Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην  ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel*. Οι Alexander Epp & Roman Höfner είναι δημοσιογράφοι του Der Spiegel. Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας

 

Είναι σαν σε διαφορετικό κόσμο. Το σύμπλεγμα των διαμερισμάτων πίσω από το φράχτη στη καρδιά του Ντένβερ είναι μερικά βήματα μόλις από αστραφτερές μπουτίκ και πανάκριβα εστιατόρια, αλλά δεν υπάρχει ίχνος ευημερίας εδώ. Οι άστεγοι έχουν κατασκηνώσει λίγο πιο πέρα, ενώ ναρκομανείς καπνίζουν κρακ στο πάρκινγκ.

Οι άνθρωποι μιλάνε μπροστά από την είσοδο του κτιρίου παρά τη ζέστη του μεσημεριού. Ένας μαύρος άνδρας πηγαίνει πάνω κάτω στο φράχτη προσπαθώντας να τραβήξει τη προσοχή κάποιου ενώ δυο νεότεροι άνδρες κουβαλάνε έπιπλα σε ένα γειτονικό κτίριο. Είναι μια χαρούμενη γειτονιά και όλοι μοιάζουν να γνωρίζονται μεταξύ τους. Όλοι με εξαίρεση, δηλαδή, τον μεγαλύτερο γκριζομάλλη άνδρα που κατευθύνεται προς τη πόρτα  με μια τσάντα για ψώνια γεμάτη με λαχανικά στις τέσσερις το απόγευμα. Δεν κοιτά καν τους γείτονες του πριν εξαφανιστεί στο κτίριο, δίχως να χαιρετίσει κανένα τους.

Μόλις όμως δεις τις φωτογραφίες από το εσωτερικό του διαμερίσματος του, γίνεται αμέσως σαφές γιατί ο εξηνταεξάχρονος θέλει ελάχιστες επαφές με τον έξω κόσμο. Και είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο μόλις κοιτάξεις στο παρελθόν του.

Ο James Nolan Mason ήταν εξτρεμιστής ακόμη και ως έφηβος. Εντάχθηκε στο Αμερικάνικο Ναζιστικό Κόμμα του George Lincoln Rockwell όταν ήταν μόλις 14 ετών και αναμίχθηκε με το Εθνικό Σοσιαλιστικό Απελευθερωτικό Κόμμα στη δεκαετία του 1970. Έχει οδηγηθεί στη φυλακή αρκετές φορές, και μέσα σε αυτές μια για επίθεση σε μια ομάδα μαύρων ανδρών μαζί με ένα συνεργό. Στη διάρκεια μιας έρευνας στο διαμέρισμα του, η αστυνομία βρήκε γυμνές φωτογραφίες ενός δεκαπεντάχρονου κοριτσιού μαζί με σημαίες με τη σβάστικα και φωτογραφίες του Adolf Hitler και του υπουργού προπαγάνδας του, Joseph Goebbels.

Στα 1980, ο Mason  αποφάσισε να εκδώσει τις φαντασιώσεις του για εξουσία και βία σε μορφή βιβλίου, το οποίο ονόμασε «Siege» (Πολιορκία). Ο τόμος – μια συλλογή από τα παράξενα ενημερωτικά δελτία του, στα οποία συνεργάστηκε με τον Charles Manson -είναι γεμάτος από άρνηση του Ολοκαυτώματος και επιθέσεις τόσο στους ομοφυλόφιλους όσο και στους Εβραίους. Πάνω από όλα, ωστόσο, καλεί στην οργάνωση ενός δικτύου αποκεντρωμένων τρομοκρατικών πυρήνων για να πάρουν τα όπλα εναντίον του «συστήματος». Ο στόχος του Mason πάντοτε ήταν να μεταδώσει την μισαλλόδοξη κοσμοθεωρία του στις επόμενες γενιές – και για ένα διάστημα, ανεπιτυχώς. Αυτό όμως άλλαξε το 2015.

