Άρθρο που στην ιστοσελίδα του περιοδικού The New Republic. Ο Patrick Strickland είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος με έδρα την Αθήνα. Έχει γράψει το βιβλίο Alerta! Alerta! Snapshots of Europe’s Anti-Fascist Struggle (AK Press, 2018). Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας.

  

Την Παρασκευή, ένας ένοπλος όρμησε σε δυο τζαμιά στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας, πυροβολώντας ασταμάτητα τους πιστούς, και μεταδίδοντας ζωντανά στο διαδίκτυο την φονικότερη μαζική δολοφονία1 στη χώρα από το 1943. «Μπορούσα να ακούων τον εκκωφαντικό θόρυβο των πυροβολισμών», ένας από τους επιζώντες, ο Mohan Ibrahim, είπε2 στους δημοσιογράφους του καναδικού καναλιού CBC. Ο Ibrahim ξέφυγε από την πίσω είσοδο, άνθρωποι σωριάζονταν γύρω του. «Πολλές, πολλές σφαίρες, δεν έχω δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Αργότερα είδαμε το βίντεο … γέμιζε τόσα πολλά όπλα».

Ο Brenton Tarrant, ένας 28χρονος Αυστραλός, ανέλαβε την ευθύνη για τη σφαγή. Η αστυνομία συνέλαβε τον ύποπτο και τρεις άλλους που πιστεύεται πως συνδέονται με τη σφαγή, η κατάληξη της οποίας βρήκε 49 θύματα.

Λίγο αργότερα έκανε την εμφάνιση του ένα ξεκάθαρο ιδεολογικά μανιφέστο: εβδομήντα τρείς σελίδες των ίδιων αντιμεταναστατευτικών θεωριών συνωμοσίας και επιχειρημάτων των λευκών εθνικιστών που έχουν δώσει ώθηση σε ακροδεξιούς δολοφόνους από το Σάρλοτσβιλ ως το Κράισττσερτς, από το Πίτσμπουργκ ως την Αθήνα. Η επίθεση κατέδειξε τον διεθνισμό των υπερεθνικιστών, το παγκόσμιο κίνδυνο που αποτελούν οι λευκοί εθνικιστές και οι νεοφασίστες που πλέον αλληλοτροφοδοτούν τη βία, τις τακτικές, και τις ιδεολογίες τους.

Η παγκόσμια άνοδος του φασισμού και του λευκού εθνικισμού αποτελεί μια «τεράστια απειλή για την ευημερία μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας», μου είπε ο Alexander Reid Ross, συγγραφέας του Against the Fascist Creep. «Αυτό είναι απλά το τελευταίο περιστατικό σε αυτό που μοιάζει σαν μια όλο και αυξανόμενη στάση λευκών εθνικιστών να επιτίθονται σε πολίτες σε συναγωγές, τζαμιά και εκκλησίες, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλο».

Το μανιφέστο του Terrant ήταν γεμάτο3 από εγκώμια για τον Anders Breivik, το Νορβηγόα δράστη της μαζικής δολοφονίας 77 ανθρώπων το 2011, και τον Αμερικάνο λευκό εθνικιστή Dylann Roof, που εκτέλεσε μέλη ενός εκκλησιάσματος στο Τσαρλστον της Νότιας Καρολίνας σχεδόν τέσσερα χρόνια πριν. Το παραληρηματικό κείμενο περιλάμβανε το θαυμασμό προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, το οποίο ο Tarrant χαιρετά ως «σύμβολο της αναγεννημένης λευκής ταυτότητας και κοινού σκοπού», και διακηρύσσει πως «η γη μας δεν θα γίνει δική τους για όσο ζει ο λευκός άνθρωπος».

Στην Αυστραλία από όπου κατάγεται ο δράστης, η άνοδος της απροκάλυπτης Ισλαμοφοβίας έχει φέρει στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια ακροδεξιά και υπερεθνικιστικά κινήματα. Το ευρύ πεδίο της ακροδεξιάς περιλαμβάνει «αρκετές διαφορετικές ομάδες τοποθετημένες  σε ένα ιδεολογικό φάσμα εξτρεμισμού από συντηρητικές αντιμεταναστευτηκές, αντιισλαμικές ομάδες έως νεοναζιστικές, αντισημιτικές, γενικά ρατσιστικές, λευκές εθνικιστικές ομάδες», έγραψε4 μια ομάδα εγκληματολόγων του πανεπιστημίου Γκρίφιν το 2016.

