Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Noisey. Η Kim Kelly είναι αρθρογράφος, ακτιβίστρια και οργανώτρια του φεστιβάλ Black Flags Over Brooklyn 2019. Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας

 

Σε ένα φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στο χώρο Södra Teatern στη Στοκχόλμη το περασμένο μήνα, το συχνά προκλητικό black/thrash συγκρότημα Destroyer 666 έβαλε στο στόχαστρο του το κίνημα #MeToo, το παγκόσμιο κίνημα ενάντια στη σεξουαλική βία και το μισογυνισμό, το οποίο έχει γίνει ισχυρός παράγοντας για την κοινωνική αλλαγή. Για να είμαι πιο ακριβής, το συγκρότημα κατεύθυνε τα πυρά του στο #KillTheKing, μια εκστρατεία εμπνευσμένη από το #MeToo που ξεκίνησε από μια τριάδα γυναικείων οργανώσεων στη Σουηδία για να καταπολεμήσουν την παρενόχληση, την κακοποίηση, και το μισογυνισμό στη τοπική metal σκηνή. Οι Destroyer 666 είχαν χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα στην αρχική ανακοίνωση του #KillTheKing, ως παράδειγμα της τοξικής αρρενωπότητας που έχει διαποτίσει την metal σκηνή στο σύνολο της, κάτι που πυροδότησε την οργή του τραγουδιστή των Destroyer, Keith «K.K. Warslut» μόλις αυτός και τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος ανέβηκαν στη σκηνή στη πόλη που είναι η έδρα του κινήματος, η σουηδική εφημερίδα StockholmDirekt ήταν η πρώτη που ανέφερε τι συνέβη στη συνέχεια και έδωσε στο Noisey μια αγγλική μετάφραση του ρεπορταζ της.

Σύμφωνα με την StockholmDirekt, ο σωματώδης τραγουδιστής επιτέθηκε τόσο στο κίνημα όσο και στις ίδιες τις γυναίκες, φωνάζοντας στο μικρόφωνο πως, «Κάποιες γυναίκες σε αυτή τη χώρα έχουν πρόβλημα μαζί μας. Ξέρω τι τους χρειάζεται. Ένας σκληρός πούτσος! Γαμήστε αυτά τα πολιτικά μουνιά. Το τραγούδι αυτό είναι αφιερωμένο στα μουνιά στο Kill The King».

Μετά την δημοσίευση του ρεπορτάζ της StockholmDirekt, το Södra Teatern απολογήθηκε δημόσια, και καταδίκασε τις δηλώσεις του συγκροτήματος· σύμφωνα με τον υπεύθυνο για το κλείσιμο των συγκροτημάτων του χώρου, η συναυλία δεν είχε κλειστεί από τον ίδιο το χώρο, αλλά μέσω ενός τοπικού οργανωτή που έχει επαφές με τους Destroyer 666 – που, σύμφωνα με την Johanna Carlberg, υπεύθυνη επικοινωνίας στο Södra Teatern, δεν θα γίνουν ξανά δεκτοί στο μέλλον. Το Noisey επικοινώνησε με την εταιρεία του συγκροτήματος, Season of Mist, για κάποιο σχόλιο, αλλά δεν έχει υπάρξει απάντηση ως τη στιγμή της δημοσίευσης του άρθρου.

Από τότε, οι Destroyer 666 πετάχτηκαν από μια συναυλία στις 16 Μαρτίου στο DNA Lounge του Σαν Φρανσίσκο, όπου ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν για το σουηδικό black metal συγκρότημα Watain στα πλαίσια της συνεχιζόμενης βορειοαμερικάνικης περιοδείας τους. όπως αναφέρει το Brooklyn Vegan, η συναυλία ακυρώθηκε όταν οι οργανωτές έμαθαν για το περιστατικό στη Στοκχόλμη· μετά από αυτή την εξέλιξη, η συναυλία μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο μετά από απαίτηση των Watain ώστε οι δύο μπάντες να εμφανιστούν μαζί όπως είχε προγραμματιστεί. Η ανακοίνωση των Destroyer 666 στο Facebook ήταν ως συνήθως επιθετική, καταλήγοντας με τη σύνοψη, «Να πάνε να γαμηθούν όλοι! Δεν παραδινόμαστε!».