Ο James Mason και η Atomwaffen Division

Εκείνη τη χρονιά, η ναζιστική οργάνωση Atomwaffen Division («Atomwaffen» στα γερμανικά σημαίνει ατομικό όπλο) ιδρύθηκε στο διαδικτυακό φόρουμ ironmarch.org, μια πλατφόρμα διαλόγου για νεοναζί από όλο το κόσμο. Οι εξτρεμιστές ανακάλυψαν τον James Mason και ενθουσιάστηκαν με τις παρανοϊκές, ριζοσπαστικές ιδέες του. Το «Siege» έγινε απαραίτητο ανάγνωσμα και ο Mason ο ιδεολογικός τους καθοδηγητής. Αυτό όμως το μόνο που τους κάνει τόσο επικίνδυνους, σύμφωνα με ειδικούς στον ακροδεξιό εξτρεμισμό. Τα μέλη είναι βαριά οπλισμένα και προετοιμασμένα να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους. πράγματι, προετοιμάζονται για αυτό που βλέπουν ως τον επερχόμενο «φυλετικό πόλεμο» σε αποκαλούμενα «στρατόπεδα μίσους». Η εκπαίδευση στα όπλα πραγματοποιείται από μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, που επίσης είναι μεταξύ των μελών της οργάνωσης. Σύμφωνα με ένα πρώην μέλος της Atomwaffen Division, οι νεοσύλλεκτοι έπρεπε να υποστούν εικονικό πνιγμό, μεταξύ άλλων δοκιμασιών. Αλλά ποιος είναι πίσω από την Atomwaffen Division;

Ο πρώτος φόνος πραγματοποιήθηκε στις 19 Μάϊου 2017. Αυτό έγινε όταν ο Devon Arthurs, 18 ετών, σκότωσε με όπλο τους δύο συγκατοίκους του, Andrew Oneschuk, 18 ετών, και τον Jeremy Himmelman, 22 ετών. Και οι τρεις ήταν μέλη της Atomwaffen Division, αλλά ο Arthurs αργότερα είπε πως οι άλλοι δύο δεν σέβονταν την πίστη του. Ο Arthurs, όπως αποκαλύφθηκε, είχε σταδιακά να απομακρύνεται από την δεξιά εξτρεμιστική ιδεολογία της οργάνωσης, είχε ασπαστεί το Ισλάμ και άρχισε να αισθάνεται συμπάθεια για το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Ο ηγέτης της οργάνωσης, Brabdon Russel, επίσης ζούσε στο σπίτι και η αστυνομία βρήκε όπλα, πυρομαχικά και προμήθειες για τη κατασκευή βομβών στο γκαράζ. Πριν την ανακάλυψη, ο Russel είχε αναφέρει σε εσωτερικές συνομιλίες στους ακόλουθούς του την πρόθεση του να ανατινάξει ένα εργοστάσιο ενέργειας. Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης.

Οι Φόνοι Συνεχίζονται

Στις 22 Δεκεμβρίου 2017, ο 17χρονος Nicholas Giampa πυροβόλησε και σκότωσε τους γονείς της φίλης του στο Ρέστον της Βιρτζίνια. Είχαν απαγορέψει στη κόρη τους να σχετίζεται μαζί του λόγω της ακροδεξιάς του ιδεολογίας. Ο Giampa είναι ανοιχτός τόσο στο θαυμασμό του για τον James Mason και για το ότι είναι μέλος της Atomwaffen Division. Μετά τους δυο φόνους, αυτοπυροβολήθηκε, αλλά επιβίωσε.

