Κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού New York Review of Books. Η Debbie Bookchin είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας

 

Ως η de facto βασική διαπραγματεύτρια της απελευθερωμένης περιοχής που ονομάζεται Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, η Ilham Ahmed, η Κούρδισσα συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Συμβουλίου της Συρίας, έχει πολλά πράγματα στο μυαλό της. Τους τελευταίους μήνες, έχει ταξιδέψει στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, διαπραγματευόμενη το μέλλον μιας περιοχής που φιλοξενεί περίπου 5 με 6 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου μέρους των 6,2 εκατομμυρίων εσωτερικών προσφύγων της Συρίας και, τώρα, χιλιάδες οικογένειες που εμπλέκονται με την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους και που ζουν σήμερα στα στρατόπεδα προσφύγων. Καθώς η Ahmed συνεχίζει τις εύθραυστες συνομιλίες με τις υπερδυνάμεις του κόσμου σχετικά με την κατάσταση αυτής της περιοχής, ως ένα βαθμό έχει το μέλλον της στα χέρια της.

Με αποφασιστικότητα στα μάτια της και σμιγμένα φρύδια, το πρόσωπό της μαρτυρεί αυτή τη φοβερή ευθύνη. Οδηγώντας όμως το μαύρο θωρακισμένο όχημα μέσα από πεδιάδες πλούσια σε πράσινα χορτάρια άνοιξη και βοσκοτόπια, νότια προς την επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ για την επίσημη ανακοίνωση της ήττας του δήθεν χαλιφάτου του ISIS, τον περασμένο μήνα, η Ahmed επέτρεψε για μια στιγμή να θυμηθεί ένα μάθημα από την ιστορία. Κατά το έτος 612 π.Χ., μου είπε, πως οι Γκουτί, αρχαίοι κάτοικοι της Μεσοποταμίας, τους οποίους οι Κούρδοι μερικές φορές αναγνωρίζουν ως πρόγονους, ενώθηκαν με τους Μήδους και άλλες φυλές για να ανατρέψουν τον καταπιεστή τους, τον Ασσύριο βασιλιά Zuhak.

«Όλοι τους συμφώνησαν να ανάψουν τη δάδα της ελευθερίας εκείνη την ημέρα, στις 21 Μαρτίου, την ίδια ημέρα που δηλώσαμε το τέλος του πολέμου [εναντίον του ISIS]», ανέφερε, μνημονεύοντας το μύθο του Nowroz, την κουρδική πρωτοχρονιά – μια γιορτή αναγέννησης και ανανέωσης που πλέον συμβολίζει τη λαϊκή αντίσταση. «Εκείνη την εποχή δημιουργήθηκε μια συνομοσπονδία φυλών, όπως και σήμερα υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ Κούρδων, Αράβων και Σύριων για αδικία και καταπίεση», συνέχισε. «Η αδικία του ISIS ηττήθηκε από όλες τις ομάδες αυτής της περιοχής. Έχουμε μια συνομοσπονδιακή συμφωνία. Ίδιες περιστάσεις, διαφορετικές ημερομηνίες. Ίδια γεωγραφική περιοχή, ίδια αποτελέσματα».

Η Συνομοσπονδία, είπε η Ahmed, είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της Αυτόνομης Διοίκησης (κοινώς γνωστή με το ακρωνύμιο NES). Η περιοχή, η οποία σήμερα περιλαμβάνει το ένα τρίτο της Συρίας και περίπου το 30 έως 40% του πληθυσμού της, είναι επίσης γνωστή πιο ανεπίσημα ως Ροζάβα, από την κουρδική λέξη για τη Δύση, αναφερόμενη στη θέση της ως το δυτικότερο τμήμα του ευρύτερου Κουρδιστάν. Η προγονική πατρίδα των Κούρδων που περιλαμβάνει τμήματα της Τουρκίας, του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας. Αυτή η οντότητα υπάρχει από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2012, όταν οι Κούρδοι άρχισαν να εφαρμόζουν αυτό που θα γινόταν μια νέα μορφή πολιτικής οργάνωσης βασισμένη σε συνομοσπονδίες αυτοδιαχειριζόμενων κοινοτήτων. «Το εγχείρημα, όπως αναφέρονται μερικές φορές οι Κούρδοι σε αυτή την περιοχή και στην κυβέρνησή του, έχει πρωτοπορήσει με ένα πλουραλιστικό, πολυεθνικό πολιτικό σύστημα – μοναδικό στην περιοχή – όπου οι Άραβες, οι Σύριοι, οι Τούρκοι, οι Κούρδοι και άλλες εθνικές ομάδες μοιράζονται όλες τις θέσεις της εξουσίας και κυβερνούν τις κοινότητές τους αυτόνομα ενώ συμμετέχουν σε ένα ευρύτερο δημοκρατικό δίκτυο. Θεωρούν το μοντέλο τους ως τη μόνη ελπίδα για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα και επιδιώκουν να συνεργαστούν με τη Δαμασκό για να επιτύχουν την αναγνώριση της NES μέσα σε μια ομοσπονδιακή Συρία.