Καθώς το δράμα γύρω από τους Destroyer 666 συνεχίζεται να εξελίσσεται (και θα συνεχίσει να εξελίσσεται σταθερά καθώς η περιοδεία στις ΗΠΑ συνεχίζεται ως τη τελική συναυλία στο Gramercy Theatre στη Νέα Υόρκη στις 31 Μαρτίου) η είσοδος των γυναικών στο επίκεντρο της καταιγίδας παραμένει αισιόδοξη, και αποφασιστική.

«Δεν αποτελεί έκπληξη πως οι Destroyer 666 έχουν οι ίδιοι γελοιοποιήσει τους εαυτούς τους εντελώς με αυτό το τρόπο», ανέφερε η Emelie Draper, εκπρόσωπος της σουηδικής οργάνωσης Heavy Metal Against Racism και συνδιοργανώτρια του #KillTheKing στην StockholmDirekt μετά την χυδαία έκρηξη του συγκροτήματος. «Είναι ντροπή να δημιουργούν τόσο μέτρια μουσική που χρειάζεται να γεμίζουν το σετ τους με κραυγές γύρω από την ύπαρξη μας. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό ως απόδειξη γιατί το #killtheking υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει, και πως το μήνυμα μας έχει βγει προς τα έξω».

Όταν επικοινώνησε με μια ακόμη ακτιβίστρια του #killtheking, την Emmy Sjöström του φεστιβάλ Heavy Metal Action Night, στο σπίτι της στη Στοκχόλμη μια εβδομάδα αργότερα, εξήγησε γιατί αναφέρθηκαν στους Destroyer 666 αρχικά, χρησιμοποιώντας τη μπάντα σαν ένα είδος ενσάρκωσης όλων όσων των οποίων αντιμάχεται το νεογέννητο κίνημα τους.

«Αναφέραμε τους Destroyer 666 στο αρχικό κείμενο επειδή είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα», μου είπε μέσω Skype. «Ο KK ξερνά χολή εναντίον των πάντων, ιδιαίτερα εναντίον των γυναικών, και να τον έχουμε να παίζει στη Στοκχόλμη και φυσικά ξεσηκωθήκαμε, ξέρει πως υπάρχουμε και τον ενοχλήσαμε αρκετά ‘ώστε να κλέψει χρόνο από τη συναυλία του για να μας επιτεθεί. Πραγματικά κάνει τα πράγματα για τα οποία τον κατηγορούμε, και ανοίγει μόνος του το λάκκο του για εμάς».

Η Sjöström δεν είναι μόνη της σε αυτή τη μάχη. Δίπλα της βρίσκεται μια ομάδα άλλων γυναικών οπαδών metal μουσικής από το Dear Darkness, μια φεμινιστική κοινότητα metal στο Instagram, και τους/-ις συντρόφους/-σες της Draper στο Heavy Metal Against Racism, μια ομάδα που μάχεται ενάντια στο ρατσισμό, το μισογυνισμό, την ομοφοβία, και την τρανσφοβία μέσω κοινωνικών μέσων και οργάνωσης στο πραγματικό κόσμο. Σύμφωνα με την Sjöström, οι γυναίκες εμπνεύστηκαν από την εμφάνιση του κινήματος #MeToo στη Σουηδία, και είδαν παραλληλισμούς μεταξύ όσων συζητούνταν και όσων βίωναν ως οπαδοί και μέλη της σουηδικής metal σκηνής για πολύ μεγάλο διάστημα. Και άλλες έχουν συμμετάσχει επίσης· η δημοσιογράφος metal μουσικής Sofia Bergström μοιράστηκε τις δικές της εμπειρίες μισογυνισμού σε ένα άρθρο για την καθημερινή σουηδική εφημερίδα Aftonbladet, αναφέροντας το #KillTheKing ως την έμπνευση της για να μιλήσει ανοιχτά, και 1381 άτομα έχουν υπογράψει την αρχική δήλωση του #KillTheKing.