Ο πιο πρόσφατος φόνος έγινε λιγότερο από ένα μήνα αργότερα και η έρευνα για το συμβάν συνεχίζεται ακόμη. Δημοσιογράφοι από το Der Spiegel μίλησαν με αξιωματούχους της αστυνομίας στο Λέηκ Φόρεστ στη Καλιφόρνια, όπου έγινε ο φόνος, όπως και με τη μητέρα του θύματος. Επίσης ήμασταν σε θέση να δούμε τα ιδιωτικά μηνύματα μεταξύ του θύματος και φίλων, επιτρέποντας μια λεπτομερή αναδημιουργία του εγκλήματος.

Στις 2 Ιανουαρίου 2018 ο Εβραϊκής καταγωγής Balze Bernstein (19 ετών), επισκέπτεται τους γονείς του στο Λέηκ Φόρεστ στη διάρκεια των διακοπών από το πανεπιστήμιο. Εκεί αρχίζει να ανταλλάσσει μηνύματα μέσω Snapchat με ένα παλιό γνωστό του, Samuel Woodward (20 ετών), τον οποίο ήξερε από το λύκειο. Ο Bernstein λέει σε μια φίλη του πως νιώθει έλξη για τον Woodward. Οι δύο τους συμφωνούν να συναντηθούν αργά εκείνο το απόγευμα. Ο Woodward συνάντησε με το αυτοκίνητο του και πήρε από το σπίτι των γονιό του τον Bernstein. Πήγαν σε ένα κατάστημα της αλυσίδας Hobby Lobby περίπου ένα μίλι πιο πέρα, όπου έμειναν στο πάρκινγκ για λίγη ώρα. Οι δυο νεαροί στη συνέχεια έφυγαν και, όπως πιστεύουν οι ερευνητές, σταμάτησαν στο πάρκινγκ της Βιβλιοθήκης Φούτχιλ Ραντς, στο Πάρκο Μπορέγκο. Το πάρκο είναι ένα ειδυλλιακό σημείο με μια παιδική χαρά, ένα γήπεδο για ποδόσφαιρο και ένα για μπάσκετ. Τα απογεύματα είναι γεμάτο με ανθρώπους που κάνουν βόλτα τα σκυλιά τους ή πάνε για τρέξιμο. Μέχρι να φτάσουν ο Woodward με τον Bernstein, είχε πέσει η νύχτα. Κάτι πήγε στραβά στο πάρκο. Ο Woodward κατηγορείται πως τράβηξε μαχαίρι και μαχαίρωσε τον Bernstein  τουλάχιστον είκοσι φορές. Ο κατηγορούμενος αργότερα ισχυρίστηκε πως ο Bernstein τον πλησίασε για να τον φιλήσει. Πιστεύεται πως ο Woodward μετέφερε τον Bernstein στην άκρη του πάρκου – σε ένα σημείο που υπάρχει λίγο πιο πυκνή βλάστηση, όπου έθαψε βιαστικά το σώμα. Οι αστυνομικοί αργότερα είπαν πως τους έκαναν εντύπωση τα βρώμικα χέρια του Woodward. Μετά το φόνο, Woodward προφανώς επέστρεψε στο αυτοκίνητο του και προσπάθησε να εξαφανίσει όλα τα ίχνη της συνάντησης του με τον Bernstein.

Όταν οι σύντροφοί του στην Atomwaffen Division έμαθαν πως ο Samuel Woodward είχε συλληφθεί για το φόνο ενός ομοφυλόφιλου Εβραίου, άρχισαν να επευφημούν το έγκλημα του, αναφερόμενοι σε αυτόν ως «καταστροφέα γκέι Εβραίων». Με την ευκαιρία της έναρξης της δίκης του, τύπωσαν ακόμη και μπλουζάκια με την εικόνα του Woodward, ολοκληρωμένη με μια σβάστικα στο μέτωπό του.

Η Atomwaffen Division δεν είναι μια ομάδα από τρολ του διαδικτύου που διαχέουν υποτιμιτικές εικόνες και γραφικά στο διαδίκτυο. Αντίθετα, τα μέλη μοιράζονται τη προπαγάνδα τους μέσα στη δική τους φούσκα κοινωνικής δικτύωσης και μυστικών φόρουμ επικοινωνίας. Το Der Spiegel απέκτησε αποκλειστική πρόσβαση στις εσωτερικές συνομιλίες της οργάνωσης.

