Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην αρχικά στην ιστοσελίδα Carmilla, διαθέσιμο στα αγγλικά από την ιστοσελίδα libcom.org. Ο Girolamo De Michele είναι συγγραφέας. Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας

 

Στις 9 Μαρτίου 1973 η Franca Rame απάχθηκε από πέντε άντρες και την έβαλαν με τη βία σε ένα κλειστό φορτηγό όπου την βασάνισαν και τη βίασαν. Η Franca, κατάφερε να μιλήσει για αυτή την επίθεση σε ένα μονόλογο που με τίτλο «Lo Stupro» (Ο Βιασμός), που περιλαμβάνονταν στη παράσταση «Tutta Casa, Letto e Chiesa» (Όλο Σπίτι, Κρεβάτι κι Εκκλησία). Για μεγάλο διάστημα η Franca έλεγε πως εμπνεύστηκε την ιστορία από μια ιστορία στις ειδήσεις, δίχως να αποκαλύπτει πως ήταν στη πραγματικότητα το θύμα του βιασμού.

Το βράδυ της 9ης Μαρτίου 1975, ακούγοντας για το βιασμό, κάποιος πανηγύρισε στο Μιλάνο – ο Στρατηγός Palumbo, διοικητής του τάγματος Παστρένγκο. «Τα νέα του βιασμού της Rame έγιναν δεκτά με ξέφρενες επευφημίες στο στρατώνα, ο διοικητής ήταν περιχαρής σαν να είχε ολοκληρώσει με επιτυχία μια στρατιωτική επιχείρηση. Όχι, ακόμα περισσότερο…», σύμφωνα με τον Nicolò Bozzo, που αργότερα θα συνεργαστεί στενά με τον Carlo Alberto Dalla Chiesa, και που την εποχή εκείνη υπηρετούσε στο Παστρένγκο:

«Τα νέα της απαγωγής και του βιασμού της Franca Rame έφτασαν. Ήταν ένα είδις σοκ για εμένα, το βίωσα σαν ήττα της δικαιοσύνης. Ανάμεσα όμως στους ανωτέρους μου υπήρχε κάποιος που αντέδρασε με εντελώς αντίθετο τρόπο. Ήταν απόλυτα χαρούμενος. «Καιρός ήταν», είπε […]. Ήταν στη κορυφή της ιεραρχίας: ο διοικητής του «Παστρένγκο», Στρατηγός Giovanni Battista Palumbo. […] Εκείνη τη στιγμή θεώρησα την αντίδραση του Palumbo ως επίδειξη κακογουστιάς. Πίστεψα πως ο στρατηγός είχε αισθανθεί μια ευχάριστη έκπληξη στο άκουσμα του νέου, τίποτα περισσότερο. Στο κάτω κάτω ο Palumbo ήταν παράξενος χαρακτήρας, ήταν στη Κοινωνική Δημοκρατία (ΣτΜ: το δεύτερο φασιστικό καθεστώς μετά τη πτώση της Ρώμης και την συνθηκολόγηση του βασιλιά κατά το 2ο ΠΠ, γνωστή και ως Δημοκρατία του Σαλό), μετά πέρασε στου παρτιζάνους λίγο πριν την απελευθέρωση. Οι δεξιές του τάσεις δεν ήταν μυστικές. Και στο «Παστρένγκο» υπό τη διοίκηση του, μπορούσες να συναντήσεις κάποιους ακροδεξιούς τύπους, η «σιωπηρή πλειοψηφία» όπως ο δικηγόρος [Adamo] Degli Occhi, το ένιωθαν σπίτι τους».

Το 1982 το όνομα του Στρατηγού Palumbo βρέθηκε στη λίστα μελών της Στοάς P2, μαζί με τα ονόματα δυο υψηλόβαθμων αξιωματικών του σώματος. Σύμφωνα με τον Bozzo, «Ο Στρατηγός Mino ήταν ο αρχηγός [του σώματος των καραμπινιέρων]. Αρκεί να διαβάσεις την αναφορά της έρευνας για την P2 για να καταλάβεις γιατί δεν πρόσεξε τίποτα. Δεν ήταν στη λίστα, αλλά σύμφωνα με την αναφορά ήταν κομμάτι του συστήματος».

