Κείμενο που ανακτήθηκε από την ιστοσελίδα libcom.org. Ο Lorenzo Komboa Ervin είναι πρώην μέλος των Μαύρων Πανθήρων, στράφηκε στον αναρχισμό κατά την διάρκεια της φυλάκισης του την δεκαετία του 1970, έχει γράψει πολλές αναρχικές μπροσούρες, συνεχίζει να είναι ενεργός ακτιβιστής με έμφαση στην δράση εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας. Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας (Πρώτη δημοσίευση provo.gr)

Σε μια από της στήλες μου για την φυλετική προκατάληψη και την αστυνομία του Μίσιγκαν, ένας λευκός «ριζοσπάστης» έγραψε για να με «επιπλήττοντας» με, επειδή αναφέρθηκα σε αυτή τη μορφή ρατσιστικής παρενόχλησης ως «Οδηγώντας Ενώ Είσαι Μαύρος», μιας και είπε πως αυτός, ως λευκός άνδρας περιστασιακά τον έχει σταματήσει η αστυνομία εξαιτίας των «μακριών μαλλιών» του. Επίσης συνέχισε λέγοντας πως θα έπρεπε να επικεντρωθώ στην «ταξική πολιτική», αντί σε «απλά φυλετικά ζητήματα». Επειδή δεν ήθελα να του απαντήσω με κάποια προσωπική επιστολή, ειλικρινά δεν είχα την διάθεση να εμπλακώ σε αυτή τη κουβέντα με έναν ακόμη μεσοαστό λευκό ψωνισμένο «ριζοσπάστη», αποφάσισα να το κάνω από τη στήλη μου.

Νομίζω πως πολλοί λευκοί άνθρωποι απλά δεν κατανοούν πόσο σοβαρό είναι το αυτό το θέμα, ούτε πως ο ρατσισμός επιδρά στις ζωές των μαύρων ανθρώπων, σε σχέση με την εξουσία και το κράτος. Οι μαύροι άνθρωποι έχουν πυροβοληθεί και σκοτωθεί εξαιτίας της φυλετικής προκατάληψης και άλλων μορφών ρατσιστικής παρενόχλησης. Είναι στη φυλακή σε τεράστιους αριθμούς εξαιτίας της χαμηλής ποιότητας της ζωής και της έλλειψης αξιοπρεπούς εργασίας στη χώρα. Τα μαύρα μωρά πεθαίνουν εξαιτίας της βρεφικής θνητότητας σε ποσοστά 3ου κόσμου, λόγω της έλλειψης κατάλληλης διατροφής. Επιπλέον, αυτοί οι μαύροι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ζουν σε φυλετικά και οικονομικά γκέτο, μέσα στα οποία πολλοί πεθαίνουν ή υποφέρουν λόγω της συνειδητής άρνησης των πόρων για την ανάπτυξη της κοινότητας από την κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, είναι καταπιεσμένοι άνθρωποι, όχι μόνο άτομα που παρενοχλούνται εξαιτίας των ρούχων, του τρόπου που μιλάν ή ντύνονται, αν και δεν υπάρχει αμφισβήτηση πως αυτά μπορούν να παίξουν ρόλο σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Αλλά ο ρατσισμός και η αστυνομική βαρβαρότητα προχωρούν πολύ πιο βαθιά από την επιφανειακή εικόνα των μαύρων ανθρώπων. Το γεγονός πως είναι η κυβέρνηση η ίδια η οποία προστατεύει αυτούς τους ρατσιστές μπάτσους, ακόμη και όταν διαπράττουν τους πιο φρικτούς φόνους πρέπει να μας πει κάτι, αυτό και το γεγονός που δυσανάλογος αριθμός μαύρων ανθρώπων είναι αυτός που σκοτώνεται, και όχι λευκοί άντρες με μούσια, πολύχρωμα πουκάμισα, ή αλογοουρές. Δεν είναι το ίδιο, φίλε μου! Δεν μιλάμε για προσωπική προκατάληψη από κάποιον ηλίθιο λευκό τύπο που δεν «γουστάρει» τους μαύρους ανθρώπους, αλλά συστηματικό ρατσισμό από την πολιτεία, εθνική καταπίεση, όπως την αποκαλούν κάποιοι κοινωνικοί επιστήμονες, ακόμη και «εσωτερική αποικιοκρατία» από κάποιους άλλους. Ο ίδιος ο μπάτσος δεν δρα ως άτομο, αλλά αντίθετα ως παράγοντας του κράτους, ένας πληρωμένος εκτελεστής. Τώρα όλοι ισχυρίζονται πως το κατανοούν αυτό θεωρητικά, αλλά οι μαύροι άνθρωποι κακοποιούνται στον πραγματικό κόσμο, όχι στη θεωρία.