Μέσα στην Atomwaffen

αυτές οι συνομιλίες το κάνουν ξεκάθαρο πως η οργάνωση δεν μισεί απλά τους ομοφυλόφιλους, τους Εβραίους, τους μαύρους. Επίσης ηρωποιούν κάθε είδους δεξιού εξτρεμιστικού τρόμου μαζί με δράστες μαζικών δολοφονιών όπως ο Timothy McVeigh, ο Dylann Roof και ο Νορβηγός Anders Breivik.

Η οργάνωση είναι επίσης διατηρεί σχέσεις μέσω αλληλογραφίας με τον Ted Kaczynski, ευρύτερα γνωστό ως Unabomber. Έχουν δημιουργήσει μια θεματική ενότητα για να συζητούν μεταξύ τους ποιες ερωτήσεις θέλουν να θέσουν στη συνέχεια στο φυλακισμένο Kaczynski.

Ωστόσο διασκορπισμένες μεταξύ των συζητήσεων που εστιάζουν στα είδωλά τους, τον Εθνικοσοσιαλισμό και βίαια βιντεοπαιχνίδια, μπορούν να βρεθούν προτάσεις όπως και αυτές: «Βομβαρδίστε το τοπικό σας κέντρο προσφύγων»· «Ο βομβαρδισμός αστυνομικών τμημάτων είναι καλλιτεχνική έκφραση» και «Θέλω να βομβαρδίσω ένα ομοσπονδιακό κτίριο».

Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε αν η διαδικτυακή εμφάνιση είναι άμεσος πρόδρομος κανονικών επιθέσεων. Τα μέλη μοιράζονται συνδέσμους σε αρχεία, περιλαμβανομένων εκατοντάδων κειμένων που αναφέρουν τις απαραίτητες προετοιμασίες για ένοπλη μάχη και τρομοκρατικές επιθέσεις. Μεταξύ τους εγχειρίδια που περιγράφουν με λεπτομέρειες πως να κάνεις επίθεση σε εργοστάσια ενέργειας, δίκτυα ηλεκτρισμού και γέφυρες σε αυτοκινητοδρόμους – και δεκάδες οδηγίες για τη κατασκευή αυτοσχέδιων βομβών, παγιδευμένων αυτοκινήτων, και βομβών με καρφιά, μαζί με οδηγίες για τη κατασκευή πυροκροτητών χρονοκαθυστέρησης και ισχυρών εκρηκτικών από πράγματα που υπάρχουν στο σπίτι.

Η Atomwaffen Division δεν ηρωοποιεί απλά την δεξιά εξτρεμιστική τρομοκρατία: ¨όλα μαζί, τα μηνύματα στις συνομιλίες τους μεταφέρουν μια μάλλον μπερδεμένη εικόνα. Τα μέλη αναρτούν εικόνες ανθρώπων που έχουν αποκεφαλιστεί ή δολοφονηθεί με άλλους τρόπους, μεταξύ τους και βίντεο εκτελέσεων από το Ισλαμικό Κράτος. Επίσης μοιράζονται ακραίες ερμηνείες των στίχων του Κορανίου. Σε μια ανάρτηση, η επίθεση στο σχολείο το Λύκειο του Κολουμπάιν αναφέρονταν ως «μια τέλεια πράξη εξέγερσης».

