Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Haaretz. Ο Alexander Reid Ross είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ και συγγραφέας. Έχει γράψει το βιβλίο Against The Fascist Creep (AK Press, 2017). Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας

 

Όταν άρχισε να κυκλοφορεί στο Twitter μια φωτογραφία του πρώην ακτιβιστή βουλευτή των Βρεττανών Εργατικών, George Galloway σε μια προσωπική φιλική συνάντηση με τον ακροδεξιό ιδεολόγο και πρώην γκουρού του Trump, Steve Bannon, ένα σοκ διαπέρασε ολόκληρη την αριστερά.

Ο γνωστός αριστερός αρθρογράφος του Guardian, George Monbiot αναρωτήθηκε ξαφνιασμένος, «Για όνομα, είναι αληθινό;» προσθέτοντας, «Η φωτογραφία φαίνεται να δείχνει φιλία και συντροφικότητα μεταξύ των δυο ανδρών. Αν είναι έτσι είναι μια από τις πιο ανησυχητικές εικόνες της ταραγμένης εποχής μας».

Η Natalia Antelava, η δημοσιογράφος του Codastory που έβγαλε και δημοσίευσε την φωτογραφία, εξήγησε πως ακολούθησε ένα «σφιχταγγάλιασμα» μεταξύ των δύο πολιτικών αμέσως μετά αφού ο Galloway ενημέρωσε τον Bannon για την παραίτηση της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Theresa May.

Ο Galloway προσπάθησε να δικαιολογήσει το σκάνδαλο, δικαιολογώντας το ως απλή έκφραση ομόνοιας αφού είχαν μοιραστεί το βήμα στο, με τον εύστοχο τίτλο, πάνελ «Κρίση Εμπιστοσύνης: Παγκόσμια Ισορροπία Δυνάμεων» στο εξίσου εύστοχα ονομασμένο συνέδριο «Ο Κόσμος Σήμερα: Μεταμορφώνοντας την Πραγματικότητα;» που διοργανώθηκε από το Eurasian Media Forum στο Καζακστάν.

Σύμφωνα με την μαρτυρία της Antelava, και σε αναρίθμητα σχόλια στο διαδίκτυο, αντιμετωπίστηκε ως κάτι περισσότερο από απλή ευγένεια: «Να η ακροδεξιά και η ακροαριστερά να είναι λίγο πολύ στο ίδιο μήκος κύματος στο Αλμάτι».

Πολλοί παρατηρητές βρήκαν ομοιότητες με άλλες κάποτε σοκαριστικές συγκατοικήσεις μεταξύ διάσημων αριστερών και δεξιών όπως ο Tucker Carlson του Fox News και ο Glenn Greenwald του The Intercept, την συνάντηση μεταξύ αριστερών και ακροδεξιών προς υπεράσπιση του Bashar Assad, να αποκηρύξουν τις καταγγελίες για την ρωσική ανάμειξη στις εκλογές στις ΗΠΑ και για να προωθήσουν την ρωσική γεωπολιτική.

Η οργανώτρια του συνεδρίου, Dariga Nazarbayeva, είναι η κόρη του μακρόβιου δικτάτορα του Καζακστάν, Nursultan Nazarbayev, του οποίου η τριαντάχρονη θητεία έληξε επιτέλους με την παραίτηση του φέτος. Ο «Ευρασιανισμός» που προσπαθεί να προωθήσει το συνέδριο έχει δύο προσωπεία: μια κοινότοπη οικονομική και πολιτική συνεργασία μεταξύ των κρατών της Κεντρικής Ασίας, ή ένα σχέδιο του ρωσικού ιμπεριαλισμού. To Eurasian Media Forum έχει φιλοξενήσει μιντιακές και πολιτικές προσωπικότητες από τις Ηνωμένες Πολιτείες που προωθούν το πρώτο, και τον Alexander Dugin που προωθεί το δεύτερο.

Έτσι γιατί ο Galloway, κάποτε ο νεαρότερος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Σκωτίας, και που έχει πει πως «η εξαφάνιση της Σοβιετικής Ένωσης είναι η μεγαλύτερη καταστροφή στη ζωή μου», αγκάλιασε έναν από τους πλέον διαβόητους ακροδεξιούς απατεώνες στο κόσμο; Η απάντηση δεν αποτελεί έκπληξη, παρά τα όσα φαίνονται στην επιφάνεια.