«Η επανάσταση του #MeToo μεγάλωσε πολύ γρήγορα στη Σουηδία, με αναρίθμητες εκστρατείες σε διάφορες περιοχές», εξηγεί η εκπρόσωπος του Dear Darkness, Frida Calderon. «Οι γυναίκες μέσα στη μουσική βιομηχανία ξεκίνησαν τη δική τους εκστρατεία, και βασιστήκαμε σε αυτό για να ξεκινήσουμε τη δική μας εκστρατεία για την hard rock και heavy metal σκηνή – καθώς αυτή η σκηνή σε γενικές γραμμές είναι περιθωριοποιημένη γενικότερα και ειδικά για τις γυναίκες και τα non binary άτομα. Υπάρχει μια ισχυρή κουλτούρα σιωπής, και είναι απαραίτητο να τραβήξουμε τη κουρτίνα και να αφήσουμε επιτέλους τις γυναίκες να μιλήσουν».

«Συνειδητοποιήσαμε, αυτό έχει συμβεί και σε εμάς επίσης στη metal σκηνή», μου είπε η Sjöström. «Πρέπει να ξεκινήσουμε τη δική μας εξέγερση, επειδή τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Έχουμε κουραστεί και σιχαθεί απίστευτα με αυτή τη κατάσταση, έτσι ας σκοτώσουμε το βασιλιά. Έτσι ξεκινήσαμε την εξέγερση, λέγοντας στο κόσμο πως είναι ώρα να ξεμπερδεύουμε με αυτή την ανδρική κυριαρχία· πλέον είναι ο καιρός να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις γυναίκες και τα non-binary άτομα ως ίσα. Αρκετά, φτάνει πια. Σκοτώστε το βασιλιά».

Τον Ιανουάριο του 2018, έκαναν τη κίνησή τους.

Ανάρτησαν το μανιφέστο του #KillTheKing στα κοινωνικά μέσα στις 11 Ιανουαρίου, αναφέροντας συγκροτήματα όπως οι Destroyer 666, οι Pentagram, και οι Venom Inc. Αμέσως τράβηξε τη προσοχή, και η Sjöström αναφέρει πως η αρχική αντίδραση που συνάντησαν ήταν ιδιαίτερα θετική, με πολλές γυναίκες και non-binary άτομα να μιλάνε κατά των ενδημικών ζητημάτων. Αν και αντιμετώπισαν κάποια εχθρικότητα στα κοινωνικά μέσα («Άνθρωποι στο Facebook που δεν λένε καν το όνομα τους ή δεν δείχνουν το προσωπό τους, μας λένε ηλίθιες πουτάνες και να μείνουμε στο σπίτι, τις συνηθισμένες μαλακίες, αλλά απλά τα σβήνουμε και τα αγνοούμε», λέει γελώντας η Sjöström) και θυμωμένες απαντήσεις από μισογύνιδες οπαδούς του metal που μισούν τις γυναίκες επειδή μιλάνε ή επειδή είδαν τα ονόματα των αγαπημένων τους συγκροτημάτων σε μαρτυρίες θυμάτων, το μέγεθος της θετικής αντίδρασης που δέχτηκαν τις ενέπνευσε να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο, και να διευρύνουν το #KillTheKing έξω από τη πόλη τους σε ένα δικό τους παγκόσμιο, συγκεκριμένα metal κίνημα.

Και προχωράνε γρήγορα. Ενώ η Heavy Metal Action Night και η Heavy Metal Against Racism θα συνεχίσουν να  μάχονται κάτω από τη ομπρέλα του #KillTheKing και οι τρεις οργανώσεις να εργάζονται συμπαραστεκόμενες η  μια στην άλλη, η Dear Darkness πρόσφατα εξελίχθηκε σε νέο επιχείρημα. Σε μια πρόσφατη ανάρτηση ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός νέου hashtag, νέο όνομα και μια νέα εκστρατεία: #MetalToo.