Όταν ο 17χρονος Dimitrios Pagourtzis πυροβόλησε και σκότωσε οχτώ μαθητές και δυο καθηγητές, και τραυμάτισε ακόμη 13, στις 18 Μάϊου 2018, τα πρώτα προπαγανδιστικά πόστερ εμφανίστηκαν σε μια ομάδα συνομιλίας λίγες μόνο ώρες αργότερα. Σε μια ανάρτηση μέλους στις 6 Ιουνίου 2018, ένα μέλος έγραφε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν πως οι εκτελέσεις/γενοκτονίες χρειάζονται δικαιολόγηση. Κάθε γενοκτονία ήταν δικαιολογημένη. Κάθε φόνος, εκτέλεση, επίθεση, πόλεμος». Η Atomwaffen Division γιορτάζει την επίθεση της αλ Κάιντα στη Νέα Υόρκη. Αναφέρονται στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ως το Πύργο της Βαβέλ. Όπως σημειώνεται σε μια συζήτηση της οργάνωσης, «Ο James Mason επίσης θαυμάζει τον Osama bin Laden επειδή χτύπησε τη Πόρνη της Βαβυλώνας. Ένα άλλο μήνυμα από τις 16 Ιουνίου 2018 αναφέρει «Όταν βλέπω κάποιον άστεγο στο Χιούστον, θέλω απλά να επιταχύνω το αυτοκίνητό μου και να τους πατήσω».

Η Atomwaffen Division επίσης διένειμε στο διαδίκτυο μια σκηνοθετημένη φωτογραφία που δείχνει ένα μασκοφορεμένο μέλος της οργάνωσης να έχει το όπλο του στο κεφάλι ενός άνδρα που είναι στα γόνατα με καλυμμένο πρόσωπο, μπροστά από μια ναζιστική σημαία και ένα αποκρυφιστικό έμβλημα, μαζί με σύντομη ιστορία. Τα μέλη χρησιμοποιούν τις ομάδες συζήτησης για να μοιράζονται σύντομες ιστορίες που έχουν γράψει για φόνους και βασανιστήρια. Οι δημοσιογράφοι που γράφουν για την οργάνωση συχνά αποτελούν το θέμα των βίαιων φαντασιών τους. «Καταστρέψτε το ProPublica με κάθε δυνατό τρόπο είναι αναγκαίο» γράφει ένα προπαγανδιστικό γραφικό από ένα μέλος της οργάνωσης με το ψευδώνυμο «Wallcroft». Το ίδιο μέλος έγραψε στο Twitter: «Γιατί κανένας δεν έχει κάψει το ProPublica με βόμβες μολότοφ;». στην αρχή της χρονιάς, το ProPublica αποκάλυψε τις ταυτότητες πέντε μελών της Atomwaffen Division. Το τέλος του κόσμου είναι ένα θέμα που συναντάς συχνά στην Atomwaffen Division. «Είστε έτοιμοι για την ολοκληρωτική κατάρρευση;», γράφει μια από τις αφίσες της, «Εμείς είμαστε».

Η οργάνωση επίσης είναι ακραία μισογυνιστική. Τα μέλη αναφέρονται στις γυναίκες ως «εγωίστριες κοινωνιοπαθείς που δεν έχουν καμιά αξία», και ως «πουτάνες» και «ιδιοκτησία». Ένα μέλος γράφει πως «κάθε βιασμός» είναι «δικαιολογημένος». «Δεν θα το ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑ καν βιασμό», γράφει ένας άλλος. Η παιδοφιλία δεν αποτελεί ταμπού. «Αν ματώνει, ζευγαρώνει» και «η γέννα είναι συναίνεση» είναι απλά δυο από τα πολλά τέτοια παραδείγματα.

Είναι, εν ολίγοις, ένα ευρύ φάσμα μίσους, από τον Εθνικοσοσιαλισμό ως τη παιδική κακοποίηση και το Ισλαμικό Κράτος. έτσι, πως συνδέονται όλα αυτά;