Το μακροχρόνιο φλερτ του Galloway με την ακροδεξιά και τον απολυταρχισμό πάει πίσω τουλάχιστον 25 χρόνια. Το 1994, έκανε τον διαβόητο χαιρετισμό του προς τον Saddam Hussein στη Βαγδάτη, μετά την γενοκτονία του δικτάτορα εναντίον των Ιρακινών Κούρδων και την σκληρή καταπίεση των Αράβων που ζούσαν στους βάλτους των εκβολών του Ευφράτη και του Τίγρη (ΣτΜ: Maʻdān): «Κύριε, χαιρετίζω το κουράγιο σας, την δύναμή σας, την ανεξάντλητη αντοχή σας, και θέλω να γνωρίζετε πως είμαστε μαζί σας, hatta al-nasr, hatta al-nasr, hatta al-Quds [μέχρι τη νίκη, μέχρι τη νίκη, μέχρι την Ιερουσαλήμ]».

Είπε στον τηλεοπτικό σταθμό al-Jazeera τον Νοέμβριο του 2005 πως είχε «επανεκλεγεί παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η βρετανική κυβέρνηση, το σιωνιστικό κίνημα και οι εφημερίδες και τα ειδεσεογραφικά μέσα που ελέγχονται από το σιωνισμό». Η στήριξη του για την λιβανέζικη Χεζμπολάχ και το καθεστώς που την στηρίζει στο Ιράν του έφερε μια θέση στο κρατικό προπαγανδιστικό κανάλι του Ιράν Press TV το 2008, για το οποίο εργάστηκε πιστά μέχρι το 2016.

Ήδη από το 2005, ο Galloway άρχισε να συναναστρέφεται με ακροδεξιούς συνομωσιολόγους όπως ο Alex Jones, έχοντας μαζί του μια κοινή εχθρότητα προς το σιωνισμό και τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ. Η ιστοσελίδα InfoWars του Jones μετέδωσε με ταχύτητα το γελοίο και γκροτέσκο ισχυρισμό του Galloway στο Press TV του Ιράν πως το Ισραήλ έδωσε στην Αλ Κάιντα χημικά όπλα για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον των πολιτών στη Συρία και μετά να κατηγορήσει τον Assad.

Ο Jones χαίρεται να έχει καλεσμένους όπως ο Galloway· οι ασχολίες του «καταλμβάνουν τον σκιερό εκείνο τόπο όπου η ακροδεξιά στρίβει και συναντά την ακροαριστερά», όπως έγραψε προφητικά το 2009 η Michelle Goldberg, και ο Galloway είναι σταθερός καλεσμένος από τότε.

Μια από τις θερμοκοιτίδες για τις σημερινές λαϊκίστικες συμμαχίες μπορεί να είναι το κρατικά χρηματοδοτούμενο κανάλι RT, όπου ο Galloway παρουσίαζε μια ενημερωτική εκπομπή. Για χρόνια, το RT και το αδελφό του κανάλι Sputnik έχουν παρουσιάσει μαζί προσωπικότητες από την ακροδεξιά όπως ο Farage και ο Γερμανός φασίστας Manuel Ochsenreiter, με εκπροσώπους της σκληρής αριστεράς, όπως ο Galloway και ο αυταρχικός κομμουνιστής, Brian Becker.

Από εκεί, ο Galloway απέκτησε σχέσεις με τον οργανωτή του ετήσιου συνεδρίου Νέοι Ορίζοντες στο Ιράν, όπου ακροδεξιοί ακτιβιστές και αριστεροί, από τον David Duke στο Έθνος του Ισλάμ, στο CODEPINK, αριστεροί από ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ συναντιούνται και συνομιλούν. Οι διοργανωτές του συνεδρίου έχουν δεχτεί ποινές από τηις ΗΠΑ για προώθηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος και εμπλοκή σε κατασκοπία.

Πιο πρόσφατα, ο Galloway πρόσφερε όποιο αριστερό ίχνος του είχε απομείνει ως εξυπηρέτηση στο Κόμα του Μπρέξιτ, ο αρχηγός του οποίου, ο ακροδεξιός και πολέμιος της μετανάστευσης, Nigel Farage κομπάζει τώρα για τη νίκη του στις Ευρωεκλογές, όπου κέρδισε το 30% των ψήφων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Farage μοιράζεται με τον Galloway τις ίδιες ιδέες  για την «δυσανάλογη επιρροή» του «Εβραϊκού λόμπι» στην αμερικάνικη πολιτική, και την εμμονή του με τον δαιμονικό μπαπούλα κάθε αντισημίτη δεξιού λαϊκιστή, τον George Soros.