Καθώς ταξίδευα στην περιοχή, μέλη μειονοτικών κοινοτήτων μου είπαν ότι, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, συνεργάζονταν πραγματικά, αντί να πολεμούν μεταξύ τους εξαιτίας των πολιτικών του διαίρει και βασίλευε του δυναστικού καθεστώτος Assad. Το σχέδιο της Ροζάβα βασίζεται σε ένα όραμα οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής, έμφυλης και εκπαιδευτικής ισότητας που ελπίζουν πως θα μεταμορφώσει τη συριακή κοινωνία. Τα δικαιώματα των γυναικών, η οικολογική ευαισθητοποίηση και η λαϊκή δημοκρατία είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το «κοινωνικό συμβόλαιο» τους. Παρά τις καταδίκες αυτές, οι ηγέτες του NES λένε ότι δεν διαθέτουν τους πόρους για να εμποδίσουν την ανάκαμψη του ISIS χωρίς εξωτερική βοήθεια. Εκτός αν οι εταίροι του Συνασπισμού που σχηματίστηκαν για να νικήσουν το ISIS, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και άλλων ηγετικών εθνών, παρέχουν τη στρατιωτική, οικονομική και, προπαντός, διπλωματική στήριξη που είναι αναγκαία για την εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας, το κίνημα του Ισλαμικού Κράτους θα επιστρέψει στην περιοχή και από εδώ, θα εξάγει την τρομοκρατία του στη Δύση.

«Αν δεν επιλυθούν τα πολιτικά προβλήματα της Συρίας, τότε το DAESH θα επιστρέψει πιο ισχυρό από ποτέ», δήλωσε ο Sherwan Darwish, εκπρόσωπος του Στρατιωτικού Συμβουλίου του Μανμπίζ, χρησιμοποιώντας τον αραβικό όρο για τον ISIS. «Το μέλλον είναι ακόμα πιο επικίνδυνο από το τώρα». Η MMC, όπως είναι ευρύτερα γνωστή, είναι η στρατιωτική δύναμη που άρχισε να προστατεύει την περιοχή Μανμπίζ μετά την απελευθέρωσή της από τον ISIS τον Αύγουστο του 2016, όταν η Τουρκία επέμενε να αποσυρθούν οι κουρδικές δυνάμεις από την περιοχή. Το Μανμπίζ είναι ένα από τα επτά καντόνια που απαρτίζουν το NES. Τα άλλα έξι είναι το Αφρίν, η Τζαζίρα (μερικές φορές αναφέρεται ως Τσιζρέ), η Ράκα, η Ταμπκα, η Ντέιρ αλ-Ζορ και η περιοχή του Ευφράτη, που περιλαμβάνει τη συνοριακή πόλη του Κομπάνι. Μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ahmed και οι συνεργάτες της είναι ότι παρά το γεγονός ότι κρατά αυτή τη μεγάλη μάζα της γης, το NES είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, εξ ου και η πολυάσχολη διπλωματία της τους τελευταίους μήνες.

Η αποστολή της βρίσκεται ενάντια σε έναν πολύπλοκο γεωπολιτικό διαγωνισμό για έλεγχο και επιρροή στη Συρία, ιδίως μεταξύ του καθεστώτος του Bashar al-Assad και της Τουρκίας με βάση τη Δαμασκό υπό τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan. Οι αξιωματούχοι του NES έχουν τη δική τους λίστα κινδύνων ασφαλείας στην επικράτειά τους: τη δημιουργία πυρήνων του ISIS, τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της τζιχαντιστικής ιδεολογίας, την οικονομική αστάθεια και την ανάγκη για μια νομική διαδικασία και τον επαναπατρισμό φυλακισμένων ξένων μαχητών για το ISIS. Εκτός αυτού, υπάρχουν και δύσκολες ανθρωπιστικές προκλήσεις: οι δεκάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένων που ζουν σε στρατόπεδα προσφύγων, οι τεράστιες ανάγκες υποδομών και ένα πρόγραμμα αποκατάστασης για τους Σύριους που βοήθησαν τον ISIS ή προσαρμόστηκαν στην κυριαρχία του σε πόλεις που κατέλαβε το Ισλαμικό Κράτος πριν οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, της πολιτοφυλακής των Κούρδων, των Αράβων και των Συριακών που υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ, πολεμήσουν για να ανακτήσουν την περιοχή.