Η ανάρτηση αναφέρει, «Τα κινήματα #MeToo και #KillTheKing πρέπει να συνεχίσουν να περιλαμβάνουν όλους τους ανθρώπους – όλα τα φύλα, όλες τις εθνικότητες, και όλες τις χώρες. Πρέπει να ενωθούμε πέρα από σύνορα, γυναίκες, nonbinary, και άνδρες μαζί, για να εργαστούμε για μια ίση hard rock και metal σκηνή. Μια σκηνή στην οποία να μοιραζόμαστε την αγάπη για τη μουσική με ίσους και ασφαλείς όρους. Είναι η μουσική που μας ενώνει, και είναι η μουσική που μας κρατά μαζί».

Ως κομμάτι της επόμενης φάσης της εκστρατείας ενημέρωσης, το #MetalToo συλλέγει ιστορίες από γυναίκες σε όλο το κόσμο γύρω από τους τρόπους με τους οποίους η σεξουαλική βία, η παρενόχληση, το πατρονάρισμα, και ο μισογυνισμός έχουν επηρεάσει τις ζωές τους ως οπαδούς του metal. Αυτές οι ανώνυμες μαρτυρίες αναφέρονται  στη σελίδα του Dear Darkness στο Instagram, και περιλαμβάνουν ένα αριθμό από αποτρόπαιες σεξουαλικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εξίσου από μέλη συγκροτημάτων και γενικά άλλων οπαδών του metal. Η Aftonbladet έχει επίσης τυπώσει πάνω από 20 από τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε το #MetalToo, όπως και μια ανακοίνωση για την εκστρατεία από την ίδια την ομάδα.

«Ένα από τα πράγματα που κάναμε ήταν να ξεκινήσουμε μια μυστική ομάδα στο Facebook για γυναίκες και nonbinary άτομα, ένα ασφαλή χώρο που να μπορείς να μοιραστείς την ιστορία σου – πείτε μας τι σας συνέβη και αφήστε άλλους ανθρώπους, γυναίκες και μη-άντρες απλά να ακούσουν και να σας στηρίξουν», λέει η Sjöström. «Οι ιστορίες που έχουν εμφανιστεί στην ομάδα είναι τρομακτικές· ιστορίες βίας, βιασμών, σεξουαλικών επιθέσεων. Συμβαίνει σε κάθε φεστιβάλ στη Σουηδία· σε κάθε συναυλία, κάτι έχει συμβεί που δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί σε κανένα. Διαβάζοντας αυτές τις ιστορίες – και για εμένα, έχοντας εμπειρία από πρώτο χέρι – σε διαλύει, επειδή οι άνθρωποι δε σε παίρνουν στα σοβαρά. ‘Έλα τώρα είσαι στη Σουηδία για όνομα. Τίποτα δε γίνεται ποτέ στη Σουηδία’. Ναι, γίνεται».

Σύμφωνα με την Sjöström, η φήμη της παγωμένης σκανδιναβικής χώρας για την ισότητα των φύλων, την κοινωνική πρόνοια, τα υψηλά επίπεδα διαβίωσης, και συνολική ευτυχία μπορεί συχνά να λειτουργήσουν σαν παραπέτασμα καπνού, κρύβοντας τα πολύ αληθινά ζητήματα που κρύβονται κάτω από τα κανακέματα του τύπου, την καθαρή ενέργεια, και το προκλητικό τρολάρισαμ του Trump στο Twitter.