Το Δίκτυο του Μίσους

Κάποια στιγμή, δεν ήταν πια αρκετό για τα μέλη της Atomwaffen Division να διαβάζουν απλά το «Siege». Ήθελαν να συναντήσουν το συγγραφέα του από κοντά. Και τον Αύγουστο του 2017, αφού έψαχναν να τον βρουν χρόνια όπως λένε, εντόπισαν τον James Mason, που κρύβονταν. Μια φιλία αναπτύχθηκε μαζί με μια επαγγελματική σχέση. Ως τότε, η οριακά επιτυχημένη φάση της ναζιστικής καριέρας του Mason είχε περάσει πολύ καιρό πριν και βάδιζε σταθερά στο μονοπάτι προς την απόλυτη ασημαντότητα. Οι νεαροί Ναζί όμως από την Atomwaffen Division  βάλθηκαν να τον φέρουν στη ψηφιακή εποχή. Πήραν τη σκονισμένη ναζιστική προπαγάνδα του Mason και την έβγαλαν ξανά υπό το την επωνυμία του εκδοτικού Siege Culture. Η Atomwaffen Division στη συνέχεια άρχισε να δημοσιεύει τα άρθρα του σε μια νέα ιστοσελίδα και έχουν επίσης ηχογραφήσει podcast μαζί του. Η εστίαση όμως του Siege Culture είναι επικεντρωμένη κυρίως στα βιβλία του Mason. Ο αρχηγός της οργάνωσης John Cameron Denton, ισχυρίζεται πως του ανήκουν τα δικαιώματα των βιβλίων. Όπως λέει, «Ο James Mason μας πέρασε τη σκυτάλη».

Τα μέλη της Atomwaffen Division φροντίζουν για τη μορφοποίηση, τη προώθηση και τις πωλήσεις. Πέντε βιβλία είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή, περιλαμβανομένης μιας επανέκδοσης του «Siege» και μια ακόμη πιο παράξενη συλλογή κειμένων στο οποίο ο Mason υποστηρίζει πως τόσο ο Adolf Hitler και ο Charles Manson είναι μετενσαρκώσεις του Ιησού Χριστού. Έχει προγραμματιστεί η έκδοση ακόμη εφτά βιβλίων. Τυπώνονται και πωλούνται χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα αυτοέκδοσης του Amazon, Create Space.

Πρόσφατα μια Κυριακή πρωί στις 8:25, ο άνδρας γύρω από τον οποίο συγκεντρώνονται οι Ναζί βαδίζει αργά στην Λεωφόρο Ίστ Κόλφαξ στο Ντένβερ. Προσπερνά το πάρκο που είναι σπίτι αρκετών άστεγων ανθρώπων και πάει προς τη στάση του λεωφορείου, όπου περιμένει σε λίγη απόσταση από τους άλλους. Μοιάζει ευδιάθετος. Τι σκέφτεται; Τί έχει να πεί αυτός ο γεμάτος με μίσος και βία άνθρωπος έχει να πει; Ο James Mason δεν μιλά με δημοσιογράφους και έχει ζήσει κρυμμένος για περισσότερα από δέκα χρόνια. Είναι όμως πρόθυμος να μιλήσει σε ένα τουρίστα από τη Γερμανία. Η παρακάτω συνέντευξη έγινε με κρυφή κάμερα. (Το βίντεο της συνέντευξης είναι διαθέσιμο εδώ)

Για την Atomwaffen Division, η συνεργασία με τον Jame Mason είναι σημαντικό κυρίως λόγω της αναγνώρισης που τους προσφέρει μέσα στη σκηνή. Βοηθά την οργάνωση να προσελκύσει επιρρεπείς προς τη βία νεαρούς άνδρες, και όχι μόνο στις ΗΠΑ. Ο μύθος γύρω από το «Siege» του Mason έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο φανατικών. Για κάποιους, η επαφή περιορίζεται στο διαδίκτυο, άλλοι όμως ταξιδεύουν σε όλο το πλανήτη για να συναντήσουν τους συντρόφους τους. και πρόσφατα άρχισαν να ξεπετάγονται νέα παραρτήματα της Atomwaffen Division. Μερικά παραδείγματα:

Οι συνοδοιπόροι: Scrofa Division, Ολλανδία. Επίσημα ιδρύθηκαν τον Οκτώβριο του 2017. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε το Der Spiegel, η ολλανδική οργάνωση ξεκίνησε από μια ομάδα αθλητών πολεμικών τεχνών. Στην ιστοσελίδα τους, η ολλανδική οργάνωση πουλάνε αντικείμενα που δοξάζουν το «Siege» του James Mason, μεταξύ τους κούπες, t-shirt και καπέλα. Το βιβλίο επίσης είναι διαθέσιμο για κατέβασμα από τη σελίδα τους. η Scrofa συνδέεται με μέλη της Atomwaffen Division μέσω κοινωνικών δικτύων. Παραμένει ασαφές, ωστόσο, πόσο στενοί είναι αυτοί οι σύνδεσμοι.

Οι Σύμμαχοι: Antipodean Resistance, Αυστραλία. Η αυστραλέζικη οργάνωση Antipodean Resistance δημιουργήθηκε το 2016, έχοντας οργανωθεί μέσω του ironmatch.org, το ίδιο διαδικτυακό φόρουμ που γέννησε την Atomwaffen Division ένα χρόνο πριν. Οι οργανώσεις έχουν στενές σχέσεις μεταξύ τους. σύμφωνα με το αυστραλιανό κανάλι ABC, τα μέλη της Antipodean Resistance ταξίδεψαν στις ΗΠΑ το 2017 για μια προσωπική συνάντηση με τον James Mason. Έχουν αναρτήσει στη σελίδα τους φωτογραφία ενός υπογεγραμμένου από τον Mason αντιγράφου του «Siege» στην ιστοσελίδα τους.

Οι Σύμμαχοι: National Action, Μεγάλη Βρετανία. Η βρετανική τρομοκρατική οργάνωση National Action (2013-2016) ήταν η πρώτη που δημιουργήθηκε μέσω του ironmatch.org. ένα χρόνο πριν τη γέννηση της Atomwaffen Division, ήδη «λειτουργούσαν» στρατόπεδα εκπαίδευσης. Το «Siege» του Mason ήταν κάτι σαν ιδρυτικό έγγραφο για την οργάνωση. Είχαν στενές επαφές με τις ΗΠΑ από την αρχή: ο Brandon Russel, ο ιδρυτής της Atomwaffen Division, ταξίδεψε στο Λονδίνο το 2015 για να συναντηθεί με τα μέλη της National Action. Το Δεκέμβριο του 2016, η βρετανική οργάνωση αναγνωρίστηκε ως τρομοκρατική οργάνωση και απαγορεύτηκε. Μερικά μέλη οδηγήθηκαν στη φυλακή για μια σειρά από εγκλήματα, από σεξουαλική επίθεση σε ανήλικη στην απόπειρα φόνου στην απόπειρα επίθεσης σε μέλος του κοινοβουλίου.

Η Atomwaffen Division στη Βρετανία: Sonnekrieg Division, Μεγάλη Βρετανία. Τα log των ομάδων συζήτησης που έχει στα χέρια του το Der Spiegel το κάνουν ξεκάθαρο πως ένα νέο παράρτημα της Atomwaffen Division έχει ιδρυθεί στη Βρετανία πρόσφατα (2018). Αποκαλούνται Sonnekrieg Division, και τρέφουν μεγάλο θαυμασμό για το Ισλαμικό Κράτος. «Οι εκτελεστές του Ισλαμικού Κράτους είναι ψυχροί, ήρεμοι, έτοιμοι και αποστασιοποιημένοι από άχρηστα συναισθήματα που κάποιοι έχουν για τέτοιες πράξεις», έγραψε ένα μέλος με το ψευδώνυμο «Groz» σε μια συζήτηση. Μερικές εβδομάδες αργότερα, έγραψε: «Μόλις επέστρεψα από μια επίσκεψη σε ένα τζαμί στο Μπράντφορντ. Οι ιμάμηδες είναι πάντοτε ριζοσπαστικοί και μου αρέσει». Τον Ιούνιο, ένα μέλος της Sonnekrieg Division με το όνομα «Blitz» ταξίδεψε στις ΗΠΑ. Συναντήθηκε με Αμερικάνους συντρόφους  και έφερε μαζί του αρκετά αντίγραφα του «Siege» για να τα υπογράψει ο Mason. Σύμφωνα με πληροφορίες που απέκτησε το Der Spiegel, το μέλος με το ψευδώνυμο «Blitz» είναι ιδρυτικό μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης National Action.

