Συνέντευξη για την ιστοσελίδα It’s Going Down. Ο Spencer Sunshine είναι ερευνητής, δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, έχει γράψει μεγάλο αριθμό άρθρων για την άκρα δεξιά. Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας.

 

Με όλους από τον Trump, σε σχολιαστές ειδήσεων, σε ψεύτικους «ANTIFA» λογαριασμούς που διαχειρίζεται η ακροδεξιά, σε κυβερνήτες πολιτειών να επαναλαμβάνουν θεωρίες συνωμοσίας στον απόηχο της αστυνομικής δολοφονίας του George Floyd, σκεφτήκαμε πως είναι μια καλή στιγμή να συζητήσουμε την ιστορία που σχετίζεται με το κλισέ του «εξωτερικού προβοκάτορα».

Ενώ ο ίδιος ο όρος προέρχεται από την αστυνομία και τα μέλη της ΚΚΚ που επιτέθηκαν σε μέλη του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων, η ρατσιστική ιδεολογία πίσω από τους αγώνες για την ελευθερία των μαύρων κρύβεται ο «κομμουνισμός» και καθοδηγείται από «Εβραίους», πάει ακόμη πιο παλιά.

Θέλοντας να μάθουμε περισσότερα, στραφήκαμε στον Spencer Sunshine, εδώ και πολλά χρόνια ερευνητή πάνω στα ακροδεξιά κινήματα.

IGD: Γιατί η ακροδεξιά διαδίδει ιδέες πως οι Μαύροι άνθρωποι δεν έχουν έλεγχο πάνω στους ίδιους τους αγώνες τους και χρειάζονται κάπως να καθοδηγούνται και να διευθύνονται από εξωτερικές δυνάμεις; Τι κερδίζουν με το να προωθούν ένα τέτοιο αφήγημα;

SS: Ακόμη και όταν αυτές οι ιδέες ξεπλένονται από πιο καθιερωμένα μέσα όπως το FOX News ή υιοθετούνται από δεξιούς που είναι Εβραίοι ή/και από φυλετικές μειονότητες, προέρχονται αρχικά από αντισημιτικές λευκές σοβινιστικές αφηγήσεις. Αυτό είναι σημαντικό επειδή αυτοί οι ισχυρισμοί αντικατοπτρίζουν αυτές τις υποθέσεις.

Οι λευκοί σοβινιστές βλέπουν τους Μαύρους ανθρώπους ως κτηνώδεις και ανίκανους για περίπλοκη σκέψη και οργάνωση· έτσι ώστε είναι αδύνατο να δημιουργήσουν περίπλοκα απελευθερωτικά κινήματα. Οι Εβραίοι ωστόσο, αντιμετωπίζονται ως πονηροί και χειριστικοί, που λειτουργούν ως αυτοί που κινούν τα νήματα αλλά που δεν βρωμίζουν οι ίδιοι τα χέρια τους. έτσι οι Εβραίοι απεικονίζονται να χειραγωγούν Μαύρους ακτιβιστές  εναντίον των υποτιθέμενων συμφερόντων των μη-Εβραίων Λευκών. (Εβραίοι από φυλετικές μειονότητες δεν υπάρχουν στην κοσμοθεωρία των λευκών σοβινιστών). Το βλέπουμε ξεκάθαρα αυτό σήμερα με τους ισχυρισμούς πως ο George Soros – ένας φιλελεύθερος Εβραίος τραπεζίτης και φιλάνθρωπος – είναι πίσω από τις διαμαρτυρίες.

Αυτό το αντισημιτικό πλαίσιο είναι πολύ χρήσιμο για αυτούς. Τους επιτρέπει:

  • Χρησιμοποιούν όλα τα δαιμονοποιητικά τους αφηγήματα, και έτσι τα αναπαράγουν·
  • Εξηγούν πως οι Μαύροι άνθρωποι, που θεωρούν ως κατώτερουυς τους, είναι σε θέση να νικήσουν τους Λευκούς, τους δήθεν ανώτερους τους· και
  • Αποσπούν τους ανθρώπους από το πραγματικό πρόβλημα – πως είναι η ίδια η λευκή υπεροχή που ασκούν που είναι το η ρίζα όλων των εξεγέρσεων

Το « οι Εβραίοι ελέγχουν τα κινήματα της Μαύρης Χειραφέτησης» επιτρέπουν στη Δεξιά να μεταφέρει την ευθύνη σε άλλους, να κινητοποιήσει τη βάση της, και να μην αντιμετωπίσει ποτέ την κοινωνική πραγματικότητα ή να πάρει ευθύνη για τις πράξεις τους.

