόλεμος και ο φόνος πρέπει να είναι άγνωστα σε αυτή την χαρούμενη γη και τα βίαια εγκλήματα άγνωστα.

Ή είναι αυτός ο νόμος που εννοείτε που σας επιτρέπει να πιείτε ολόκληρη τη κούπα από το κρασί της ζωής, αποσταγμένο από το αίμα και το μεδούλι εκείνων που μοχθούν; Είναι αυτή η τάξη που τραγουδάτε και εξυμνείτε που γεμίζει τα ταμεία σας με το πλούτο που βγήκε από τον ιδρώτα του εργάτη στα έγκατα της γης, τυπωμένο με το αίμα του άνδρα στο χυτήριο; Είναι αυτή η τάξη που φωνάζετε να προστατευτεί που επιτρέπει στις γυναίκες και στις ερωμένες σαν να τριγυρίζουν με μετάξια και δαντέλες, υφασμένα από γυναίκες και παιδιά στα κάτεργα σας;

Τέλος με το καταραμένο νόμο και τάξη σας, βασισμένα στην ωριαία δολοφονία των εργατών, στην καταπίεση και ληστεία των χηρών και των ορφανών. Τέλος με τις άθλιες απάτες και αερολογίες σας! Οι αδερφοί McNamara διέπραξαν δολοφονία και βία επειδή οι δικοί σας φόνοι και βία τους ανάγκασαν σε αυτή την ακρότητα. Εσείς είστε οι ένοχοι, εσείς στηρίζεται το «νόμο και τη τάξη» βασισμένους στην εμφύλια διαμάχη, στη τυραννία και την εκμετάλλευση. Για όσο υπερασπίζεστε και συνεχίζετε αυτό το δολοφονικό σύστημα, για τόσο η βία των εργατών θα είναι αναπόφευκτη. Τέλος με τον υποκριτικό τρόμο από την πλευρά του καπιταλιστή, του ηγέτη του συνδικάτου, του πολιτικού. Οι McNamara είχαν το κουράγιο των αντιλήψεων τους, ενώ οι Otis και οι Burns, οι Gompers και οι Berger δεν το έχουν. Βαρέθηκα όλη αυτή τη σαπίλα και την απάτη. Ξέρω πως όλη η ζωή στον καπιταλισμό είναι βία· πως κάθε εκδοχή της ύπαρξής του φωνάζει φόνο και αιματοχυσία. Ο καθένας από εσάς που υπερασπίζεται το παρόν σύστημα το ξέρει. Καθένας από εσάς είναι ένοχος, ανοιχτά και μυστικά, για τη βία και την κατακραυγή στην προστασία των συμφερόντων του. Αφού λοιπόν οδηγήσατε την εργατική τάξη σε αυτή την ανάγκη, υπερασπίζεται τα συμφέροντά της με τα όπλα που εσείς χρησιμοποιείται εναντίον της, τα όπλα που επιβάλετε πάνω της.

Στη μονομαχία με το καπιταλισμό οι McNamara, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, πολέμησαν για μια αρχή – την ευγενική αρχή της χειραφέτησης των εργατών τόσο από την εκμετάλλευση όσο και από την ανάγκη για βία. Ποτέ δεν ήταν τόσο πραγματικά οι αδερφοί McNamara οι μάρτυρες της εργατικής τάξης όσο αυτή τη στιγμή, εγκαταλειμμένοι στο σταυρό, όπως ο Χριστός. Χιλιάδες είναι ανάμεσα στους ανθρώπους του μόχθου που πιστεύουν τα ίδια με τους McNamara· αλλά στερούνται το κουράγιο των πιστεύω τους. Ωστόσο υπάρχουν άλλοι που διαθέτουν αυτό το κουράγιο. Δεν θα δειλιάσουν από τις τσιρίδες των κοπριτών, είτε είναι καπιταλιστές, συνδικαλιστές ή σοσιαλιστές πολιτικοί. Ούτε θα παραπλανηθούν από το ιησουίτικο ψέμα πως η βία είναι λάθος στον εργατικό αγώνα. Αυτό είναι το ευαγγέλιο για να παραμείνουν υποταγμένοι οι σκλάβοι. Για όσο ο κόσμος κυβερνάται από τη βία, η βία θα φέρνει αποτελέσματα. Δυστυχώς, αλλά είναι αλήθεια. μάρτυράς μου η ιστορία. Κέρδισε η Μεγάλη Βρετανία την κυριαρχία στις θάλασσες με την χριστιανική αντίληψη της αγάπης προς τους γείτονες της; Οι Αποικίες κέρδισαν την ανεξαρτησία τους με το να συρθούν στα γόνατα μπροστά στον τύραννο; Οι μαύροι σκλάβοι ελευθερώθηκαν με το να παρακαλέσουν ο καλό θεό να μαλακώσει τις καρδιές των αφεντών τους; έχει γίνει ένα μόνο βήμα στο μονοπάτι της προόδου δίχως βία και αιματοχυσία; Έχει κάνει παραχωρήσεις το κεφάλαιο δίχως να εξαναγκαστεί;έχει κερδίσει τίποτα η εργατική τάξη παρά ταπείνωση και ήττες στην αρένα της νομιμότητας; Τέλος με την απάτη και τις αερολογίες! Για όσο υπερασπίζεστε το καπιταλιστικό σύστημα του φόνου και της ληστείας, για τόσο η εργατική τάξη θα καταφεύγει στην βία για πετύχει καλύτερους όρους. Και το συντομότερο που θα κερδίσουμε το κουράγιο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση έντιμα, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η μέρα που το μέγιστο έγκλημα όλων των εποχών – ο Καπιταλισμός – η πηγή και ο εκτροφέας όλων των άλλων εγκλημάτων και βίας, θα καταργηθεί και θα ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία βασισμένη στην αλληλεγγύη των συμφερόντων, όπου η αδελφότητα και η ανθρωπιά θα γίνει πραγματικότητα και η βια θα εξαφανιστεί, επειδή θα είναι άχρηστη.

[ΣτΜ: Την 1η Οκτωβρίου 1910 στη διάρκεια μιας σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ του συνδέσμου εργοδοτών στη βιομηχανία χάλυβα και άνθρακα και των εργατών στις αντίστοιχες βιομηχανίες σημειώθηκε έκρηξη στα γραφεία της εφημερίδας Los Angeles Times σκοτώνοντας 21 άτομα. Η αντιπαράθεση είχε στο πυρήνα της την εκδίωξη από τα εργοστάσια του συνδέσμου, των οργανωμένων εργατών και την άγρια καταστολή των εργατικών διεκδικήσεων, η αντιπαράθεση κορυφώθηκε με μια σειρά επιθέσεων σε χυτήρια. Η επίθεση στην εφημερίδα οφείλονταν στην εκστρατεία της εναντίον των εργατικών αγώνων. Για την επίθεση συνελήφθησαν οι αδελφοί McNamara, πίσω από τους οποίους τάχθηκαν όλες οι προοδευτικοί και αριστεροί ριζοσπάστες, όλων των τάσεων, μέχρι τη στιγμή που ομολόγησαν την ενοχή τους, οπότε και εγκαταλείφθηκαν από όλους, εκτός από την εφημερίδα της Emma Goldman, Mother Earth από όπου είναι παρμένο το άρθρο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s