«Η Σουηδία θεωρείται μια χώρα ισότητας, και στη θεωρία, μπορεί να είναι, αλλά όχι στη πραγματική ζωή», λέει. «Στη metal κοινότητα, πρέπει να αποδεικνύουμε συνέχεια την αξία μας, περισσότερο από ότι κάποιος τύπος πρέπει να κάνει, οποιαδήποτε στιγμή. Αρχίζει να μας κουράζει. Θέλουμε απλά να είμαστε κομμάτι της σκηνής με τους ίδιους όρους όπως κάθε άλλος. Θέλουμε να πηγαίνουμε σε συναυλίες, θέλουμε να μεθάμε, καταλαβαίνεις; Αγαπάμε τη μουσική όπως οποιοσδήποτε τύπος. Θέλουμε να είμαστε κομμάτι της με ίσους όρους».

«Ξέραμε πάντοτε πως αυτές οι νοοτροπίες έχουν διαποτίσει το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας μας και η metal σκηνή δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό, ιδιαίτερα αφού είναι μια κοινότητα που κυριαρχείται από άνδρες» συμπληρώνει η Calderon. «Οι άνθρωποι στη Σουηδία έχουν μια μακρά ιστορία στο να μιλάνε απέναντι στην αδικία, και αυτό είναι που μας οδηγεί ως τώρα. Οι γυναίκες στις γενιές πριν από εμάς απαίτησαν αμειβόμενη γονική φροντίδα, αντισύλληψη, μέριμνα για τα παιδιά, και ελεύθερες εκτρώσεις, και έχουν παίξει τεράστιο ρόλο στη δημιουργία της κοινωνίας που έχουμε σήμερα. Ξέρουμε πως έπρεπε να το κάνουμε αυτό».

Το όνομα της αρχικής εκστρατείας, #KillTheKing, επινοήθηκε από την Heavy Metal Against Racism. Όταν μίλησα με μια άλλη εκπρόσωπο της οργάνωσης, τη Banesa Martinez, metal DJ με μεγάλη εμπειρία, τονίζει τη διαθεματική φύση της επανάστασης του κινήματος, και το τρόπο που ο δομικός ρατσισμός περνά στη metal κοινότητα μέσα από τη καθημερινή σουηδική κοινωνία.

«[Αυτά τα προβλήματα] ξεκινάνε από θέματα εργασίας, διαχωρισμού, φυλετικής προκατάληψης και υγειονομικής φροντίδας, και είναι θέματα που θα συζητηθούν ακόμη περισσότερο στους επόμενους μήνες μιας και έχουμε ένα καθιερωμένο ρατσιστικό κόμμα που κερδίζει περισσότερο πολιτικό χώρο», εξηγεί, αναφερόμενη σε ένα αντιμεταναστευτικό εθνικιστικό κόμμα, τους Σουηδούς Δημοκράτες, που θα συμμετέχουν στις επόμενες γενικές εκλογές της χώρας στις 9 Σεπτεμβρίου 2018 (ΣτΜ: πήραν περίπου 1,1 εκ ψήφους και 62 έδρες). Το κόμμα ιδρύθηκε το 1988 από ένα βετεράνο των SS, ένα νεοναζί, και ένα ρατσιστή skinhead.

Η Martinez συνεχίζει σημειώνοντας τους τρόπους με τους οποίους η φιλοφεμινιστική εικόνα της Σουηδίας συχνά κρύβει τα κοινωνικά θέματα που είναι ουσιαστικά για τον αγώνα του #KillTheKing. «Οι βασικοί στόχοι είναι οι Μουσουλμάνοι αλλά ο αριθμός των εγκλημάτων μίσους έχουν αυξηθεί στη Σουηδία, με επιθέσεις σε σπίτια προσφύγων και συναγωγές», αναφέρει. «Οργανώσεις που εργάζονται με ζητήματα που αφορούν την οικογενειακή βία δεν λαμβάνουν επαρκή οικονομική χρηματοδότηση, και ακόμη παλεύουμε με την άδικη αντιμετώπιση των θυμάτων βιασμού στα δικαστήρια μας. Οι γυναίκες θύματα δολοφονιών από άνδρες που γνωρίζουν από πριν, στο σπίτι τους, είναι αρκετά υψηλά για τα σουηδικά επίπεδα. Το ζήτημα της πραγματοποίησης εγχείρησης επιβεβαίωσης φύλου παίρνει χρόνια για να εγκριθεί, αν τελικά εγκριθεί».