IGD: Πόσο παλιές είναι αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας;

SS: η αρχική συνωμοτική αφήγηση με την οποία είμαστε τόσο οικείοι σήμερα δημιουργήθηκε από δύο συγγραφείς στα τέλη του 18ου αιώνα που ήταν υποστηρικτές του χριστιανικού φεουδαλισμού. Ήταν εναντίον των νέων δημοκρατικών δομών που εφάρμοζε η Γαλλική Επανάσταση, και κατηγόρησαν τους Μασόνους ως τους παράγοντες πίσω από την επανάσταση. Ο αντισημιτισμός υπήρχε ήδηξ από παλιά στην Ευρώπη με μια παρόμοια μορφή – κατηγορώντας τους Εβραίους για συνωμοσίες εναντίον των Χριστιανών – και οι δύο αφηγήσεις συνδυάστηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα για να δημιουργήσουν αυτό που γνωρίζουμε ως σύγχρονο αντισημιτισμό. Όπως τονίζει ο Moishe Postone, αυτή η αφήγηση εστιάζει στο ρόλο των Εβραίων ως χειραγωγών ασαφών θεσμών. Μεταξύ τους οι τράπεζες και τα μέσα. Ένα μεγάλο μέρος των θεωριών συνωμοσίας σήμερα είναι είτε εμπνευσμένες από, ξεπλυμένες εκδοχές του, ή οδηγούν πίσω στον αντισημιτισμό όταν κοιτάς πως δημιουργήθηκαν.

Οι θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να βρεθούν επίσης και σε προοδευτικά κινήματα επίσης. Το κίνημα για την κατάργηση της δουλείας έλεγε πως η συνωμοσία της «Σκλαβωμένης Δύναμης» είχε ως στόχο να διαδώσει στη σκλαβιά. Αργότερα, βιβλία όπως το Race and Reason του Carleton Putnam – το πιο δημοφιλές βιβλίο υπέρ του φυλετικού διαχωρισμού την εποχή του αγώνα για τα φυλετικά δικαιώματα – κατηγορούσε τους Εβραίους για διάδοση ιδεών γύρω από τη φυλετική ισότητα.

Έτσι οι θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από την Αριστερά και την Δεξιά – το Κίνημα Αλήθειας της 9/11 είναι γνωστό πως έχει υποστηρικτές και στις δυο πλευρές -και μερικές φορές αυτοί οι αντίπαλοι θα τις χρησιμοποιήσουν ο ένας εναντίον του άλλου. Για παράδειγμα σήμερα κάποιοι άνθρωποι ισχυρίζονται πως ο Soros είναι πίσω από το κίνημα για την κατάργηση των συνόρων, ενώ ταυτόχρονα άλλοι στην Αριστερά τον βλέπουν ως αρχινεοφιλελεύθερο που στηρίζει τη μαλακή δύναμη των ΗΠΑ.

IGD: Μπορείς να μας πεις για την John Birch Society που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη κατασκευή της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης στα πολιτικά δικαιώματα και τον αγώνα για την Μαύρη απελευθέρωση, όπως και την προώθηση της συνωμοσίας πως ήταν βιτρίνα του κομμουνισμού;

SS: Η John Birch Society δεν παίρνει την αναγνώριση που της αξίζει σήμερα αναφορικά με την διαμόρφωση των ιδεών ακροδεξιάς από τη δημιουργία της το 1958. Είναι σημαντικό επειδή ήταν ένας μεγάλος και πανίσχυρος οργανισμός που είχε ντυθεί με τον αμερικάνικο υπερπατριωτισμό, αλλά στη πραγματικότητα ήταν ουσιαστικά αντιδημοκρατικός. Οι «Birchers» όπως αποκαλούνται, επιτρέπουν την είσοδο σε Εβραίους και φυλετικές μειονότητες, για αυτό και αποκαλώ τους Proud Boys ως «Birchers με τη μορφή συμμορίας δρόμου».

