Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fifth Estate, #403, Άνοιξη 2019. Ο Arsham Parsi είναι Ιρανός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των LGBTQ ατόμων και συγγραφέας. Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας.

 

Το όνομά μου είναι ο Arsham Parsi, ένας γκέι άνδρας 37 ετών που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ιράν. Κανένα από αυτά τα δύο δεν ήταν η επιλογή μου. Ανακαλύπτοντας τη διαφορά μου από άλλους άντρες – ότι δεν ενδιαφερόμουν για τις γυναίκες – τρομοκρατήθηκα επειδή θα μπορούσε να με σκοτώσουν για το ποιος ήμουν.

Η ομοφυλοφιλία στο Ιράν τιμωρείται με θάνατο σύμφωνα με το νόμο της Σαρία. Η μόνη διαφωνία μεταξύ των ισλαμιστών κληρικών σχετικά με τους LGBT ανθρώπους είναι πώς να τους σκοτώσουν. Κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να λιθοβοληθούν μέχρι θανάτου, άλλοι που πρέπει να κρεμαστούν ή να κοπούν στη μέση με ένα σπαθί ή να τους ρίξουν από ένα βουνό ή από ένα μεγάλο βράχο ή από ένα ψηλό κτίριο. Ήμουν πολύ φοβισμένος ως έφηβος. Αυτή η οπισθοδρόμηση από τον βασικό ανθρωπισμό ήταν ένα ανεπιθύμητο δώρο που έμεινε από την ισλαμική επανάσταση.

Ήταν η επιλογή μου να φύγω στην εξορία όταν διαπίστωσα ότι οι ιρανικές αρχές με αναζητούσαν εξαιτίας του ακτιβισμού μου που βοηθούσε άλλους καταπιεσμένους και ευάλωτους LGBT ανθρώπους. Έφυγα από το Ιράν για την Τουρκία και ζήτησα άσυλο από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Άγκυρα. Αυτή ήταν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής μου. Τέλος, ήμουν ένας από τους ελάχιστους τυχερούς που αναγνωρίστηκε ως πρόσφυγας και εγκαταστάθηκε στον Καναδά όπου ίδρυσα την οργάνωση International Railroad for Queer Refugees (IRQR). Ο Καναδάς μου έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Ήμουν σε θέση να βοηθήσω τους LGBT αδελφούς και αδελφές μου, να δημοσιεύσω τα απομνημονεύματά μου, Exiled For Love, και να αρχίσω να μιλάω στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη δυσχερή κατάσταση όχι μόνο των Ιρανών LGBT, αλλά της ευρύτερης κοινότητας LGBT στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, δεν ήταν το τέλος των περιπετειών μου. Μετά την αναχώρησή μου για τον Καναδά, η οικογένειά μου έγινε στόχος του ιρανικού καθεστώτος και έπρεπε να εγκαταλείψουν ολόκληρη την ζωή τους εξαιτίας του όλο και πιο ορατού ακτιβισμού μου. Αλλά στήριξαν τη δουλειά μου, ποτέ δεν με κατηγορούσαν  για αυτό και τώρα είναι μαζί μου την ασφάλεια του Καναδά.

Γιορτάσαμε την 10η επέτειο του IRQR το 2018, που από μόνο του δεν αποτελεί μικρό επίτευγμα. Αυτό το ορόσημο αντιπροσωπεύει 10 χρόνια ευαισθητοποίησης, καταπολέμησης της αδικίας, υποστήριξης των προσφύγων, στενής συνεργασίας με τις οικογένειες και τους φίλους των μελών της LGBT κοινότητας παγκοσμίως. Το πιο σημαντικό αντιπροσωπεύει 10 χρόνια που έκαναν σημαντική διαφορά στη ζωή εκατοντάδων ατόμων LGBT και ακόμη και να σώσουν ζωές.

Το 2018 ήταν το 18ο έτος που εργάζομαι για αυτό το σκοπό. Δυστυχώς, αυτό αντιπροσωπεύει επίσης 18 χρόνια παρενόχλησης, απειλών θανάτου και στόχευσης από το ιρανικό καθεστώς και των πιστών συμμάχων του στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Πράγματι, για μένα ήταν 18 χρόνια γεμάτα με δύσκολες στιγμές. Αλλά η υποστήριξη χιλιάδων ανθρώπων από όλο τον κόσμο με ενθάρρυνε να συνεχίσω. Αυτό με έκανε πιο αποφασισμένο από ποτέ να αγωνιστώ για τα δικαιώματά μας και είμαι για πάντα ευγνώμων για αυτούς.