Πολλές από αυτές τις ομάδες διατηρούν σχέσεις με αντίστοιχες ομάδες διεθνώς, ξεκινώντας από την Χρυσή Αυγή5 στην Ελλάδα, μια βίαιη νεοναζιστική οργάνωση που αυτή τη στιγμή είναι στα δικαστήρια για λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης, μέχρι πλασιέ6 αντι-μουσουλμανικής ρητορικής στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2018, ο Βρετανός ισλαμόφοβος Tommy Robinson και ο πρώην ηγέτης των Proud Boys, Gavin McInnes, γνωστός για τις προτροπές του στους οπαδούς του να επιτίθονται σε αντιφασίστες, κατόρθωσαν7 να πουλήσουν εισιτήρια κόστους περίπου 750$ ανά άτομο σε μια σχεδιασμένη περιοδεία τον Δεκέμβριο για πέντε εκδηλώσεις διαλέξεων στην Αυστραλία. (Αναβλήθηκε όταν ο Robinson οργάνωσε μια διαδήλωση υπέρ του Brexit την ίδια περίοδο). «Η ακροδεξιά της Αυστραλίας αντλεί έμπνευση από ομάδες στο ΗΒ και τις ΗΠΑ, προσπαθώντας να ιδρύσουν τοπικά παραρτήματα», ανέφερε8 ο κοινωνιολόγος Joshua Roose στο αυστραλιανό κανάλι SBS το Νοέμβριο. «Ωστόσο, άλλες ομάδες δημιουργήθηκαν οργανικά στην Αυστραλία. Και δημιουργήθηκαν κυρίως στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών».

Αυτές οι διεθνείς σχέσεις φάνηκαν πλήρως στη βία στο Κράισττσερτς. Όπως παρατήρησε ο πρόεδρος του Southern Poverty Law Center (SPLC), Richard Cohen, σε μια δήλωση του τη Παρασκευή, δίνοντας έμφαση στο ότι το μανιφέστο «έχει τα αδιαμφησβήτητα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ονομαζόμενης alt-right, τόσο σε τόνο όσο και σε αναφορές». Στο Twitter, ο δημοσιογράφος του SPLC, Michael Edison Hayden υπογράμμισε9 πως το ίδιο γραφικό που υπάρχει στο εξώφυλλο του μανιφέστου, έχει προωθηθεί από τον πρώην ηγέτη της ΚΚΚ David Duke το προηγούμενο μήνα.

Τα σύμβολα και τα συνθήματα που ήταν γραμμένα πάνω στο όπλο του δολοφόνου επίσης έδειχναν τη διεθνή φύση του νεοφασισμού και του λευκού εθνικισμού. Γραμμένη με λευκό χρώμα πάνω στο όπλο του δράστη ήταν η ελληνική λέξη «τουρκοφάγος» και ο αριθμός 14, μια προφανής αναφορά στις «Δεκατέσσερις Λέξεις», ένα λευκό εθνικιστό ψαλμό που επινοήθηκε από τον David Lane.

Ο πρόεδρος Trump καταδίκασε τις επιθέσεις στο Κράισττσερτς, αλλά η κυβέρνηση του έχει ξοδέψει τα τελευταία τρία χρόνια ενθαρρύνοντας του λευκούς εθνικιστές και τους νεοναζί, καταστέλλει αριστερούς ακτιβιστές, και κανονικοποιεί τις αντιμεταναστευτικές θεωρίες συνωμοσίας, χρωματισμένες με αντισημιτική χροιά, παρόμοιες με αυτές που πίστευε ο Tarrant. Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος μίλησε10 σε ένα κοινό υποστηρικτών του σε μια συγκέντρωση στο Χιούστον του Τέξας. Παρότρυνε να φωνάξουν «ΗΠΑ!» όταν δήλωσε τον εαυτό του ως «εθνικιστή» που μάχεται εναντίον των «διψασμένων για εξουσία διεθνιστών».

Στη διάρκεια των ενδιάμεσων εκλογών το 2018, ο Trump συκοφάντησε ένα καραβάνι προσφύγων που ταξίδευαν προς τις ΗΠΑ ως «εισβολή», μια θεωρία συνωμοσίας που επαναλήφθηκε από τον λευκό εθνικιστή Robert Bowers όταν δολοφονούσε πιστούς σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ το περασμένο Νοέμβριο. Ο δράστης στο Κράισττσερτς χρησιμοποιούσε μια ανησυχητικά παρόμοια γλώσσα σε μια ανάρτηση στο μπλογκ του την Τετάρτη: «Θα επιτεθώ στους εισβολείς», έγραψε11 προφανώς αναφερόμενος στους Μουσουλμάνους μετανάστες.

Οι ομοιότητες δεν περνάνε απαρατήρητες. «Στη περίπτωση αυτή, ένας δολοφόνος επιτέθηκε σε μουσουλμάνους που προσεύχονταν σε δυο τζαμιά. Το Νοέμβριο, ένας φονιάς αιματοκύλησε Εβραίους σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ», ανέφερε ο Cohen τη Παρασκευή. «Αν και τα θύματα ήταν διαφορετικά, και οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικά σημεία του κόσμου, οι τρομοκράτες μοιράζονταν την ίδια ιδεολογία του λευκού σοβινιστικού μίσους».