Ο βασικός όμως ρόλος της John Birch Society ήταν να αποστειρώσει τις αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας σε αποδεκτές μορφές – επαναπροσδιόρισαν το «οι Εβραίοι» σε «οι Εντός». Δρουν σαν δεξαμενή σκέψης για την ακροδεξιά, επινοώντας σταθερά νέες συνωμοσίες και προσδένοντάς σε κάθε νέο ακροδεξιό σκοπό, από την αντίθεση στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων μέχρι στο να είναι ανάμεσα στου πρώτους αντιπάλους των περιβαλλοντικών νόμων και των δημόσιων γαιών. Το κίνημα των πολιτοφυλακών της δεκαετίας του 1990 σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούνταν από τις ιδέες τους, και η Alt Lite σήμερα είναι ουσιαστικά η John Birch Society με καλύτερη αισθητική. Όπως κάνει σήμερα και η Alt Lite, οι Birchers κατάφερναν να στρατολογούν Μαύρα μέλη, να τα ταΐζουν με κρυφό αντισημιτικές αφηγήσεις, και να τα κάνουν να εναντιώνονται στην κατάργηση των διακρίσεων επειδή ήταν «κομμουνιστικό σχέδιο». Αυτό είναι πραγματικό κατόρθωμα, αν κάτσεις να το σκεφτείς.

IGD: Το Αμερικάνικο Ναζιστικό Κόμμα (ANP), υπό τον George Lincoln Rockwell, πήγε αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας ένα βήμα παραπέρα και πρόσθεσε ένα ανοιχτά αντισημιτικό στοιχείο σε αυτές, μπορείς να μας πεις για αυτό;

SS: αυτή είναι μια ακόμη οργάνωση η επιρροή της οποίας δεν λαμβάνει την αναγνώριση που της αξίζει. Δεν είναι τυχαίο που ο άμεσος προκάτοχος του ANP ιδρύθηκε την ίδια χρονιά με την John Birch Society· η κάθε μια αντιπροσώπευε δυο διαφορετικές οδούς για την διάδοση της αντισημιτικής λευκής υπεροχής: άμεσα και κωδικοποιημένη. (Στη πραγματικότητα μια τρίτη σημαντική οργάνωση δημιουργήθηκε  το 1958 –   J.B. Stoner’s National States Rights Party – κράτησε μια μέση στάση μεταξύ των δύο με το να πουλά εθνικοσοσιαλισμό στην ΚΚΚ και σε άλλους ρατσιστές).

Ο George Lincoln Rockwell, ο ιδρυτής του Αμερικάνικου Ναζιστικού Κόμματος, ήταν απογοητευμένος με την πιο καθιερωμένη ακροδεξιά και αποφάσισε η Δεξιά χρειάζονταν να δηλώνει ανοιχτά τις θέσεις της για να δημιουργήσει ένα σημείο ώστε να συγκεντρωθούν οι οπαδοί της. Είχε αηδιάσει με αυτούς που αποκαλούσε «πονηρούς Ναζί» που δεν ζούσαν σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους ανοιχτά, και η απάντηση του ήταν να «σηκώσει τη σβάστικα». Με πολλούς τρόπους, ωστόσο, ο Rockwell ήταν ο τυπικός λευκός σοβινιστής της εποχής του και δεν υιοθετούσε πολλές από τις ιδιαίτερες πολιτικές του εθνικοσοσιαλισμού του Hitler. Για παράδειγμα, ήταν υπέρ της ελεύθερης αγοράς και ήθελε μια Χριστιανική Δημοκρατία, σχεδόν όπως οι πολιτοφυλακές και τοα κινήματα Πατριωτών. Εκτός από ότι έβαλε τον ανοιχτό αντισημιτισμό μπροστά και στο κέντρο στις ρατσιστικές πολιτικές του.

Έτσι ουσιαστικά: αν ήθελες κωδικοποιημένο αντισημιτισμό πήγαινες στους Birchers· αν τον προτιμούσες ξεκάθαρο, μπορούσες να συνταχθείς με τον Rockwell. Πάρα πολλοί ηγέτες άρχισαν τις πολιτικές τους καριέρες ως απλά μέλη των Birchers πριν προχωρήσουν στον ανοιχτό ρατσισμό.