Το 1987-88, δύο φασίστες, ο Angelo Izzo και ο Biagio Pitarresi, αποκάλυψαν στο Δικαστή Salvini πως ο βιασμός πραγματοποιήθηκε από μια νεοφασιστική ομάδα και, το σημαντικότερο, πως η εντολή για να «τιμωρηθεί» η Franca Rame με το να βιαστεί είχε προέλθει από το σώμα των καραμπινιέρων. Όπως ανέφερε η εντολή παραπομπής για δίκη, μετά την έρευνα για την νεοφασιστική ανατρεπτική δράση κατά τη δεκαετία του 1970:

«Ο Pitarresi αποκάλυψε τα ονόματα των συντρόφων του που συμμετείχαν στο βιασμό: Angelo Angeli και, μαζί του, ‘ένας κάποιος Muller’ και ‘ένας κάποιος Patrizio’ – νεοφασίστες που εμπλέκονται σε εμπόριο όπλων, προδότες που δρούσαν ως προβοκάτορες μέσα σε αριστερούς κύκλους και πληροφορούν τους καραμπινιέρους, αλήτες με επαφές με το οργανωμένο έγκλημα. Πράγματι, ήταν σε αυτή τη ουδέτερη ζώνη που συναντιόνταν ο κρατικός μηχανισμός με τους τρομοκράτες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 που γεννήθηκε η ιδέα να τιμωρηθεί η σύντροφος του Dario Fo. O Pitarresi είπε: ‘Η δράση εναντίον της Franca Rame προτάθηκε από κάποιους από τους καραμπινιέρους του τάγματος Παστρένγκο. Ο Angeli και εγώ είχαμε για κάμποσο καιρό σε επαφή με τη διοίκηση του σώματος».

Ένα υπόμνημα από τον πρώην Διοικητή της Μυστικής Υπηρεσίας, Gianadelio Maletti, εξιστορώντας μια έντονη λογομαχία μεταξύ του Στρατηγού Giovanni Battista Palumbo και του Vito Miceli (ο οποίος αργότερα θα γίνονταν ο Αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών), στηρίζει τη κατάθεση των δυο πληροφοριοδοτών: «Ο πρώτος, έγραφε το υπόμνημα του Maletti, στη διάρκεια του καυγά τον είχε επικρίνει για τη ‘δράση κατά της Franca Rame’».

Ο δικαστής Salvini σημειώνει:

«Η πιθανότητα πως κάποιοι από τους αξιωματικούς του Παστρένγκο συμμετείχαν ως σύμβουλοι δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη […] η διοίκηση του Παστρένγκο ήταν βαθιά αναμεμιγμένη στη δεκαετία του 1970 στη συνεργασία με ανατρεπτικές δομές και τον αποπροσανατολισμό εν εξελίξει ερευνών, για παράδειγμα συγκαλύπτοντας εμπόριο όπλων, με το να καταστέλει πηγές πληροφοριών που μπορεί να οδηγούσαν στην ανακάλυψη εκείνων που πραγματικά ήταν πίσω από τη σφαγή (ΣτΜ: η βομβιστική επίθεση στη Πιάτσα Φοντάνα) που προκάλεσαν οι Freda και Ventura».

Σύμφωνα με τον Nicolò Bozzo, ωστόσο, ο ίδιος ο Στρατηγός Palumbo δεν ήταν ήταν ο βασικός υπαίτιος για την εντολή για το βιασμό της Franca Rame, αλλά μάλλον εκτέλεσε μια «εντολή πολύ πιο ψηλά»:

«Πέρα από τις πολιτικές απόψεις, θυμάμαι πως ο Στρατηγός Palumbo λάμβανε συχνά τηλεφωνήματα από το Υπουργείο, από τον υπουργό. Ξέρω πως μιλούσε με τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών. Είναι συνήθης πρακτική ο υπουργός να καλεί το διοικητή ενός τάγματος. Δε νομίζω όμως πως ένα έγκλημα σαν και αυτό ξεκινά σε τοπικό επίπεδο. Είναι αλήθεια πως όταν ανακοινώθηκαν τα νέα του βιασμού υπήρξαν εκδηλώσεις χαράς στο στρατώνα, αλλά προσωπικά δε μπορώ να φανταστώ το Στρατηγό Palumbo να καλεί τους τρομοκράτες και να τους διατάζει να το κάνουν».

Το 1973, ο επικεφαλής της κυβέρνησης ήταν ο Giullio Andreotti, με μια κεντροδεξιά πλειοψηφία της οποίας ο σκοπός ήταν σύμφωνα με τα Απομνημονεύματα του Moro [μια σειρά κειμένων που γράφτηκαν από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες και τον Aldo Moro και βρέθηκαν σε διάφορα σημεία μεταξύ 1978 και 1990], ήταν να «αποτρέψει τις λαϊκές δυνάμεις, για πάντοτε, από το να έχουν πρόσβαση στη ζωή του Κράτους». Ο υπουργός Άμυνας ήταν ο Mario Tanassi, ο υπουργός Εσωτερικών ήταν ο Mariano Rumor.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Girolamo De Michele: Φασίστες, Μπάτσοι και μια Εντολή Άνωθεν. Ο Βιασμός της Franca Rame

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s