Μιλώντας για οποιοδήποτε ταξικό ζήτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια συναντίληψη της λευκής υπεροχής και της οικονομικής ανισότητας πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι. Οι περισσότεροι λευκοί «ριζοσπάστες» θέλουν να τοποθετήσουν «τακτοποιημένα» τα «φυλετικά θέματα» στην μια κατηγορία, και στη συνέχεια τα «ταξικά ζητήματα» σε μια άλλη. Θα το ονομάσουμε αυτό «χυδαίο ριζοσπαστισμό» επειδή δε βασίζεται καθόλου σε κάποια κοινωνική ή πολιτική κατανόηση του προβλήματος. Η εργατική τάξη των ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ μονοκόμματη, υπήρχε πάντοτε μια οικονομία δυο βαθμίδων, των φτωχών καταπιεσμένων εργατών από τις μειονότητες στο πάτο και των καλύτερα πληρωμένων και αντιμετωπισμένων λευκών να βρίσκονται από πάνω και που ευνοούνται από την μιζέρια τους. δεν εννοώ ούτε τα αφεντικά, όπως αρέσκονται να ισχυρίζονται πολλοί δήθεν «ριζοσπάστες», όταν μιλάνε μυθικά για κάποια δήθεν «αριστοκρατία της εργασίας».

Σε μια χώρα με ιστορία ρατσιστικών γενοκτονιών, και άλλων μορφών φυλετικής καταπίεσης, είναι σωβινισμός και πολιτικός οπορτουνισμός να ζητάς από ανθρώπους φυλετικών μειονοτήτων να ακολουθήσουν τυφλά κάποιο διεφθαρμένο, κυριαρχούμενο από λευκούς πολιτικό ή κοινωνικό κίνημα για να απελευθερώσουν τους εαυτούς τους. αυτό ήταν πρόβλημα για τους Εργατικούς, τους Σοσιαλιστές, τους Αναρχικούς, και άλλα ριζοσπαστικά κινήματα για πολλές δεκαετίες. Έχουν μια Λευκή, μεσοαστική αντίληψη αυτής της φυλετικής και ταξικής καταστολής ως απλή «προκατάληψη», και βλέπουν το πρόβλημα ως ένα απλό ζήτημα του να κάνεις «εκείνους τους Μαύρους» να καταλάβουν πως πρέπει απλά «να μας ακολουθήσουν». Αυτή η ιδέα του «λευκού ήρωα της εργατικής τάξης» είναι πραγματικά επικίνδυνη και μεγαλομανής, που ολισθαίνει η ίδια προς τον ρατσισμό.

Με μια επιδημία αστυνομικών εγκλημάτων, και τώρα που το σύστημα των φυλακών χρησιμοποιείται για να περιορίσει τεράστιους αριθμούς φτωχών μαύρων και μη-λευκών ανθρώπων, είναι προδοσία και φυγή να αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε πως αυτό συμβάινει εξαιτίας της παράδοσης των ΗΠΑ στον ρατσισμό, και επειδή αυτό το καπιταλιστικό κοινωνικό και οικονομικό σύστημα χειροτερεύει. Είναι αστείο πως στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι περισσότεροι λευκοί έχουν μια ηττημένη αντίληψη όταν φτάνουμε στον ρατσισμό, βλέπουν τα πάντα ως επικουρικό σε κάτι άλλο, είτε οικονομική θεωρία ή θρησκευτικό δόγμα. Τα ερωτήματα της εσωτερικής δυναμικής των δυνάμεων (των οποίων είναι κομμάτι ο ρατσισμός) υποβαθμίζεται σε μια ομάδα οικονομικών επικυρίαρχων ή ιδιοκτητών της βιομηχανίας, στους οποίους είμαστε όλοι ισότιμα εκτεθειμένοι και αντικείμενα εκμετάλλευσης. Ξανά, κάθε οικονομική ανάλυση δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά πάνω στην λευκή ευρωπαϊκή εμπειρία, αντί για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ως ένα έθνος-κράτος. Για εμένα, αυτό είναι το σημείο είναι κομμάτι του γιατί πάντοτε κάνουν λάθος… χρησιμοποιώντας μηχανική ανάλυση να εξηγήσουν τα πάντα. Δεν το πιστεύω, οι μπάτσοι δεν σταματάνε τα αυτοκίνητα μαύρων ανθρώπων επειδή απλά καταπιέζουν τους «πάντες εξίσου».

Είναι ο ρατσισμός, ηλίθιε, ξύπνα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s