Ωστόσο, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Πρόσφατα, πολλές δυτικές χώρες έκλεισαν τα μάτια μπροστά στην κατάφωρη δίωξη των LGBT στο Ιράν και ουσιαστικά μας εγκατέλειψαν. Από τη στιγμή της εκλογής του Προέδρου Trump, απαγόρευσε στους Ιρανούς LGBT πολίτες που έχουν δραπετεύσει από το ιρανικό καθεστώς να αναζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ.

Περισσότεροι από 1800 πρόσφυγες LGBT έχουν κολλήσει στην Τουρκία χωρίς υποστήριξη, επειδή το Trump πιστεύει ότι είναι όλοι σύμμαχοι του καθεστώτος της Τεχεράνης. Αυτό αρχικά προκάλεσε οργή στις ΗΠΑ, αλλά η κατάσταση έχει πλέον σχεδόν ξεχαστεί.

Η στρατηγική του Trump, όπως αυτή του πρώην προέδρου του Ιράν, Mahmood Ahmadinejad, είναι να καθησυχάζει αποπροσανατολίζει καθημερινά τους δημοσιογράφους με την ελπίδα ότι οι πολίτες θα ξεχάσουν τι συμβαίνει εκτός των συνόρων τους. Αρχικά, ο Trump διέταξε μια προσωρινή διακοπή 120 ημερών για την εξέταση αιτήσεων για πρόσφυγες. Έχουν περάσει δύο χρόνια και δεν έχει ακόμη εξεταστεί.

Εν τω μεταξύ, το ιρανικό καθεστώς εξακολουθεί να διώκει ενεργά τους ομοφυλόφιλους. Σύμφωνα με μια έγγραφο των βρετανικών WikiLeaks το 2008, το ιρανικό καθεστώς εκτέλεσε μεταξύ 4000 και 6000 γκέι και λεσβιών από την Ισλαμική Επανάσταση το 1979 και μετά, δηλαδή σχεδόν ένα άτομο κάθε 58 ώρες. Πολλοί LGBT άνθρωποι λιώνουν στις ιρανικές φυλακές, ενώ άλλοι αυτοκτονούν.

Το νομικό σύστημα του Ιράν είναι πολύ περίπλοκο και στερείται διαφάνειας. Αυτό συχνά σημαίνει ότι δικηγόροι, δημοσιογράφοι και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχουν πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το νόμο της Σαρίας στο Ιράν, lavat (σοδομισμός) ή Lavat-e-be-onf (σοδομισμός που περιλαμβάνει ανήλικο άτομο) αναφέρονται σε οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη μεταξύ δύο ατόμων του ιδίου φύλου. Συνήθως, η αφήγηση που δίνεται από τα ιρανικά δικαστήρια είναι ότι το lavat  συμβαίνει μέσα σε βιασμό, απαγωγή και «ανήθικη συμπεριφορά». Επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες από εναλλακτικές πηγές, το καθήκον του διάκρισης του γεγονότος από την ομοφοβική προπαγάνδα είναι ακόμα πιο δύσκολο, αν όχι αδύνατο.

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν τα εκτελεσμένα άτομα ήταν ομοφυλόφιλοι που κατηγορήθηκαν για άλλα εγκλήματα, τα οποία θα υποστήριζαν άνετα την αφήγηση ότι η ομοφυλοφιλία και η εγκληματικότητα αλληλεπικαλύπτονται. Σε πολλές περιπτώσεις το καθεστώς μπορεί να μην έχει νόμιμο λόγο για την εκτέλεση ενός ατόμου και έτσι τον κατηγορεί για εγκληματικές ομοφυλοφιλικές πράξεις προκειμένου να δικαιολογήσει την τιμωρία που ακολουθεί. Όλα αυτά ενισχύουν τη δίωξη των LGBT ατόμων στο Ιράν.

Εμείς, οι άνθρωποι, μπορούμε και πρέπει να φροντίσουμε ο ένας τον άλλον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s