Ίσως αυτό που είναι ίσως ακόμη πιο ανησυχητικό, είναι ότι ακροδεξιοί πολιτικοί αντέδρασαν στις επιθέσεις με λευκή εθνικιστική ρητορική, μεταθέτοντας το φταίξιμο από το δολοφόνο στους μουσουλμάνους που ήταν τα θύματα της βίας. Ο Αυστραλός γερουσιαστής Fraser Anning, που εκπροσωπεί του Κουήνσλαντ, καταδίκασε τις επιθέσεις αλλά χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να διαδώσει ισλαμοφοβική χολή12. «Η πραγματική αιτία του αιματοκυλίσματος στους δρόμους της Νέας Ζηλανδίας σήμερα είναι το πρόγραμμα μετανάστευσης που επέτρεψε στους μουσουλμάνους φανατικούς να μεταναστεύσουν εξαρχής στη Νέα Ζηλανδία», έγραψε ο Anning.

Μισό πλανήτη πιο πέρα, ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban, τη Παρασκευή εγκωμίασε13 τους Ούγγρους επειδή σταμάτησαν θεωρητικά «στα νότια σύνορα μας, την εισβολή μεταναστών που διαίρεσε την Ευρώπη». Ο Orban πέρασε αρκετά από τα τελευταία χρόνια κατηγορώντας τον Εβραίο Ουγγροαμερικάνο δισεκατομμυριούχο φιλάνθρωπο George Soros για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. «Δίχως τη προστασία της χριστιανικής μας κουλτούρας θα χάσουμε την Ευρώπη, και η Ευρώπη δεν θα ανήκει πια στους Ευρωπαίους», πρόσθεσε – που μοιάζει πολύ άβολα κοντά στη γλώσσα του μανιφέστου αγώνα ζωής και θανάτου του Tarrant.

Επίσης στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Trump αποκάλεσε τις επιθέσεις ένα «τρομακτικό, τρομακτικό πράγμα» πριν περάσει γρήγορα στο ζήτημα της μετανάστευσης. «Οι άνθρωποι μισούν τη λέξη εισβολή, αλλά αυτό ακριβώς είναι», είπε.

Στον απόηχο μιας ακόμη φονικής επίθεσης στο μέσο μιας παγκόσμιας αύξησης κρουσμάτων14 ακροδεξιάς βίας, πολλοί στη διάρκεια των επόμενων ημερών είναι ευνόητο πως θα αναρωτιούνται πως θα πρέπει να είναι η κατάλληλη απάντηση. Είναι δουλειά των αριστερών να εργαστούν προς μια ξεκάθαρη διεθνιστική πλατφόρμα που απορρίπτει τον εθνικισμό, απορρίπτει τα σκληρά σύνορα, και απορρίπτει την αντίληψη πως η Ευρώπη είναι μια λευκή ήπειρος», μου είπε ο Ross. Η αυξανόμενα διεθνιστική φύση του δεξιού εξτρεμισμού απαιτεί μια εξίσου διεθνιστική αντιφασιστική απάντηση που αντιμετωπίζει τα ριζικά του αίτια. Μέχρι να έρθει αυτή η απάντηση, και για όσο τα πρόσωπα που καταλαμβάνουν τις θέσεις εξουσίας από την Βόρεια Αμερική ως την Ευρώπη και πέρα από αυτή, διαδίδουν το ίδιο μήνυμα που κάποτε πιστεύαμε πως περιορίζονταν στις σκοτεινές γωνιές του διαδικτύου, μπορούμε να περιμένουμε μεγαλύτερη αιματοχυσία με στόχο μετανάστες, πιστούς, και οποιονδήποτε αντιτεθείτε στο μίσος.

 1. https://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=12213106
 2. https://www.youtube.com/watch?v=MGiwtOevgBY
 3. https://www.apnews.com/27ce96fc6e7943afbf47ef9a1209f2df
 4. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/18335330.2016.1231414?scroll=top&needAccess=true
 5. https://www.theguardian.com/world/2014/aug/28/golden-dawn-visit-dismays-australias-greek-community
 6. https://www.sbs.com.au/yourlanguage/italian/en/article/2018/11/28/deplorables-defenders-make-australia-far-right
 7. https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/tommy-robinson-latest-australia-tour-postponed-brexit-protest-march-islam-edl-court-a8653821.html
 8. https://www.sbs.com.au/yourlanguage/italian/en/article/2018/11/28/deplorables-defenders-make-australia-far-right
 9. https://twitter.com/MichaelEHayden/status/1106542125833953280
 10. https://www.aljazeera.com/news/2018/10/texas-trump-speech-takes-turn-nationalist-181023143833295.html
 11. https://www.dailysabah.com/asia/2019/03/15/christchurch-terrorist-threatens-turks-living-in-thrace-and-europe-calls-for-erdogans-death
 12. https://twitter.com/FredTJoseph/status/1106549333279817728
 13. http://abouthungary.hu/blog/pm-orban-if-we-lose-our-christian-culture-we-are-going-to-lose-our-freedom/
 14. https://www.washingtonpost.com/politics/2019/03/15/new-zealand-reminds-us-that-far-right-attacks-are-rise-everywhere-including-us/?utm_term=.634524302295

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s