Μεγαλώνοντας, θυμάται να βλέπει Ναζί να παρακολουθούν φανερά συναυλίες black metal· όταν ήταν μεγαλύτερη, ήρθε σε αντιπαράθεση μαζί τους, και «χτυπήθηκε από μια ομάδα επιθετικών ντόπιων ρατσιστών σε ένα φεστιβάλ, που όλοι φορούσαν μπότες με μεταλλικά ελάσματα. Για τη Martinez (και για όλες τις εμπλεκόμενες γυναίκες), αυτή η μάχη είναι ξεκάθαρα προσωπική.

Η Calderon αναφέρει πως οι τρεις οργανώσεις δημιουργήθηκαν ανεξάρτητα, και σύντομα δημιούργησαν ένα σύνδεσμο μεταξύ τους γύρω από τη κοινή τους αποστολή όπως και τις κοινές τους εμπειρίες μεγαλώνοντας ως κορίτσια και στη συνέχεια ως νεαρές γυναίκες στο σουηδικό metal κόσμο. Και ι τρεις γυναίκες που μίλησαν με το Noisey θυμούνται να μπαίνουν στο metal από τα προεφηβικά τους χρόνια, αλλά αισθάνονται πως δεν έγιναν ποτέ απόλυτα αποδεκτές ανεξάρτητα από την παθιασμένη τους αγάπη για τη μουσική την ίδια· συχνά τιμωρούνται για την άρνηση τους να συμμορφωθούν με τους αναμενόμενους έμφυλους ρόλους, τις υποτιμούν ως «groupies» ή προκαλούνται να αποδείξουν τη γνώση τους στο metal.

«Μεγαλώνοντας ως κορίτσι σε ένα μικρό νησί της Βαλτικής σε μια τυπική μεσοαστική κοινότητα, βασικά έπρεπε να κρύβω τις μουσικές μου προτιμήσεις για να είμαι κάπως αποδεκτή», θυμάται η Calderon. «με θεωρούσαν αγοροκόριτσο, και φοβόμουν πως οι μουσικές μου προτιμήσεις πρόσθεταν σε αυτή την εικόνα, μεγαλώνοντας ως κορίτσι σημαίνει πως η υπέρτατη αποστολή μου ήταν να ικανοποιήσω τις πατριαρχικές δομές με το να είμαι χαριτωμένη, ευχάριστη, ελκυστική και προσαρμόσιμη. Δεν ήταν πολύ «κοριτσίστικο» να φοράω φαρδιά μπλουζάκια από heavy metal συγκροτήματα, μπότες Dr Martens και καθόλου makeup – και αυτά δεν ήταν πολύ δημοφιλή μεταξύ των παιδιών, για να πω το λιγότερο. Σήμερα θα έλεγα πως η metal σκηνή δεν θεωρείται υποκουλτούρα πλέον, αλλά μια τεράστια παγκόσμια metal κοινότητα· είχα την ελπίδα πως αυτό θα το έκανε ευκολότερο για τους μη άνδρες να αισθάνονται άνετα με τη μουσική τους προτίμηση, αλλά αντίθετα ο σεξισμός και η εμμονή με την εμφάνιση είναι πολύ πιο εμφανής».

Έτσι τι έρχεται μετά για το #MetalToo; Παγκόσμια κυριαρχία, κατά προτίμηση. Αυτός είναι έτσι και αλλιώς ο στόχος του κινήματος, και ήδη έχουν θέσει τις βάσεις για να αναπτύξουν παραρτήματα του #KillTheKing σε διάφορες χώρες. Η Calderon ενθαρρύνει όσες ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο #KillTheKing να συμμετάσχουν μέσω του hashtag, με το να υπογράψουν τις διακηρύξεις της συμμαχίας, με το να μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες (η ανωνυμία είναι εξασφαλισμένη), και με το να δημιουργήσουν τις δικές τους αμάδες να συνεχίσουν να μάχονται ενάντια στο σεξισμό, το μισογυνισμό και τη σεξουαλική βία στο heavy metal.

