Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού NOT BORED!. Ο Raoul Vaneigem είναι συγγραφέας και μαζί με τον Guy Debord ήταν οι βασικοί θεωρητικοί της Καστασιακής Διεθνούς. Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας (πρώτη δημοσίευση provo)

 

Ο Papon είναι ελεύθερος, η Menignon είναι στη φυλακή. Ο Papon είναι υπεύθυνος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η Menignon – σύμφωνα με μια έκφραση, η οποία αν και δεν είναι πια στη μόδα, δεν έχει χάσει καθόλου από τη σημασία της – σκότωσε ένα από τους «υπηρέτες του κεφαλαίου». Δεν έχει μείνει αλήθεια τίποτα, στις συνθήκες αυτές εκτός από το γεγονός πως το να σκοτώσεις έναν άνθρωπο ώστε να σκοτώσεις ένα σύστημα είναι και ανόητο και ανεπίτρεπτο.

Θα μου άρεσε όμως σίγουρα, σε αυτές τις εποχές που τα Κράτη του κόσμου έχουν μετατρέψει τον ανθρωπισμό σε ultima ratio (απόλυτο επιχείρημα) τους, αν όλοι οι δρόμοι του κόσμου να γέμιζαν με τις λέξεις του Sebastien Castellion: «Σκοτώνοντας κάποιον δεν υπερασπίζεσαι ένα δόγμα· απλά σκοτώνεις κάποιον».

Αν ο τυφλός θυμός που προκαλούν η αδικία και ο κυνισμός της, δεν αρκούν για να δικαιολογήσεις την πράξη της Menignon, τότε πρέπει να αναρωτηθεί κάποιος, υπήρχε στα αλήθεια κάποια δικαιολογία για να απελευθερωθεί ο Papon, ένας δολοφόνος στη μισθοδοσία πολλών καθιερωμένων Τάξεων; Μπορεί μια τέτοια φροντίδα να προέρχεται από πολιτικούς που περηφανεύονται για αυτό ενώ την ίδια στιγμή πολλοί από αυτούς έπρεπε να σαπίζουν πίσω από τα κάγκελα σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες δικαιοσύνης που λένε πως υπερασπίζονται;

Παρόλα αυτά, ακόμη και μεταξύ εκείνων που πιστεύουν πως ο Papon είναι κάθαρμα, είναι και εκείνοι που, στο όνομα της ανθρωπότητας, δεν έχουν πρόβλημα με το γεγονός πως δραπέτευσε από το βασανιστήριο του σωφρονισμού. Όποιος είναι αντίθετος με τέτοια γενναιοδωρία της ζωής προς τους εγωιστικούς υπολογισμούς των μικροαστών που μας κυβερνούν, θα έχουν το κουράγιο να απαιτήσουν όχι μόνο την απελευθέρωση της Nathalie Menignon αλλά και την κατάργηση αυτής της φυσικής και ψυχικής εξαχρείωσης, αυτού του αργού θανάτου που ονομάζεται «φυλάκιση».

Υπάρχουν ελάχιστες προκαταλήψεις που δεν μπορούν να διορθωθούν, επισκευαστούν, και διορθωθούν από εκείνους που τις διαπράττουν. Μια κοινωνία θα πρέπει ανθρώπινα να συμπεριφερθεί και να φροντίσει εκείνους που είναι υπεύθυνοι για ένα έγκλημα, αντί από το να τους διαφθείρει και να τους διαστρεβλώνει ακόμη περισσότερο ακόμη περισσότερο με τιμωρίες και τις τύψεις. Είναι καιρός να θάψουμε στο παρελθόν αυτές τις αντιλήψεις εκδίκησης, ταπείνωσης, συγχώρεσης, επιείκειας, του οφθαλμός αντί οφθαλμού, μετάνοιας, και εξιλέωσης.

Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί – ας καταργήσουμε τώρα και τη βαρβαρότητα των φυλακών.

[ΣτΜ] Ο Maurice Papon είναι ο μόνος Γάλλος αξιωματούχος που καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου κατά το 2ο ΠΠ το 1981, για το ρόλο του ως διοικητής της αστυνομίας του καθεστώτος του Βισί. Παρέμεινε διοικητής της αστυνομίας ως το 1961 στη λεγόμενη 4η Δημοκρατία, στη διάρκεια της οποίας έγινε γνωστός λόγω της βιαιότητας του στη καταστολή διαδηλώσεων. Αρχικά των διαδηλώσεων των Αλγερινών που ζητούσαν την ανεξαρτητοποίηση της Αλγερίας το 1961, γνωστή ως σφαγή του Παρισιού το 1961, τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του με παράσημο από τον de Gaulle. Το 1962 ήταν αρχηγός της αστυνομίας στη διάρκεια των γεγονότων που είναι γνωστά ως η σφαγή του Φεβρουαρίου του 1962. Το 1967 μετά την βίαιη εξαφάνιση του Μαροκινού μαρξιστή Mehdi Ben Barka, τελικά παραιτήθηκε και διορίστηκε πρόεδρος της εταιρίας που παρήγαγε το αεροπλάνο Concorde. Από το 1968 ως το 1981 ήταν μέλος του κοινοβουλίου, ενώ από το 1978 ως το 1981 ήταν Υπουργός Προϋπολογισμού. Οι λεπτομέρειες για τη δράση του στο καθεστώς Βισί και την εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας του Μπορντό ήρθαν στην επιφάνεια το 1981. Βγήκε από τη φυλακή το 2002 για λόγους υγείας.

Η Nathalie Menignon καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση για τη δολοφονία του προέδρου της Renault το 1986, και τη δολοφονία ανώτερου στελέχους του υπουργείου άμυνας το 1985, ως μέλος της οργάνωσης Action Directe. Απελευθερώθηκε τελικά το 2008.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s