Το γειτονικό Ιράκ έχει γίνει  παράδειγμα προς αποφυγή για το πώς η εδαφική ανάκτηση μπορεί να προσφέρει μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας. Από τη στιγμή που δηλώθηκε η «νίκη» τον Δεκέμβριο του 2017, οι πυρήνες του ISIS ξεκίνησαν εκατοντάδες επιθέσεις: δολοφονίες, απαγωγές και βομβιστικές επιθέσεις – μερικές σε πόλεις και περιοχές που δεν κατείχε ποτέ η οργάνωση. Και ήδη, ένας πυρήνας σκότωσε επτά Κούρδους στρατιώτες σε ένα σημείο ελέγχου στη Μανμπίζ, λίγες μέρες μόνο μετά την επίσημη ήττα του ISIS στη Συρία.

Αν και αντιμετωπίζουν παρόμοια απειλή τζιχαντιστικής τρομοκρατίας και ανταρτοπολέμου, οι ηγέτες της Ροζάβα πιστεύουν ότι η περιοχή τους θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο σταθερότητας στη Μέση Ανατολή – αν καταφέρουν να βρουν εξωτερική στήριξη. Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ έχει εφαρμόσει αντιτρομοκρατικούς νόμους που υπονόμευσαν την ικανότητα των τοπικών κοινοτήτων να αντιμετωπίσουν τις μικροπαραβάσεις και έχει ενισχύσει τις θρησκευτικές πολιτοφυλακές που δυναστεύουν τους άμαχους πληθυσμούς με τις σκληρές επιχειρήσεις τους. Αντίθετα, στη Ροζάβα οι κοινότητες ενθαρρύνονται να επιλύουν τα τοπικά θέματα, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που έχουν βρεθεί επιτυχία στο οποίο «γυναικεία σπίτια», που ξεκίνησε από την σημαντική γυναικεία οργάνωση Kongra Star, ξεχωρίζουν οικιακές, οικογενειακές και οικονομικές διαμάχες στις κοινότητες σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτή η διαδικασία, περισσότερο μοιάζει με διαιτησία, αποτρέπει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες δικαστικές διαδικασίες. Και αξιωματούχοι εδώ λένε ότι αποσκοπούν στην επανένταξη των Σύριων που συνεργάστηκαν με τον ISIS, αντί να τους στοιβάξουν σε φυλακές.

Πολλές από τις ρίζες – όπως ο φυλετικός σοβινισμός, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, η οικονομική ανισότητα – που έθρεψαν την ανάπτυξη του ISIS στο Ιράκ και τμήματα της Συρίας έξω από την NES, σε μεγάλο βαθμό απουσιάζουν από τη Ροζάβα, όπως λένε οι αξιωματούχοι. Αλλά για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα στοιχεία δεν θα εμφανιστούν, η Ahmed λέει: «Χρειαζόμαστε μια οργανωμένη εκστρατεία κατά του κινήματος του ISIS». Πρώτα από όλα, είπε, ο Συνασπισμός θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στο Ιράκ για να τερματιστεί το εμπάργκο της χώρας που έχει στερήσει την NES από τον εξοπλισμό που χρειάζεται για την ικανοποίηση των βιομηχανικών αναγκών του – για παράδειγμα, μύλους για να αλεστεί το άφθονο σιτάρι που καλλιεργούν οι αγρότες στις πεδιάδες στη Τζαζίρα, ή μηχανήματα για την διύλιση του πετρελαίου από τα πηγάδια της περιοχής. Από άσφαλτο ως ιατρικά υλικά, όλα είναι σε έλλειψη. Ακόμα και βασικά αντικείμενα όπως τα θρανία για τα σχολεία είναι δύσκολο να βρεθούν λόγω του κόστους τους, αν και η εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας για να απαλλαγούν οι άνθρωποι από αυτό που ηγέτες ονομάζουν «νοοτροπία του ISIS».

Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν τη διπλωματική τους επιρροή με την Τουρκία για να τερματίσουν τη στρατιωτική της επιθετικότητα που απειλεί την ανεξαρτησία και την ασφάλεια της περιοχής. Την ίδια στιγμή, η Ahmed είπε, η NES επιδιώκει να παραμείνει μέρος της Συρίας, αλλά θέλει να αναγνωρίσει η Δαμασκός την αυτονομία της σε ένα νέο Σύνταγμα. Σε μια προσπάθεια να καταπραΰνουν την Τουρκία, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η σχέση της με τη συμμαχία του SDF, των κουρδικών, αραβικών και συριακών πολιτοφυλακών, με επικεφαλής τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) και τις Μονάδες Προστασίας Γυναικών (YPJ), ήταν καθαρά «συναλλακτική». Αλλά αυτή η πεντάχρονη συνεργασία έχει ζωτική στρατιωτική σημασία για τα δυτικά συμφέροντα ασφάλειας στην περιοχή.

Από τη μάχη του Κομπάνι το 2014, οι Κούρδοι βασίστηκαν στην αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ και της Συμμαχίας για να κρατήσουν πίσω τον ISIS και να αποτρέψουν άλλους εχθρικούς παράγοντες. Με κόστος 11000 ζωές και χιλιάδες επιπλέον τραυματίες, ο SDF έδιωξε πρώτα τον ISIS από το Κομπάνι και στη συνέχεια από πόλη σε πόλη, στη βόρεια Συρία. Ήρθε η ώρα οι Δυτικές δυνάμεις του Συνασπισμού να ξεπληρώσουν το χρέος τους στους συμμάχους τους του SDF για την καταπολέμηση της ISIS αναγνωρίζοντας διπλωματικά την NES.

Η Fawza Youssef, μια ακόμη σημαντική ηγέτιδα της NES, ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρη από την Ahmed. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα πρέπει να παραδεχτούν ότι η Τουρκία «έχει γίνει μια επικίνδυνη πηγή αστάθειας στην περιοχή με τη στήριξη που παρέχει στην τρομοκρατία», μου είπε επισημαίνοντας τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία πολιτοφυλακές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που είχαν στρατολογήσει μαχητές από τζιχαντιστικές ομάδες και κατέλαβαν το καντόνι του Αφριν πριν ένα χρόνο. Εκτός από την τρομοκρατία του τοπικού άμαχου πληθυσμού με απαγωγές, βιασμούς, βασανιστήρια, λύτρα και βομβαρδισμούς σημαντικών υποδομών, όπως μια μονάδα επεξεργασίας νερού, αυτή η υποστηριζόμενη από την Τουρκία εισβολή ανάγκασε 350000 ανθρώπους, κυρίως Κούρδους, να φύγουν, εκ των οποίων 170000 ζουν τώρα σε υπαίθριους καταυλισμούς προσφύγων. Ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι καταπολεμά την τρομοκρατική απειλή κατά μήκος των συνόρων της αμφισβητείται έντονα από την NES, η οποία λέει ότι οι δυνάμεις του δεν έριξαν ποτέ εχθρική βολή στην Τουρκία και πως η Τουρκία ήταν ο επιτιθέμενος. Περιέγραψαν τον εποικισμό της περιοχής από τις οικογένειες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ως αναγκαστική δημογραφική αλλαγή, ουσιαστικά εθνοκάθαρση, κατηγορία που υποστηρίζεται και από ανεξάρτητες ομάδες όπως το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Εν τω μεταξύ, ο SDF απελευθέρωσε τη «πρωτεύουσα» του ISIS, τη Ράκα τον Οκτώβριο του 2017, στριμώχνοντας εντέλει τους τελευταίους εναπομείναντες ζηλωτές στα ανατολικά σύνορα της Συρίας στη μικρή πόλη του Μπακχούζ, φέτος τον Ιανουάριο. Η νίκη στο Μπακχούζ, ήρθε τον περασμένο μήνα αφού οι τζιχαντιστές και τα μέλη των οικογενειών τους – περίπου 10000 άνθρωποι συνολικά – εγκατέλειψαν σταδιακά τη πόλη μέσα σε ένα διάστημα εβδομάδων. Υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς ο SDF προσπάθησε να διαχειριστεί τη διαδικασία αφοπλισμού και φυλάκισης των μαχητών, και στέλνοντας τις γυναίκες και τα παιδιά στο στρατόπεδο προσφύγων στο αλ-Χόλ, το οποίο σήμερα στεγάζει περισσότερους από 72000 ανθρώπους.