Αν και ο Rockwell δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένος την εποχή του, η επίδραση του είναι σημαντική. (Το αρχικό του κόμμα υπάρχει ακόμη, αν και σήμερα είναι μια μικρή αίρεση που ονομάζεται New Order που ασκούν εσωτερικό Ναζισμό και λατρεύουν το Hitler σαν ένα είδος θεού). Η αληθινή επίδραση του Rockwell όμως ήταν αλλού. Δημιούργησε μόνος του το πολιτικό χώρο για τον ανοιχτό νεοναζισμό, που ήταν ταμπού από το 2ο ΠΠ. Η ιδιαίτερη «αμερικανοποίηση» του Εθνικοσοσιαλισμού από τον Rockwell – περιλαμβανόμενης της αντίληψης του ποιος ήταν Λευκός, η πρώιμη υιοθέτηση της Άρνησης του Ολοκαυτώματος, οι δεσμοί του με την Χριστιανική Ταυτότητα, και η χρήση προκλητικής γλώσσας και συλλαλητήρια για να τραβήξουν τη δημόσια προσοχή, μέλη και χρήματα – χρησιμοποιούνταν από τότε σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό. Φυσικά για τον Rockwell – αντίθετα με άλλους λευκούς σοβινιστές – ο αντισημιτισμός ήταν βασικός.

IGD: Σήμερα βλέπουμε παρόμοια επιχειρήματα, προφανώς από τη Δεξιά, αλλά και από το Κέντρο και τους προοδευτικούς. Πως αυτά τα επιχειρήματα αντικατοπτρίζουν και συνδέονται με ότι έρχεται από τα κοινωνικά δίκτυα της ακροδεξιάς;

SS: στη δεκαετία του 1990, οι θεωρίες συνωμοσίας δραπέτευσαν από την ακροδεξιά τους κάψουλα και διαχύθηκαν ευρέως. Οι συνωμοσίες παράδοξα υιοθετήθηκαν ακόμη από αριστερούς και κάποιους αναρχικούς, και πολλοί τις αντιμετώπισαν σαν παιχνιδιάρικη διασκέδαση. Θεωρίες συνωμοσίας για τη δολοφονία του Κένεντι ήταν δημοφιλής στη υποκουλτούρα των «slacker» – τόσο ειρωνικά αλλά και όχι. Έμποροι θεωριών συνωμοσία όμως όπως ο Alex Jones χρησιμοποίησαν το νέο τους κοινό για να αποκτήσουν πάτημα μέσω του οποίου μπορούσαν να μεγαλώσουν και να διαδοθούν. Ενώ ο Jones μετακινήθηκε πολύ πιο δεξιά από τότε, οι συνωμοσιολόγοι έχουν ενσωματωθεί βαθιά και στην Αριστερά. Συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις σε πολλά ζητήματα είναι δημοφιλή εδώ και δεκαετίες, και μπορούν να βρεθούν σε αριστερές συζητήσεις για την παγκοσμιοποίηση, το νεοφιλελευθερισμό, την αποανάπτυξη, την συγχώνευση των μέσων, τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, και την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Έτσι σήμερα έχουμε και την Αριστερά και την Δεξιά να πετάνε θεωρίες συνωμοσίας η μια στην άλλη γύρω από τις διαδηλώσεις για τον George Floyd. Κάποιοι στην Αριστερά ισχυρίζονται πως η βία και οι λεηλασίες στις διαδηλώσεις προκαλούνται από λευκούς σοβινιστές, ενώ η Δεξιά τις ίδιες πράξεις τις αποδίδει στους αντιφασίστες.

Φυσικά, βλέπουμε πολλούς προοδευτικούς να χρησιμοποιούν ακριβώς τις ίδιες θεωρίες συνωμοσιών. Είναι τρελό να βλέπεις προοδευτικούς που διαμαρτύρονται κατά της αστυνομίας να χρησιμοποιούν επιχειρήματα παρμένα κατευθείαν από τον Donald Trump για να επιτεθούν σε «λευκούς αναρχικούς» και αντιφασίστες επειδή «κατέλαβαν» τις διαδηλώσεις. Όπως οι αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας που υποστηρίζουν πως οι Μαύροι άνθρωποι δεν μπορούν να οργανώσουν τα ίδια τους τα χειραφετικά κινήματα, αυτή η άποψη έμμεσα στηρίζει πως η Μαύρη οργή για την καταπίεση δεν θα ξεσπούσε ποτέ σε φθορές περιουσιών και παρόμοιες πράξεις. Αυτό είναι γελοίο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s