Ο Galloway έγραψε πέρσι πως αυτό που είναι «απαράδεκτο» είναι «η απροθυμία του Soros να κάτσει να μετρά τα λεφτά του αντί να τα χρησιμοποιεί για να επεμβαίνει στα πολιτικά ζητήματα ξένων χωρών… Θα μας αγοράζουν και θα μας πουλάνε με το χρυσάφι του Soros;». Ο Farage συμφώνησε απόλυτα: «Με πολλούς τρόπους ο Soros είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ολόκληρο το δυτικό κόσμο».

Ο Farage έχει μιλήσει για την δημιουργία για μια διεθνή λαϊκίστικη συμμαχία με τον Bannon εδώ και πολλά χρόνια, και τώρα φαίνεται πως αυτή η συμμαχία αποκτά υπόσταση, με τον Galloway και τον Bannon να έρχονται κοντά.

Η στρατηγική της πρότασης μιας διεθνούς συμμαχίας ανελεύθερων λαϊκιστών που εκτείνεται από την σκληρή αριστερά και την ακροδεξιά εναντίον του υπερεθνικού κέντρου, που είναι ο χαρακτηρισμός που αποδίδουν συγκεκριμένα στην ΕΕ, έχει πολλούς υποστηρικτές.

Υπάρχει ακόμη μια ολόκληρη ιδεολογική περιοχή και πολιτικής όπου υπάρχει σύγκλιση μεταξύ της σκληρής αριστεράς και δεξιάς: κοινωνικά και πολιτισμικά ζητήματα. Ο Galloway περηφανεύεται πως είναι «κοινωνικά συντηρητικός» – είναι αντίθετος με την έκτρωση, έχει χλευάσει κατηγορίες βιασμού και κατηγορεί τις γυναίκες πως «λένε ψέματα» για το ότι εξαναγκάζονται σε γάμο. Τέτοιου είδους αντιφεμινιστικές και εναντίον των εκτρώσεων απόψεις μειώνει τα σημεία τριβής με την σκληρή δεξιά, κάνοντας την συμμαχία ειδικά με εκείνους κοντά στην ευαγγελική πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ή με τους σκληρούς Καθολικούς της Ευρώπης σημαντικά ευκολότερη.

Ο Galloway δεν είναι κάποιος εντελώς ξεγραμμένος αποστάτης, μια πρώην διασημότητα του Εργατικού Κόμματος που πάει προς τη δεξιά· παραμένει φίλος  με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του κόμματος Seumas Milne, τον «κοντινότερο φίλο» του με τον οποίο ισχυρίζεται πως «μιλά σχεδόν καθημερινά για 30 χρόνια».

Στην κλασική ταινία του Armando Iannucci, Ο Θάνατος του Στάλιν, ο αρχικατάσκοπος του Στάλιν ο Lavrentiy Beria, κατσαδιάζει τον υπουργό εξωτερικών Molotov, διαβόητο για την συμφωνία μη επίθεσης με την Γερμανία του Hitler, για την ανικανότητα του να ακολουθήσει την κομματική γραμμή. Ο φιλόδοξος Nikitia Khrushchev επικρίνει τον Beria για το ότι δημιουργεί νέες διοικητικές ιεραρχίες με τη πάροδο του χρόνου. «»Ο, μην γίνεσαι υστερικός», απαντά ο χαρακτήρας του Beria. «Είμαστε σε μια νέα πραγματικότητα».

Η σχέση Bannon- Galloway υπό την κάλυψη ενός συνεδρίου που αναφέρεται στην «Μεταμόρφωση της Πραγματικότητας» έχει την ίδια αίσθηση, όπως και οι ανίεροι γάμοι Carlson-Greenwald και Tulsi Gobbard-Bannon.

Επίσης είναι χρήσιμη υπενθύμιση πως οι ρίζες της «κόκκινης-φαιάς» συμμαχίας φτάνουν βαθιά και πως η κοινή τους έλξη δεν δείχνει σημάδια ξεφτίσματος. Πράγματι σε μια εποχή εθνικιστικού λαϊκισμού, δεν πρέπει να αισθανόμαστε καμιά έκπληξη όταν και άλλοι ιδεολογικοί «εχθροί» βρίσκουν κοινό έδαφος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s