Η τύχη των μαχητών του ISIS και των οικογενειών τους είναι μια ακόμη σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει η NES. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ακριβώς πόσες από τις σκεπασμένες με μπούρκα γυναίκες είναι πολίτες άλλων χωρών, αλλά ο Nuri Mahmoud, εκπρόσωπος του YPG, ανέφερε ότι ο αριθμός ήταν ήδη υψηλός πριν ακόμη από την πτώση του Μπακχούζ. Πιάνοντας ένα φύλλο χαρτιού από ένα συρτάρι στο γραφείο του, επεσήμανε μια προηγούμενη καταμέτρηση 584 ξένων γυναικών τζιχαντιστριών και 1.248 παιδιών σε στρατόπεδα, ενώ η καταμέτρηση ξένων μαχητών στις φυλακές που ελέγχονταν από τον SDF ανέρχονταν ήδη σε 795, από σαράντα έξι διαφορετικές χώρες. Αυτοί οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν τους περίπου 20000 Ιρακινούς που είχαν προσχωρήσει στο Ισλαμικό Κράτος και τώρα είναι κρατούμενοι στη NES, ή οι χιλιάδες ζηλωτές, κυρίως ξένοι μαχητές, που βγήκαν από το Μπακχούζ. Με δεδομένες τις συνθήκες του στρατοπέδου, όλοι αυτοί οι τζιχαντιστές και οι γυναίκες τους, που φτάνουν πλέον πολλές χιλιάδες άτομα, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια – όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά για όλο τον κόσμο, αναφέρουν αξιωματούχοι της NES, ιδίως μετά τις απειλές της Τουρκίας να εισβάλει σε άλλα τμήματα της NES.

Οι χώρες του Συνασπισμού έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να δεχτούν τον επαναπατρισμό των αλλοδαπών μαχητών τους και οι αξιωματούχοι της NES έχουν παραιτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το να τους πιέσουν για το θέμα αυτό. Αντ ‘αυτού, υποστηρίζουν, οι μαχητές θα πρέπει να δικαστούν από ένα διεθνές δικαστήριο στην Ροζάβα. Με αυτόν τον τρόπο, ο κόσμος μπορεί να μάθει τα εγκλήματά τους και να δει την εξτρεμιστική ιδεολογία τους εκτεθειμένη. Ωστόσο, μια δικαστική διαδικασία αυτής της σειράς θα απαιτήσει πόρους και κεφάλαια που δεν διαθέτει η NES.

«Η νοοτροπία του DAESH θα αποκτήσει διεθνές ακροατήριο», δήλωσε ο Mahmoud. «Οι Σουνίτες Άραβες, οι οποίοι τώρα νομίζουν πως αντιπροσωπεύει το Σουνίτικο Ισλάμ, θα δουν τη διαφορά μεταξύ του DAESH και του πραγματικού Σουνιτικού Ισλάμ».  Ένα διεθνές δικαστήριο θα έδειχνε επίσης ότι ο Συνασπισμός και οι συνεργάτες του έχουν τηρήσει τις διεθνείς συμβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θα νομιμοποιούσε την δίκη και τη φυλάκιση των μαχητών του ISIS.

Ενώ οι αξιωματούχοι της NES ικανοποιήθηκαν όταν ο Πρόεδρος Trump έκανε πίσω στην απόφασή του να αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή, συμφωνώντας τώρα να αφήσει μια δύναμη περίπου 400, θέλουν να δουν την Ουάσιγκτον να χρησιμοποιεί την επιρροή της για να πιέσει για μια συμφωνία ειρήνης στη Συρία – που θα δίνει στους Κούρδους και στις άλλες εθνότητες στην περιοχή της NES μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Οι ΗΠΑ λένε συνεχώς ότι η απόφαση εξαρτάται από τους Σύριους, αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι», είπε η Ahmed. «Πρέπει έτσι να έχουν σχέδια για τη Συρία και θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι για το σχέδιο τους τους σχετικά με τη Συρία, αλλά και για το πολιτικό σχέδιο που υλοποιείται εδώ». Στη Ροζάβα, η αμερικάνικη στρατιωτική ισχύς ήδη βοήθησε στην ενίσχυση μιας κοινωνίας στην οποία «οι άνθρωποι λύνουν μόνοι τους τις υποθέσεις τους», πρόσθεσε ο Mahmoud. «Αυτό δεν συνέβη ποτέ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ».

Ένας διοικητής του YPG που ονομάζεται Polat Can, που πέρασε από το γραφείο του Mahmoud εκείνη την ώρα, είπε: «Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα μέλλον μαζί. Είναι δουλειά και αποστολή ολόκληρου του κόσμου – και κυρίως της χώρα σας».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s