«Το πνεύμα της εξέγερσης είναι ξεκάθαρο – να μοιραστούμε τις ιστορίες, να στηρίξουμε η μια την άλλη, και να βρούμε πραγματικά πως δεν είναι οι ατομικές μας επιλογές ή φταίξιμο, αλλά πως υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα που ξεκινά από τον καταστροφικό ανδρικό ρόλο, και πως επηρεάζει τους γύρω του σε τόσα πολλά επίπεδα της ζωής μας», είπε η Martinez. «Πως κάνει ότι μπορεί για να μας κρατήσει πίσω, να μας καταπιέσει και να μας μειώσει μέσα από κοινωνικές δομές, άκαμπτους κοινωνικούς κανόνες και όρους, και τους κανόνες που ελέγχουν το τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας και εκείνους γύρω μας. Όταν οι πρώτες ιστορίες άρχισαν να έρχονται στο #KillTheKing, δεν νοιώσαμε ιδιαίτερα έκπληξη τόσο για τις τρομερές εμπειρίες που μοιράστηκαν – αλλά για το μέγεθος, ο αριθμός των ανθρώπων που μοιράστηκαν παρόμοιες ιστορίες, και κάποιοι που επέλεξαν να πουν το όνομα των κακοποιητών και τα συγκροτήματα/χώρους τους, ήταν μεταξύ των πολλών θυμάτων. Αυτό μας έκανε να προσπαθήσουμε σκληρότερα και πιο εστιασμένα στο μονοπάτι που επιλέξαμε».

«Πολλές γυναίκες μας πλησίασαν από έξω από την Σουηδία, λέγοντας, ‘Γαμώτο, το χρειαζόμαστε και εμείς αυτό!’» προσθέτει η Sjöström. Ακούγεται σαν ένας αυξανόμενος αριθμός από γυναίκες και nonbinary metal οπαδούς, έχουν φτάσει στο ίδιο σημείο καμπής που είχε προηγηθεί της εφόδου της Sjöström και των Σουηδών metal αδελφών της στον ακτιβισμό.

«Όταν είσαι κομμάτι μιας σκηνής για πάνω από δέκα χρόνια, όλα αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν απλά συσσωρεύονται και αναρωτιέσαι, ‘Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να μου φέρονται; Θέλω να ζήσω έτσι όλη μου τη ζωή;’ Και θύμωσα ακόμη πιο πολύ», εξηγεί. «Είδα όλο το σεξισμό και το μισογυνισμό μέσα στη σκηνή και τους ανθρώπους να τον δέχονται, επειδή, ‘Έτσι είναι τα πράγματα, δεν με νοιάζει’. Λοιπόν, εγώ πρέπει να νοιαστώ, επειδή είναι η ζωή μου. Νεύριασα πραγματικά, και βρήκα και άλλες γυναίκες που επίσης ήταν πραγματικά θυμωμένες, και τώρα είμαστε θυμωμένες όλες μαζί!»

«Το metal πάντοτε σήμαινε να πηγαίνεις ενάντια στο ρεύμα», καταλήγει η Sjöström. «Αν κοιτάξεις σε όσα συμβαίνουν σε όλο το κόσμο, είναι αυτή η τοξική αρρενωπότητα που κυριαρχεί παντού, ρατσισμός και μισογυνισμός παντού. Είναι η θέση του metal να είναι ενάντια σε αυτά. Αν θες να είσαι metal και αντιεξουσιαστής, πρέπει όχι απλά να παίζεις το ρόλο του να είσαι ‘άλφα αρσενικό’. Πρέπει να έρθεις μαζί μας, επειδή είναι κάτι που εμφανώς είναι προκλητικό για πολλούς ανθρώπους, και το metal υποτίθεται πως είναι προκλητικό. Υπό αυτή την έννοια, κάνουμε τα πάντα σωστά».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s