Η Atomwaffen Division στο Καναδά: Northern Order, Καναδάς. Ακόμη ένα παράρτημα της Atomwaffen Division ιδρύθηκε τους τελευταίους μήνες (2018) στο Καναδά. Η οργάνωση αποκαλείται Northern Order και σύμφωνα με το VICE, ένα από τα μέλη είναι πρώην στρατιώτης στις καναδικές ένοπλες δυνάμεις. Τα μέλη της οργάνωσης είναι σε σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με τα μέλη της Atomwaffen Division τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ. Ο αρχηγός της Northern Order, που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Dark Foreigner», ήταν από τα βασικά μέλη της αμερικάνικης Atomwaffen Division. Ο «Dark Foreigner» καθορίζει το είδος της προπαγάνδας που χρησιμοποιείται από όλα τα παραρτήματα της Atomwaffen Division, σχεδιάζει τα περισσότερα γραφικά και είναι υπεύθυνος για τη μορφοποίηση των βιβλίων του James Mason.

Η Atomwaffen Division στη Γερμανία: Την πρώτη Ιουνίου 2018, το αμερικάνικο τμήμα της Atomwaffen Division ανέβασε ένα βίντεο που ανακοίνωνε τη δημιουργία ενός νέου πυρήνα. Σε μια καταγραφή με κρυφή κάμερα, ο James Mason λέει πως είναι «ξετρελαμένος με την ιδέα» πως η Atomwaffen Division έχει επεκταθεί τώρα και στη Γερμανία. «Μου αρέσει». Τα μέλη της γερμανικής Atomwaffen Division, στο μεταξύ, ισχυρίζονται σε ένα email, το οποίο έχει δει το Der Spiegel, έχουν «εξαιρετικές επαφές στις ΗΠΑ». Και γράφουν: «Αυτό που σχεδιάζουμε να κάνουμε θα μας κάνει τους χειρότερους εχθρούς των Εβραίων, των προστατών τους και των Μουσουλμανικών μαζών». Παράλληλα με τη προπαγάνδα, η «βία και οι φόνοι» είναι μεταξύ των αυτοανακηρυγμένων στόχων που έχουν καθορίσει οι νεοναζί.

Η Atomwaffen Division πλέον λειτουργεί ως ένα παγκόσμιος κόμβος σύνδεσης επιρρεπών στη βία νέων ανδρών, και ο James Mason είναι η έμπνευση τους. Οι νέοι του προωθούν μια βάρβαρη κοσμοαντίληψη και θέλουν να είναι όσο περισσότερο ακραίοι γίνεται. Από πλευράς ρητορικής, οι Ναζί έχουν φτάσει σε ένα οξύ σημείο ζηλωτισμού. Το μόνο που μένει είναι να μετασχηματίσουν αυτό το μίσος σε πράξη.

«Πολλοί από εσάς πρέπει να αναβαθμίσετε το υπαρξιακό σας παιχνίδι απαρτχάιντ», έγραψε ένα μέλος σε μια συνομιλία στα τέλη του Ιουλίου. «Το διαδίκτυο μπορεί να σας δώσει μόνο κατευθύνσεις, όχι εμπειρία».

*Στην αρχική πηγή του άρθρου υπάρχει επιπλέον οπτικοακουστικό υλικό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s